Het is heus niet raar hoor! 16 verhalen & 16 gedichten over de puberteit

De puberteit is een spannende tijd volop veranderingen. Met de eerste verliefdheden, maar ook veel ongemakken. Boze buien, pukkels, schaamhaar – noem maar op. Hoe kun je daarmee omgaan? Dat brengt best wel wat onzekerheid met zich mee. Maar de belangrijkste boodschap bij alles wat pubers doormaken en voelen: Het is heus niet raar hoor! Zestien verhalen en zestien gedichten over de puberteit vind je in dit boek van auteur Jeroen Hoogerwerf en illustrator Betina van Meter. Een boek met ervaringsverhalen en gedichten over puberteit en opgroeien. Een aanrader voor pubers vanaf ongeveer 12 jaar, die met onzekere gevoelens kampen. 

En goed nieuws, we mogen in samenwerking met Uitgeverij Levendig een exemplaar weggeven. Dus als je ook een beginnende puber hebt, en samen wat meer ‘beslagen ten ijs wilt komen’, lees dan verder wat je moet doen om kans te maken op een exemplaar!

hoofd

De uitdagingen van de puberteit

In de puberteit gebeurt er enorm veel. Niet alleen lichamelijk, maar ook in de relaties met andere kinderen. De eerste verliefdheid, seksuele ervaringen, je identiteit ontwikkelen. Dat gaat allemaal gepaard met twijfels en onzekerheden. Dat komt mooi aan bod in de gedichten Opgroeien en Mijn Masker in dit boek. Over verdriet, pijn en je afvragen wie je bent bijvoorbeeld.

Tegenwoordig lijkt het wel of het bij iedereen vanzelf gaat. Online worden de mooiste plaatjes gedeeld. Door talentenshows lijkt het wel of iedereen iets bijzonders kan. Pukkels, een overslaande stem of onhandige acties zien we niet terug. Wat is het dan belangrijk om te weten dat dit heus niet raar is. Dat dit bij de uitdagingen van de puberteit hoort!

Liefde en seksualiteit in Het is heus niet raar hoor

Het is heus niet raar hoor begint met een overzicht van zomaar wat vragen van pubers, in de herkenbare WhatsApp stijl. Zoals Is het normaal om schaamhaar te scheren, Ik durf niet te zeggen dat ik iemand leuk vind, of Wanneer stopt eigenlijk de puberteit

Allerlei vragen die kinderen rond de 12 jaar kunnen gaan krijgen. Ze zitten dan misschien in groep 8 of net in de brugklas. Een spannende tijd waarin er dus veel verandert. Een nieuwe school, nieuwe vrienden. En dan ook nog die puberteit met allerlei lichamelijke veranderingen. Dat kan best wel verwarrend zijn. En wat veel pubers zich dan regelmatig afvragen: ben ik raar dat ik dit heb of dit voel? Zeker als ze er niet zo over durven te praten, kan dat een eenzaam gevoel zijn. 

Dan is het fijn en belangrijk dat er een boek is zoals Het is heus niet raar hoor. Met op de voorkant een wervelwind van emoties. Zoenen, ongesteld zijn, masturbatie en een piemel met haar. Confronterende onderwerpen voor de beginnende puber, maar wél zo eerlijk en duidelijk! Mooi is dat er ook verhalen uit andere culturen aan bod komen.

Verhalen en gedichten over opgroeien

In Het is heus niet raar hoor! worden verhalen en gedichten op een prettige manier afgewisseld. En het gaat over alles wat er bij de puberteit komt kijken. Bijvoorbeeld over de eerste ongesteldheid, de eerste BH en eerste schaamharen. Maar ook indringende verhalen over moeilijke onderwerpen. Zoals je somber voelen, aanranding, het delen van naaktfoto’s en mishandeling. Want ook dit komt voor bij jongeren in deze kwetsbare ontwikkelingsfase. 

Voor elke teleurstelling die je doormaakt

Wanneer iemand je laat vallen

Is een beter moment te bedenken

Draai je leven weer de goede kant op

Uit: Opgroeien

Belangrijk voor iedereen is natuurlijk dat je gesteund wordt. Wie helpt Bram? is bijvoorbeeld een aangrijpend verhaal over een jongen die door zijn vader geslagen wordt. Een vader die te veel drinkt en werkloos is. Gelukkig zijn er mensen die Bram en zijn vader helpen. Daardoor voelt Bram zich weer veilig. Een mooi verhaal over aandacht hebben voor elkaar.

Indringend en herkenbaar

Zo komen er vele onderwerpen aan bod waar jongeren in de puberteit tegenaan kunnen lopen. Je onzeker voelen, dat er over je gepraat wordt, maar bijvoorbeeld ook het ongewenst worden aangeraakt. Het aangeven van je grenzen is ontzettend moeilijk. Door hier een verhaal over te lezen, leren jongeren wat ze kunnen doen in zo’n situatie. Hopelijk zien ze dan vooral in dat ze niet de enige zijn, en dat erover praten heel belangrijk is. Daarom is het goed dat het nummer van de Kindertelefoon in het boek wordt genoemd!

Schrijver Jeroen Hoogerwerf heeft een herkenbaar en indringend boek geschreven. Het is heus niet raar hoor biedt hele belangrijke onderwerpen en levenslessen! Nu is het nog wel de vraag of het lukt om de puber te motiveren om het boek te lezen. Maar de hoop is dat ze het af en toe eens openslaan, en blijven hangen bij een onderwerp dat ze aanspreekt. Of waar ze misschien toch stiekem meer over willen weten.

In ieder geval staat er ook een handig overzicht met tips voor de jongens en 10 dingen die meisjes moeten weten! Dat is wel heel handig om eens samen met jouw puber door te nemen, en te bespreken of het een beetje klopt!

Het is heus niet raar hoor!

De mooie boodschap in dit boek is dat het vooral gaat om liefde, vertrouwen en openheid. Dat je mag zijn wie je bent. En dat is heus niet raar hoor!

Overal is liefde

Voor hem voor haar

Voor hen voor mij

Lief, lach en vlieg

Uit: Overal Liefde

Meer belangrijke boeken over puberteit en seksualiteit vind je hier:

Specificaties Het is heus niet raar hoor!

Auteur: Jeroen Hoogerwerf | Illustraties: Betina van Meter | Vormgeving: Sabine van Winsen, De Grafische Keuken | Uitgeverij Levendig | 9789083183763 | maart 2022 | 64 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

4 reacties

  1. Dit zou zo goed zijn voor mijn oudste dochter van 13. Want doe dingen bespreek je niet met je ouders, dat is pas raar!

  2. Dit boek zou ik heel graag met mijn puberzoon willen lezen.. Mooi hoe alle facetten aan bod komen van social media tot de pure feiten. Sowieso dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.