Otis’ redding een spannende YA thriller

Otis’ redding speelt zich af rondom Prinsenbeek en Breda. De plaatsen van de scholen waar ik dit schooljaar de bibliotheken nog coördineer. Voordat ik het als tip doorgeef op school, lees ik even hoe spannend het is. Want eigenlijk ben ik zelf al super nieuwsgierig geworden naar dit verhaal in mijn eigen woonomgeving. En na contact met Mirjam Mous zelf over wel of niet passend voor de basisschool; koop en lees ik Otis’ redding en maak alvast mijn eigen dochters enthousiast voor deze YA thriller.

Otis' redding kaft met rand

Urban explorer

Melvin Junior is een urban explorer. Samen met zijn broer Otis bezoekt hij stiekem verlaten gebouwen; oude ziekenhuizen, fabrieken en vergeten villa’s waar de tijd lijkt stil te staan. Terwijl Otis foto’s en filmpjes maakt, fantaseert Melvin over de mensen die er ooit woonden of werkten. Wanneer ze naar Prinsenbeek verhuizen, ontdekt Otis in het Liesbos een leegstaande woning die hij het Jagershuis noemt. Een perfecte ‘urbey-locatie’. Maar dan wordt Otis aangereden. Is er opzet in het spel? En heeft het ongeluk soms met het Jagershuis te maken? Melvin gaat op onderzoek uit en doet een mysterieuze ontdekking. Misschien kan hij Otis nog redden!

bladspiegel pagina 12 donderdag 28 juli 2022

Prinsenbeek

Melvin en Otis verhuizen met hun moeder van België naar Prinsenbeek. Van een kennis weet ik dat je in België nog écht kunt ‘urbexen’. Dat er lege huizen en panden te vinden zijn waar het net is of mensen heel plots zijn vertrokken. Zo ook in Otis’ redding. Dit soort panden hebben zij in België ook bezocht. Eenmaal in Prinsenbeek heeft Otis iets in het bos gevonden. En die bewuste 28 juli in 2022 gaan Melvin en Otis aan hun vijendertigste expeditie beginnen.

Voordat ze bij het Jagershuis zijn, nog voordat ze onderweg zijn. Nee, nog voordat ze de bij de auto zijn wordt Otis aangereden. Zomaar uit het niets verschijnt er een auto die hem aan rijdt. Het ging zo snel. Politie, ambulance, ziekenhuis en weer thuis zonder Otis. Melvin wekt Otis tot leven door zijn vlogs steeds opnieuw af te spelen. In die laatste vlog heeft hij het over het Jagershuis in het Liesbos in Prinsenbeek dat ze vandaag zouden gaan zoeken. Melvin Junior zoekt het logboek van Otis en besluit alsnog in zijn eentje het Jagershuis te gaan bezoeken. Wat een openings hoofdstuk van Otis’ redding is dit!

Het Jagershuis

Eenmaal in het Liesbos aangekomen gebruikt Melvin Junior Google Maps om de locatie van het Jagershuis te vinden. Via een gat in het hek komt hij bij een huis dat aan alle kanten gesloten lijkt. Tot Melvin Junior een kelderraam vindt. Na een uitgebreide inspectie hoort hij gekuch van buiten het Jagershuis komen. Ontsnappen luk niet meer, dan maar verstoppen. Het luik in de keldertrap dan maar. Hierachter blijkt een enorm lange gang te liggen. Eenmaal buiten blijkt zijn fiets gestolen. Lopend naar huis dan maar. Onderweg passeren wel erg veel oldtimers, vast een rally. Maar als dan ook de huissleutel niet blijkt te passen wordt het wel erg vreemd. Het blijkt 1977 in plaats van 2022. Misschien heeft Melvin Junior Otis’ ongeluk dan ook wel verzonnen. Zou Melvin Junior Otis kunnen redden doordat hij nu in het verleden kan komen? Je leest het in Otis’ redding.

Otis' redding Google maps Liesbos Prinsenbeek bladspiegel pagina 32

Otis’ redding door Mirjam Mous

Wat een spannende thriller heeft Mirjam Mous hier geschreven. En zo leuk als de omgeving herkenbaar is voor je. Maar ook zonder dat je in Breda of omstreken woont is Otis’ redding een geweldige page turner! Met een diepere laag dat wat jij vandaag doet invloed heeft op je toekomst. Je wilt gewoon weten hoe het Melvin Junior afgaat als hij ineens in zijn eentje op onderzoek uit moet gaan.

Geen bloederig gedoe maar wel super spannend. Hierdoor kan dit boek door enkele kinderen uit groep 8 zeker wel gelezen worden. Maar dan moet je je wel verdiepen in het kind en het boek om te weten of het een match kan zijn. Mirjam Mous en ik zouden niet willen dat er een leerling wakker ligt omdat Otis’ redding veel te spannend was. Volgens de bibliotheek is het boek geschikt vanaf 15 jaar maar persoonlijk vind ik dat wel wat overdreven.

Mirjam Mous schreef al meer toffe boeken op de grens van groep 8 en begin middelbare school. (Handig als je het in groep 8 al gelezen hebt en daarna nog eens kunt lezen voor je lijst.) Denk aan Boy 7* en Girl 6* maar ook H@ck* en 2C*.
Vals spel*, Test* en Virus* zijn denk ik meer voor de middelbare scholier. En ook voor de basisscholier schreef Mirjam Mous al diverse avi verhalen. Maar ook Spees Ruimtewees* en Pas op voor de Fluistervaar* zijn van haar hand. Kortom Mirjam schrijft over heel diverse onderwerpen voor allerlei leeftijden, je zult vast al eens een boek van haar hebben gelezen.

Specificatie Otis’ redding

Auteur: Mirjam Mous | Illustraties: Loudmouth | Uitgeverij: Unieboek / Het Spectrum | 9789000381050 | 2022 | 302 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.