Diepe gronden, een thriller van Steemers over de weg kwijtraken

Het is vakantie en in het algemeen betekent dat voor een moeder ontregeling en alle zeilen bij voor een uitdagend vakantieprogramma. Althans voor mij. Ik merk dat ik dan qua boeken die ik lees behoefte heb aan toegankelijk en spannend leesvoer. Diepe gronden kwam dus als geroepen, de synopsis klinkt spannend, de cover nodigt uit en het is niet heel erg dik. In deze thriller komen we erachter dat er meerdere manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

hoofd Diepe gronden

Diepe gronden

In Diepe gronden lezen we mee me Laura. Als deze na achttien jaar weer contact krijgt met haar Roemeense jeugdvriendin Gabi is ze opgetogen. Ze gaat dan ook graag in op haar uitnodiging om die zomer langs te komen in Roemenië. Het idee is om onder andere een paar dagen te wandelen in het ruige berggebied van de Karpaten. Gabi heeft er geen bezwaar tegen als een vrouw uit Laura’s vriendenkring, Martine, last minute ook meegaat.

De eerste dag en avond verlopen volgens plan, maar de volgende ochtend is Gabi ineens spoorloos verdwenen. Is ze uit vrije wil zonder een woord vertrokken? Of is er iets met haar gebeurd? Al snel blijkt dat Laura en Martine op eigen houtje de bewoonde wereld moeten zien te bereiken. Maar helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ze krijgen te maken met voedsel- en watertekort en onaangename ontmoetingen in de wildernis. Gaandeweg raken ze lelijk de weg kwijt, en niet alleen in letterlijke zin…

Diepe gronden is een spannende roman voor lezers van Saskia Noort* en Suzanne Vermeer.

Nicolet Steemers

De auteur van Diepe gronden is voor mij een nieuwe naam. Nicolet Steemers werd geboren in Hengelo (O) en studeerde gitaar aan het conservatorium in Enschede. Ze begon met schrijven van muziek- en theaterrecensies voor verschillende dagbladen. Haar debuut Het hart en de moordkuil* verscheen in 2006, later gevolgd door de thriller Zachte heelmeesters* en de roman Lichtval*. Haar vierde boek, de thriller Overspel*, is verschenen in 2011. Het is een samenwerkingsproject met de VARA, die vanaf 15 september 2011 de gelijknamige, 12-delige serie uitzendt.

Van Nicolet Steemers verschenen de boeken Zachte Heelmeesters en Lichtval ook in het Duits. Tevens zijn de filmrechten van Zachte heelmeesters aan de Duitse film- en televisiemaatschappij Network Movie verkocht. Daarna is Steemers meerdere succesvolle audioseries gaan schrijven voor Storytell. In 2022 maakte ze weer een comeback naar het papieren boek met Wat niet deert* en nu volgt dus Diepe gronden in 2023.

voorkant

Roemeense wildernis

Wat voor mij echt uit Diepe gronden springt, is de locatie. Een groot deel van het boek speelt zich af in de Roemeense wildernis. Nicolet Steemers heeft me echt mee op reis genomen naar die locatie. Veilig vanuit de warmte en comfort van mijn bed dwaalde ik mee met Laura en Martine. Steemers weet de omgeving levendig en realistisch te beschrijven en om die reden was ik echt even weg dankzij dit boek.

Dat de reis verre van relaxed en leuk is, dat valt te verwachten bij een thriller. Er zijn enkele personages waar Diepe gronden op gebouwd wordt. Laura en haar partner, Martine en haar partner en de Roemeense jeugdvriendin Gabi. Er is ruimte voor nog wat meer, maar die karakters zijn niet zo aanwezig. Ik had niet een echte connectie met de karakters. Zelfs regelmatig wat onbegrip voor bepaalde keuzes. Maar dit was niet storend tijdens het lezen. Hoogstens kwam het verhaal daardoor niet helemaal in de volle spanning voor mij.

Diepe gronden

Weg kwijt

In Diepe gronden wordt gespeeld met het hoofdthema: weg kwijtraken. Dit kan je zeker zo ruim nemen als dat het is. Laura en Martine raken letterlijk de weg kwijt in de Roemeense wildernis. Ze krijgen te maken met diverse uitdagingen zoals voedseltekort, geen water, wilde dieren en ander gespuis wat daar eventueel leeft. Maar tegelijk kan je natuurlijk ook de weg in je hoofd kwijtraken. Soms is dat aangeboren, soms gebeurd dat door uitdagingen en extreme situaties in het leven. En soms is het een combinatie van meerdere factoren en gebeurtenissen.

Laura en haar partner Wessel zijn beide psycholoog, voor dat aspect is dan ook veel ruimte in Diepe gronden. Iets wat ik altijd wel boeiend vind. Toch had ik ook met dit aspect minder connectie dan normaal. Waarom dat is, daar kan ik mijn vinger niet helemaal op leggen. En wederom is dat niet bepalend geweest voor mijn leesplezier. Boven alles heb ik genoten van Diepe gronden. Steemers schrijft lekker snel en to the point. De kracht om een omgeving heel levendig te laten worden vind ik erg fijn.

Voor mij was Diepe gronden een heerlijk spannend boek wat lekker weg leest. Precies waar ik behoefte aan had. Ik ben benieuwd naar meer van deze auteur!

Specificaties Diepe gronden

Auteur: Nicolet Steemers | Uitgever: Volt | Februari 2023 | 288 pagina’s | 9789021436753 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik op de link naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

3 reacties

  1. Lijkt me een heel spannend boek van deze, mij nog onbekende, schrijfster. Ik doe graag mee met deze winactie.

  2. Ik doe heel graag mee om dit boek te winnen! Altijd fijn nieuwe auteurs te ontdekken en zeker als het thrillerschrijvers zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.