Muurvast, een dystopische YA roman van Ruby Coene

Vrijheid, denk jij daar wel eens over na? Voor elk persoon is het antwoord denk ik wel weer anders, al is de kern overeenkomstig. Want vrijheid is heel belangrijk, al kan je als mens niet zomaar je gang gaan. Er zijn regels nodig om de vrijheid voor iedereen te kunnen waarborgen. Maar wie bepaalt die regels? En wat wil jij inleveren voor vrijheid? In een toekomstig Nederland van Ruby Coene is er geen armoede meer. Niemand leeft op straat en er is amper criminaliteit. Klinkt goed toch? Maar zoals gezegd moeten die toekomstige bewoners van Nederland er ook dingen voor inleveren. Met als resultaat dat de 15 jarige Sin zonder pardon in een jeugdgevangenis de Loods genaamd beland. Een plek die wij in het heden niet kennen. Een plek waar ze weg moet als ze het al overleefd…

Muurvast ya dystopie ruby coene dutch venture publishing voorkant cover kader boek maatschappij politiek overleven gevangen

Muurvast samenvatting

Ze steelt om een leven te redden. Dat doet ze al jaren. Maar dan gaat het mis… Nadat Sin is opgepakt voor het stelen van medicijnen, belandt ze in de Loods, de Reflectiezone Opstandige Jeugd. Volgens de President geen gevangenis, maar een kans. Een kans om een beter mens te worden. Al snel blijkt het binnen de muren van de Loods niet zo te zijn als in de voorlichtingsfilmpjes. Heen en weer geslingerd tussen vriendschap en vijandigheid moet Sin zichzelf staande houden, terwijl de persoon van wie ze het meest houdt buiten voor zijn leven vecht. Vastberaden hem niet aan zijn lot over te laten, besluit Sin haar tijd niet uit te zitten. Ze moet ontsnappen. Maar als er een nieuw meisje in de Loods komt dat alles verandert, staat er plots veel meer op het spel… Muurvast is een dystopische young adult voor lezers vanaf vijftien jaar.

Politiek en liefde

Wat een rit was Muurvast! Qua verwachting zat ik meer op een dystopische spannend verhaal. Dat is het zeker, maar voor mij ligt de nadruk na het lezen wel meer op een roman. Er is namelijk heel veel ruimte voor de karakters en hun ontwikkelingen. En dat speelt zich af in een dystopische setting. Het karakterpalet is lekker divers, inclusief en het past ook prima als queer roman. De hoofdkarakters zijn jongeren zoekende naar hun plek in de maatschappij en hun eigen identiteit. Allen vallen buiten de toekomstige maatschappij van Coene haar verhaal. En allemaal zijn ze zoekende naar iets wat hun leven weer kleur en waarde geeft.

Vertrouwen is een groot onderwerp voor mij in Muurvast. Veel karakters zijn hun vertrouwen kwijt in zichzelf, de samenleving en anderen. De politiek in toekomstig Nederland is flink veranderd wat zeker goede dingen brengt. Maar waar uiteraard een keerzijde aan vastzit. Coene geeft hiermee interessante brain food mee aan haar lezers. Ze noemt het treffend een ‘uitgeholde democratie’.

Tegenwoordig denken we het allemaal beter te weten qua politiek en lopen de meningen zeer uiteen in ons land. Maar welke richting we ook opgaan, het verleden heeft ons geleerd dat er altijd een dans ontstaat in de gekozen stroming met voor- en nadelen. En dat we als mensheid onze opstandigheid en vechtlust nooit zullen verliezen.

boek dystopie ya politiek maatschappij hoofdstuk aftellen dutch venture publishing ruby coene

Voor welke leeftijd is Muurvast?

Het hoofdkarakter Sin is 15 jaar. De andere jongeren om haar heen zijn tussen de 12 en 18 jaar. Op de achterkant staat dat Muurvast geschikt is voor lezers vanaf 15 jaar. Ik denk dat dit een prima indicatie is. ondanks de gewichtige thema’s van politiek, macht, machtsmisbruik en onderdrukking is het wel passend voor de doelgroep. Er komt liefde in voor, een bepaalde mate van seksualiteit en geweld. Alles past goed bij het verhaal, de karakters en de doelgroep.

Muurvast is een perfect gekozen titel wat mij betreft. Meerdere karakters zitten letterlijk muurvast in de Loods. Maar ook muurvast in hun leven. Verandering kan soms lastig zijn. Soms doordat de omgeving het niet toelaat, vaker nog omdat je het zelf in de weg staat. Maar het maakt ons mens om te blijven vechten zolang er hoop en liefde is. En ook die elementen zitten mooi verweven in deze dystopische YA roman.

