Waar ben je thuis? Een persoonlijke zoektocht

‘Waar ben je thuis?’ is een persoonlijke zoektocht naar de plek voor kwetsbare mensen in de samenleving. Geschreven door Aaltje van Zweden, vrouw van de beroemde dirigent Jaap van Zweden en moeder van vier kinderen. Zoon Benjamin heeft een verstandelijke beperking en autisme, wat bij van Zweden als moeder, maar ook in haar persoonlijke zoektocht veel raakt. Zelf werk ik in de gehandicaptenzorg, dus delen we de interesse (vanuit een hele andere hoek natuurlijk) in de kwetsbaarheid van mensen. En hoe zij hun plek hebben in de samenleving die juist veel nadruk legt op snelheid, individualisme en die vaak ook complex is.

waar ben je thuis?

Waar ben je thuis? Vroeger en nu

In ‘Waar ben je thuis’ volg je van Zweden’s eigen zoektocht naar goede zorg en een fijn huis voor haar zoon Benjamin. Door een eigen plek te creëren, het Papageno huis is zij extra betrokken hierin. Maar het boek gaat niet alleen over haar eigen kind, in de samenleving zoals we die nu kennen. Ogenschijnlijk toevallig komt er een gedachte bij haar op: wat was de plek van deze kinderen met een beperking in de Tweede Wereldoorlog? Wie keek er toen naar hen om, wat is er met hen gebeurd? In het rijk van Hitler was er waarschijnlijk weinig ruimte voor iemand met een beperking. Van Zweden gaat op onderzoek uit en stuit op persoonlijke en vaak ook vreselijk indringende verhalen.

Aaltje van Zweden

Onderzoekend

Er zitten zoveel interessante gedachtes en haakjes in ‘Waar ben je thuis’, dat een blog eigenlijk tekort is. Wat ik mooi vind om te lezen is dat Van Zweden heel open en onderzoekend kijkt naar wat er gebeurd en ook hoe ze daar zelf op reageert. Van Zweden duikt met veel betrokkenheid het verleden van de Tweede Wereldoorlog in, waar onder andere een instellingsterrein in Apeldoorn helemaal wordt leeg geveegd door de Duitsers. De cliënten worden ‘opgestapeld’ in een vrachtwagen en op de trein gezet naar Duitsland. En daarna wordt het zo mogelijk alleen maar gruwelijker.

Veel minder gruwelijk gelukkig, maar ook lastig is het zoeken in de huidige tijd. Benjamin is inmiddels volwassen, maar als ouders kun je een kind met een beperking niet/anders loslaten dan andere kinderen. Een prettig huis en dagbesteding is dan van belang, en van Zweden vertelt heel beeldend in ‘Waar ben je thuis?’ hoe dat gaat. Voor haar zoon, maar ook voor haar als ouder. Wat doe je wel, wat doe je niet?

Aanrader

Wat mij betreft een prachtig boek, waar vanalles in zit. Reflectie, een persoonlijk verhaal, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. Zonder oordelend te zijn, bekijkt van Zweden wat er op haar pad komt. En dat doet ze met veel betrokkenheid en ook met daadkracht. Dat maakt ‘Waar ben je thuis’ een inspirerend boek.

Specificaties Waar ben je thuis?

Auteur: Aaltje van Zweden | Uitgever: Ambo Anthos | Mei 2022 | 9789026346798 | 291 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

waar ben je thuis?
footer 5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.