Mijn Gamende Kind; een antwoordenboek op vragen over gamen.

Een gids waarin allerlei vragen en informatie over het onderwerp gamen aan bod komt. Dat is precies waar de gemiddelde ouder van tegenwoordig behoefte aan heeft. Zie onze eerdere blog over de frustraties en uitdagingen rondom deze uitdagende opvoedtaak. Want hoe kun je het gamen het beste begrenzen? Of wat zijn de schadelijke gevolgen? In het boek Mijn Gamende Kind van Koen Schobbers en Deirdre Enthoven komen 50 vragen en antwoorden aan bod. Alles wat je als ouder moet weten rondom dit veelzijdige onderwerp.

Mijn gamende kind achterzijde

50 vragen en antwoorden

Van ‘Maakt gamen agressief’ tot ‘Waarom is het zo leuk’. Allerlei vragen komen aan bod. En daarbij gaat het niet alleen maar over negatieve aspecten. Want gamen heeft ook veel leuke kanten, voor zowel kinderen als volwassenen. Denk aan een stukje ontspanning en vermaak. Maar ook het vergroten van doorzettingsvermogen en oog-hand coördinatie.
Het boek is geschreven door twee ervaringsdeskundigen: professioneel esporter Koen Schobbers en Deirdre Enthoven; moeder, sociaal psycholoog en journalist. Dus veel praktijkvoorbeelden gecombineerd met wetenschappelijk inzichten. Leuk dat het plezier van het gamen ook wordt omschreven in het boek. De schrijver is de eerste Nederlandse esporter geworden met een topsportstatus. En heeft daarnaast ook nog geneeskunde gestudeerd! Dat het zeker niet zonder slag of stoot gaat om professioneel gamer te worden, blijkt ook uit het boek. Bijzonder dat de visie van de moeder van de schrijver in het verhaal wordt meegenomen en voor herkenning zorgt.

Voorbeeldvragen mijn gamende kind

Strijd om schermtijd met je gamende kind

Gamen: het is de #1 hobby voor heel veel kinderen…

en de #1 opvoedkwestie voor heel veel ouders.

De eerste voorbeeldvraag: hoe voorkom je dagelijkse strijd om schermtijd? Dit blijkt voor veel ouders een prangende vraag. Je wilt grenzen stellen om te voorkomen dat je een 18-jarige kweekt die dag en nacht aan zijn scherm geplakt zit en geen sociaal leven meer heeft. In het boek worden de cijfers omschreven van toenemende gameverslaving, en ook de enorme omzet die gepaard gaat met de game industrie (meer dan de muziek- en filmindustrie!). Het is een uitdagende opvoedtaak waar veel ouders zich zorgen over maken. In het boek komen ook de verschillen tussen jongens en meisjes aan bod. Alhoewel steeds meer meisjes en vrouwen gamen, blijft dit voornamelijk een specifieke interesse van jongens. Daarentegen is het Socialmedia wel meer in trek bij meisjes, en heeft ook dit de schaduwkant dat het moeilijk is om hiermee te stoppen.

Want het moeten stoppen met gamen veroorzaakt vaak discussie. Of je nou net ‘in een potje zit’, aan het winnen bent, of juist geleden verliezen wilt goedmaken; een zeurende ouder die wil dat je stopt komt nooit gelegen. En juist het probleem zit ‘m veelal in de zeurende ouder. Dat creëert een negatievere sfeer en onbegrip, waardoor je verder verwijdert raakt van je kind. En dus minder snel iets van hem of haar gedaan krijgt. Dus je eigen opstelling verdient de aandacht en het boek geeft daarin veel handvatten en uitleg. Sleutelwoorden zijn: toon begrip en probeer gezamenlijke afspraken te maken. Zeker in drukke en moeilijke tijden, waarin veel van kinderen gevraagd wordt, kan het gamen een ontspanning èn ontsnapping zijn.

