Twee weken weg, een nostalgisch vakantieverhaal

Twee weken weg is een boek dat in 1931 voor het eerst uitgegeven werd. De auteur R.C. Sherriff was een toneel- en romanschrijver, die vooral bekend werd door zijn toneelstuk “Journey’s End”. In “Twee weken weg” neemt Sherriff de lezer mee op hun jaarlijkse vakantie van twee weken in een kustplaats in Engeland. Een boek vol nostalgie.

hoofd Twee weken weg

Twee weken weg

‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin. Met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.

Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad.

Twee weken weg

De voorbereidingen en de reis

Het boek Twee weken weg begint met een stukje uit de autobiografie van de auteur. Hier kunnen we lezen hoe de auteur op het idee kwam deze roman te schrijven. Tot zijn eigen verbazing werd het een groot succes. In de eerste elf hoofdstukken zien we hoe de familie Stevens zich voorbereid op hun jaarlijkse vakantie naar zee. We kijken mee in de hoofden van de verschillende gezinsleden. Hun leven gaat al jarenlang volgens een vaste routine en vader deelt “marsorders” uit om alles tot in de puntjes te laten verlopen.

Waar men tegenwoordig niet wakker ligt van een reisje met de trein, is dat in het verhaal anders. Het is een opwindende gebeurtenis waarbij veel komt kijken. 

Twee weken weg

Bognor

In Twee weken weg reist het gezin Stevens (vader, moeder, 2 volwassen kinderen en een zoon van 10) al twintig jaar vanaf begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis. Dit is een badplaats ten zuidwesten van Londen. Ze verblijven ook al twintig jaar in hetzelfde pension, wat steeds meer in verval raakt. Twee weken lang genieten ze van  een potje cricket, gevolgd door een duik in zee.  Ze hebben een strandhuisje gehuurd waar ze de middagen luierend doorbrengen. Dit huisje is voor hen een echte luxe. ’s Avonds eten ze in hun pension en daarna volgt een heerlijke wandeling over het strand of de boulevard, naar de pier of de muziektent.

De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan in Twee weken weg. De dochter beleeft haar eerste zomerliefde, de oudste zoon heeft grote dromen (waar niets van komt) en de jongste zoon verwondert zich over alles. Vader Stevens probeert zich weer op te laden voor zijn werk, wat een sleur geworden is voor hem. Moeder Stevens is onzeker en wil alles het liefst bij het oude houden.

De kracht van eenvoud

Het boek Twee weken weg “kabbelt” rustig voort. Alles wordt detaillistisch beschreven, en eigenlijk gebeurt er weinig. Mijns inziens schuilt juist daarin de kracht van dit verhaal; de eenvoud, de kleine gebeurtenissen, de dromen, onzekerheden en twijfels. Ik vond het erg leuk om een kijkje te nemen in een arbeidersgezin uit die tijd. Je sluit als lezer de familie Stevens in je hart.

Specificaties Twee weken weg

Auteur: R.C. Sherriff | Uitgever: Atlas contact | Vertaald door Inge Kok | Augustus 2021 | 9789025473297 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Als kind las Mariëlle overal zoals op het toilet en onder haar studieboek. Daarna volgde een leesdip maar gelukkig is ze daar helemaal uit. Ze leest diverse genres alleen geen sciencefiction, thrillers of actie. Wel verslind ze graag de bladzijdes van literaire romans, romans, waargebeurde verhalen en ook meer informatieve boeken.

Footer1
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.