Het thema familie wil ik ook nog benoemen want dit is ook belangrijk! De kracht die de warmte en liefde van een familie kan geven… maar ook juist de angst en verdriet als er binnen een familie dingen gebeuren die verre van liefdevol zijn. Familie kies je niet zelf bij geboorte, maar wel wie jouw familie wordt tijdens het opgroeien in een leven.

boek dystopie ya politiek maatschappij hoofdstuk aftellen dutch venture publishing ruby coene

Muurvast scholieren samenvatting

Muurvast is een nieuw boek uit 2024 en is uitgegeven door Dutch Venture Publishing. Een toffe uitgeverij van bijzondere verhalen en boeken. Dit boek zal nog niet op leeslijsten staan van scholen, maar ik hoop wel dat dit gaat gebeuren. De onderwerpen zijn namelijk heel boeiend voor de doelgroep om dieper in te duiken. Mag je zelf een boek kiezen denk dan vooral na over dit boek!

Ik geef jullie nooit hapklaar een samenvatting of een boekverslag maar ik reik wel handvatten aan zodat je zelf aan de slag kan. Bij het boek Muurvast zijn er diverse boeiende onderwerpen om te gebruiken. Allereerst het mooie onderwerp van liefde en inclusiviteit. Diverse karakters worstelen met hun seksualiteit. Kijk dan ook eens naar de connectie met vrijheid. Welke rol heeft onderdrukking en vrijheid op het vormen van een liefde? Ook is er een stukje wat gaat over grenzen in seksualiteit. Hoe ver mag je gaan om die grenzen te beschermen?

Uiteraard is dit boek heel goed te gebruiken ook om de politieke kant in te duiken. Wat is er nodig om een land gezond te houden? Wanneer is een maatschappij gezond en hoeveel controle mag een regering uitoefenen? Wat is democratie en hoe ziet een ideale samenleving er voor jou uit? Muurvast leent zich echt perfect voor verdiepingen van deze thema’s.

Ook noem ik Muurvast een dystopie… maar is het dat wel? Misschien is het voor sommigen wel een utopie. Ook erg leuk om dit uit te diepen.

muurvast boek dystopie ya politiek maatschappij hoofdstuk aftellen dutch venture publishing ruby coene

Leeservaring

Ik stapte dus met ietwat andere verwachtingen in het boek Muurvast, maar het heeft me verrast door de gelaagdheid qua karakterontwikkeling. Het leukste vond ik de elementen van vriendschap, familie en hoop. Sin is een boeiend karakter en ik las graag mee met haar. Regelmatig zat ik ook muurvast in benarde gevoelens. De Loods is zo uitzichtloos. Het verhaal speelt zich in een toekomst af die eigenlijk vrij dichtbij en plausibel aanvoelt. We hebben allemaal gezien tijdens de corona pandemie hoe snel een wereld kan veranderen. En ook nu staan we politiek aan de rand van een verandering.

Soms miste ik een klein beetje een prikkeling in naar wat gaat komen in het verhaal. Soms was het wat kabbelend voor mijn smaak. Ik had een connectie met Sin maar met de anderen kwam ik niet per se tot een dieper laagje. Dat terwijl ik ze wel heel leuk vond. Maar voor mij liepen hun kleuren wat teveel over in elkaar en was ik meer toekijker dan onderdeel van de vriendenclub. Dat gezegd, heb ik wel heel erg genoten van dit verhaal. Want waar ik na een explosieve start even wat verloren rondkabbelde, zo weet Coene toch weer een stroomversnelling te geven en zit ik iets over de helft weer helemaal in het verhaal.

Muziek uit het boek: Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou – Hete vrede

Sprayed edges

Coene heeft een fijne manier van vertellen en schrijven. Het boek Muurvast leest daardoor lekker weg. Ook ben ik zeer gecharmeerd van de vormgeving. Het aftellen van de tijd die Sin moet zitten in de Loods werkt ook erg goed mee aan de spanningsopbouw. Alhoewel het me vooral weer erg benauwd laat voelen.. wat is dat nog lang!

Voor de doelgroep vind ik dit echt een heel tof verhaal. Juist door de gelaagdheid in thematiek en onderwerpen plus een spannend verhaal in een unieke omgeving. En mocht je deze recensie bijtijds lezen.. als Muurvast uitkomt is het in een prachtige editie met sprayed edges. Ik heb geen idee hoe groot die oplage gaat zijn, dus spreekt het je aan ga deze mooie editie dan zeker halen!

Muziek uit het boek: Meat Loaf – Paradise By The Dashboard Light

Boekentips passend bij Muurvast

Specificaties Muurvast

Auteur: Ruby Coene | Uitgever: Dutch Venture Publishing | Maart 2024 | 280 pagina’s | 9789493265721 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.