Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan – Tjerk Noordraven

Met zo’n titel als: “Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan” heb je me al gewonnen eigenlijk. Ik ben namelijk gek op wonderlijke wezens. Mythisch, oeroud, nieuw, gevaarlijk, echt of fantasie; het maakt niet uit. Ook als volwassene lees ik nog graag sprookjes, folklore, fantasieverhalen en young adult boeken. Dit boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is een tof en grotendeels compleet naslagwerk van gekke en bizarre wezens. Ik dacht dat ik veel kende maar na het lezen van dit boek bleek niets minder waar. Gelukkig kreeg ik dit boek in handen en kan ik mijn bizarre wezen kennis bijspijkeren. Om dit vervolgens weer aan mijn dochters te leren.

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, Tjerk Noordraven. Madeleine Kuijper Hellehond

Het Boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Op de wereld lopen tal van monsters rond, waarvan bijna niemand het bestaan weet. Waar er in de middeleeuwen nog uitgebreid over deze wonderlijke wezens werd geschreven, wordt er vandaag de dag gedaan alsof ze niet bestaan. Maar niets is minder waar.

In deze rijkgeïllustreerde monster-encyclopedie lees je alles wat je moet weten over wonderlijke wezens als de bonnacon, de crocotta en de Mongoolse doodsworm. Maar liefst 150 fascinerende en huiveringwekkende monsters komen uitgebreid aan bod. Van de afanc tot de zombie, en alles wat ertussenin zit.

Dit boek zorgt niet alleen voor uren leesplezier…
Het kan je leven redden!

Mysterieuze herkomst

Het voorwoord zet goed de toon. De schrijver Tjerk geeft aan enige jaren geleden op reis te zijn geweest naar Transsylvanië. In een stoffige kelder van een klooster vond hij een heel speciaal boek. Geschreven in een oeroude taal, later bleek dit Roemeens, dus totaal onbegrijpelijk voor hem. Gefascineerd door de plaatjes was het duidelijk. Hij moest en zou dit boek in zijn bezit krijgen.

De monniken gaven het echter niet weg en hij heeft alle pagina’s moeten overschrijven. Vervolgens de taal geleerd en zijn eigen vertaling ervan gemaakt. Dat is dit boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan geworden. Wie de schrijver van het origineel is weet hij niet. Toen hij deze vraag stelde aan de monniken wezen ze simpelweg naar de helderblauwe lucht.

Monster encyclopedie

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is een tof naslagwerk geworden met de meest fascinerende wezens. Het is op alfabet geschreven en elke 2 pagina’s behandelen weer een ander wonderbaarlijk wezen. Met tekst en illustratie is het ook voor de jongere lezers fascinerend. De tekeningen zijn indrukwekkend en de teksten vertellen de oorsprong van het wezen. In een handig overzichtje kan je nog duidelijk zien wat de belangrijkste punten zijn. De schaal van levensgevaar is vooral waar mijn dochter hier naar kijkt: “Wow mam die is echt heel gevaarlijk hè?”.

Achterin is nog een mooi landenoverzicht. Een wereldkaart laat duidelijk per land zien welke wonderlijke wezens je hier kan terugvinden. Ook de oceanen zijn gevuld met leuke griezels. Gevolgd door een Bibliografie en een register, is dit boek compleet. Het register maakt zoeken nog makkelijker. De 178 monsters, als ik ze goed heb geteld, kan je dus op verschillende manieren opzoeken.

Wij gebruiken dit boek als naslagwerk, maar dankzij de persoonlijke touch van het voorwoord voelt het nog persoonlijker aan. Alsof je een geheim hebt gevonden. Soms zoeken we een monster op door middel van de illustratie, soms kijken we naar de schaal van levensgevaar. En soms zoeken we bekende namen op. Alles kan en mag, en is ook nog eens leuk!

Wat vinden we ervan?

Ik denk dat dit wel duidelijk is. Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is geliefd bij iedereen in huis. Ik lees het graag als volwassene om nieuwe wonderlijke wezens te ontmoeten en oude bekenden terug te zien. Mijn dochter van 6 vindt het prachtig en spannend tegelijk om het monsterboek er soms bij te pakken, plaatjes te bekijken en de verhalen te horen die erbij omschreven staan. Het is spannend, soms eng maar toch veilig samen te ontdekken. En soms alleen, met een dekentje op de bank.

Ik geef al vaker mijn liefde aan voor enge boeken, en vind dit een prima manier om de emoties en gevoelens te onderzoeken die komen kijken bij griezelen. Zeker voor (jonge) kinderen echt wel belangrijk. Griezelen is vermaak, maar dient zeker oom een belangrijk doel. Het geeft ruimte voor ander soort emoties en gevoelens, laat de lezer nadenken over eigen angsten en hoe deze eventueel te overwinnen. En (helaas) ook in het echte leven krijgen we veel enge dingen voor onze voeten. Afschermen kan gewoon niet en beter dan in de veiligheid van een boek ontdekken en ervaren. Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan is perfect hiervoor wat mij betreft.

De Illustraties in Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, zijn mooi en bezitten dus een goede engheidsfactor. Een absolute aanwinst voor onze boekenkast en geschikt vanaf 10 – 13 jaar.

Specificaties Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Auteur: Tjerk Noordraven | Illustraties: Madeleine Kuijper | Uitgever: Overamstel uitgevers / Moon | 9789048845866 | september 2019 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, Tjerk Noordraven. Madeleine Kuijper
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.