Quote boek

Wat biedt het boek:

  • 50 vragen en antwoorden, met in elk hoofdstuk een samenvattende conclusie en een overzicht van spelregels: wat wel te doen en wat niet te doen
  • praktische tips, waarmee je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan
  • het is heel toegankelijk geschreven en stoer vormgegeven
  • veel achtergrondinformatie over soorten games en ontwikkelingen op gamegebied
  • inzicht in de risico’s van gamen en een overzicht van onderzoeksresultaten op dit gebied
  • een handige woordenlijst met vertalingen en afkortingen die volop in games gebruikt worden

De Spel Schijf van Vijf

Balans is het sleutelwoord. Door schrijver Koen Schobbers is de Spel Schijf van Vijf bedacht. Zoals de oorspronkelijke schijf van vijf richtlijnen biedt voor een uitgebalanceerde voeding, geeft de Spel Schijf van Vijf richtlijnen voor uitgebalanceerd gamen. Als tegenhanger van de negatieve gevolgen die bovenmatig gamen nu eenmaal kan hebben, zijn een goede fysieke en psychische gezondheid van groot belang. Voorwaarden zijn dat de gamer genoeg slaapt, functioneert op school of in zijn studie, voldoende beweegt en er een normaal sociaal leven op nahoudt. Oftewel:

  • Slaap
  • Studie
  • Sport
  • Sociaal
  • Spel

Als deze aspecten met elkaar in balans zijn, gaat gamen niet je leven bepalen, raak je niet verslaafd en verloopt je ontwikkeling op alle vlakken normaal. Een helpend inzicht en hulpmiddel voor ouders, om wat meer ontspannen met gamen om te gaan!

Een aantal helpende inzichten over je gamende kind

  • Aangetoond is dat een uur per dag gamen gelukkig maakt. Opgaan in een spel kan iemand een doel geven, stress verminderen of zelfs even een goed gevoel bezorgen.
  • Op jonge leeftijd kunnen kinderen beter niet in aanraking komen met films en games waarin actie en geweld plaatsvindt. Dit maakt op latere leeftijd minder creatief en minder geneigd om met anderen te spelen.
  • Voldoende bewegen op een dag is de belangrijkste tip om schadelijke neveneffecten van veel gamen te voorkomen (bijziendheid, rsi-klachten, stijve nek en rug).
  • Schermgebruik (voornamelijk de kleine schermen) heeft een negatief effect op de slaapkwaliteit. Biedt rustgevende activiteiten aan voor het slagengaan, met gedimd licht.
  • Voorkom gewoontes en verwachtingen. Elke week is anders. Vaste regels werken vaak niet goed omdat er ook rekening gehouden moet worden met agenda’s, huiswerk of andere activiteiten.
  • Kijk goed naar je kind. Van welke spellen worden ze rustig, wat pept ze juist op, waar raken ze overprikkeld van.
  • Praat vooral met je kinderen. Eén van de meest terugkerende adviezen is: toon interesse in je kind en zijn bezigheden. Speel zelf ook eens mee en verdiep je in de gamewereld!

Conclusie Mijn Gamende Kind

Een boek dat voor veel ouders heel helpend zal zijn. Het feit dat je een boek wilt lezen, en waarschijnlijk iets aan je aanpak wilt doen, geeft al aan dat je er actief mee bent. Dat is wat kinderen nodig hebben. Dat je er aandacht voor hebt, dat je hen wilt begeleiden en dat je interesse toont. De schrijvers weten inzichten heel goed te vertalen naar de praktijk en geven mooi samenvattend aan:

Mijn gamende kind helpt je om irritaties thuis te voorkomen, de band met je kind te versterken en laat zien hoe jij en je kind verantwoord kunnen omgaan met gamen

Aanvullende tips

  • De website Parents of Play opgezet door schrijver Koen Schobbers is een uitgebreid platform voor opvoeders en professionals. Het biedt toegang tot een volledig spectrum aan bronnen, variërend van digitale cursussen en gratis hulpmiddelen tot een netwerk van opvoeders, ervaringsdeskundigen en professionals.
  • Op de website van het boek vind je een lijst met 130+ hobby’s (!) om naast het gamen te ondernemen.
  • Voor aanvullende informatie over het opvoeden en opgroeien in coronatijd, en de rol van gamen daarin, zie onze eerdere blog.
  • Lees ook onze review van het boek Met de kinderen alles goed over de gevolgen van het opgroeien in coronatijd.
Gamend kind controller

Specificaties mijn gamende kind

Auteurs: Koen Schobbers en Deirdre Enthoven | Uitgever: Maven Publishing | 9789493213043 | oktober 2020 | 352 pagina’s | meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Mijn gamende kind
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.