“Kom maar op”. Een boekje voor dappere kinderen

“Kom maar op” is door Mija Cho speciaal geschreven voor kinderen die hun angsten proberen te accepteren en te overwinnen. Ben jij ook zo dapper?

Het overwinnen van angsten

Het eerste wat in mijn op kwam toen ik “Kom maar op” voorbij zag komen, die moet ik hebben voor mijn zoon! Joshua is namelijk heel bang om te leren fietsen en wil dit liever niet doen. Hoe mooi is het dan om via een boekje te laten zien dat je angsten ook kan accepteren en zelfs overwinnen.

Kom maar op met dat fietsen

Dat had ik eigenlijk gehoopt na het lezen van dit boekje, maar zo makkelijk ging dat natuurlijk niet. Wel stelde hij gelijk een aantal vragen. Is dat iets dan iets waar je bang voor bent? En is iedereen wel een keertje bang? Mag je bang zijn? Mooie en goede vragen die ik goed kon beantwoorden samen met die boekje.

Het verhaal van “Kom maar op”

De ik-persoon in dit verhaal heeft een “iets” die hem soms laat struikelen en soms aan het struikelen maakt. Soms is het hier en dan weer daar. Als hij aan het touwtje trekt dan kom “Iets” tevoorschijn. De ik-persoon geeft toe dat hij bang is, maar toch trok. En toen die dat deed was het een heel groot iets. Gaandeweg leert hij met iets om te gaan en geeft hij iets een plekje. Alles wat hij doet en voelt, voelt hij met iets. In het boekje leert de ik-persoon dat hij iets mag voelen en samen bang mag zijn om iets. Mooi toch? Die iets staat natuurlijk voor hetgeen waar je bang voor bent.

Poëtisch en kleurrijk

“Kom maar op” is een mooi en kleurrijk prentenboek. Iets is een soort vogel dat groter en kleiner wordt. Het is maar hoe de hoofdpersoon het iets ziet. Een poëtische manier om over angst te schrijven. Ik vind het mooi bedacht. Het nodigt in ieder geval uit om met elkaar over angst en bang zijn te praten. De tekeningen zijn mooi en met veel kleuren gemaakt. Ook Isabel vindt het een mooi boek. Vooral “iets” vindt ze erg grappig getekend.

Angsten accepteren en overwinnen

Kom maar op is zeker een aanrader als je een kind hebt die ergens bang voor is. Het nodigt uit om over de angst te praten. Je hebt kans dat je een beetje moet uitleggen waar “Iets” voor staat, maar als ze dat eenmaal begrijpen is het een mooi boek voor dappere (en soms wat minder dappere) kinderen.

Specificaties “Kom maar op”

kom maar op

Auteur: Mija Cho | Uitgeverij: Clavis| 9789044839456 | december 2020|  32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.