Als je ouders gaan scheiden voor kinderen die meer willen weten

Al een lange tijd stond Tim Ertussenin: Als je ouders gaan scheiden bij mij op het plankje ‘Nog te lezen’. Ik ben geen scheidingsexpert. Mijn ouders hadden een gelukkig huwelijk en mijn lief en ik hebben ook een fijne relatie. Om mij heen zie ik wel mensen uit elkaar gaan. Veel van die scheidende stelletjes hebben kinderen. Omdat ik zelf niet weet hoe ik daar mee om moet gaan heb ik dan toch dit boek gelezen. Al heeft het, zoals gezegd,  een poos geduurd voor ik eraan begon. Voor ik er aan wilde beginnen. Je mag best weten: ik zag ertegenop om dit boek te lezen. Het bleek uiteindelijk een prima boek.

Als je ouders gaan scheiden

Als je ouders gaan scheiden is een persoonlijk verhaal

Als je ouders gaan scheiden is dat vaak niet leuk. Tim Douwsma (1987) spreekt uit ervaring. Zijn ouders scheidden toen hij nog niet zo oud was. Al wordt in het boek niet een duidelijke leeftijdsaanduiding gegeven.

Als je ouders gaan scheiden is een persoonlijk verhaal. Het is toegankelijk geschreven vanuit het gezichtspunt van de kleine Tim. Hij legt uit hoe het begon, met ruzies. Hoe zijn vader het huis uitging en de hond meenam. Hoe kort daarop Tim, met broertje Rick en mama óók verhuisden. Tim ziet zijn vader nog maar één weekend in de twee weken. Opeens heeft hij twee huizen, twee kamers (waarvan hij er één moet delen met zijn jongere broertje) en heeft hij twee verjaardagsfeestjes. Ook Sinterklaas en Kerst wordt zowel bij papa als bij mama gevierd.

Hoezo daten?

Dan krijg je opeens dat die ouders gaan daten. Daar vindt de kleine Tim wat van. Dat ze uit elkaar zijn, dat is tot daar aan toe, maar een andere vriend of vriendin? Toch blijkt de nieuwe vriendin van zijn vader best aardig en kun je met haar lachen. Het gaat goed tussen de vader van Tim en Anneke en het is dan ook niet verwonderlijk dat er op een dag een broertje wordt geboren. De moeder van Tim vindt dat een beetje lastig, al probeert ze het niet te laten merken. Dat lezen we in Als je ouders gaan scheiden.

Terugblik

Tenslotte blikt Tim als volwassene terug op de scheidingsperiode van de ouders. Het is zijn verhaal. Hij ziet nu dat zijn vader en moeder niet voor elkaar gemaakt waren en benadrukt dat hij blij is met het broertje en zusje dat zijn vader met Anneke heeft gekregen.

Tussendoor staan groene blokjes waarop hij terugkijkt op de situatie en in tekstballonnen staan tips over hoe je met de scheiding om kunt gaan en hoe je je gedachten op een rijtje kunt krijgen.

Wanneer pak je Als je ouders gaan scheiden erbij?

Als je ouders gaan scheiden is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Uiteraard is een boek nooit zaligmakend, maar er kan een gouden tip in staan zodat een kind beter om kan gaan met zijn of haar gevoelens. Dat is al zeer de moeite waard. Wat sympathiek is, is dat Tim vanaf de eerste pagina benadrukt dat dit zijn verhaal is. Uit het hele boek blijkt dat de ouders misschien niet meer bij elkaar zijn, maar nog wel veel van hun kinderen houden en in staat zijn een normale relatie op te bouwen met iemand anders. Als je ouders gaan scheiden is dat nooit leuk, blijkt maar weer. Tim Douwsma beschrijft geen vechtscheiding of een scheiding waaraan een geschiedenis van huiselijk geweld of verslaving aan voorafging.

Ik denk dat ouders, leerkrachten of leidsters van de buitenschoolse opvang Als je ouders gaan scheiden paraat moeten hebben op het moment dat een kind behoefte heeft om om te gaan met een scheiding.

Specificaties Tim ertussenin: Als je ouders gaan scheiden

Schrijver: Tim Douwsma | Uitgever: Van Goor | november 2019| Aantal pagina’s: 184 |  9789000361427| Kijk hier voor meer info of bezoek je lokale boekhandel

Als je ouders gaan scheiden
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.