Smaakspoken, een bijzonder smaakvol kinderboek

Ik ben gek op diverse smaken in de keuken. Als pedagogisch professional deelde ik deze liefde dan ook graag op de groep. Ik geloof dat als kinderen plezier hebben en pure smaken proeven, dit bijdraagt aan een goede smaakontwikkeling. Elke keer maar een klein beetje ervaren is al voldoende! Zolang je maar de diversiteit in smaken proeft en beleefd. Smaakspoken, het geheim van de zeven smaken is een heel bijzonder kinderboek. Het gaat over familie, contact maken en de diverse smaken die je leven verrijken. En dat alles komt prachtig samen.

smaakspoken

Proeven is als praten.
Zonder smaken ben je sprakeloos.

bladzijde 18

Smaakspoken samenvatting

Puck is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder leven ze er nu met z’n tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’. Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van de zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun smaak en hun krachten. Zal dit Puck gaan helpen om beter te gaan proeven?

Vergeet nooit, ook niet even,
de bite die zuur een hap kan geven.
Gast alles komt ermee tot leven.

bladzijde 32

Familie

Smaakspoken is een heel bijzonder boek. Het combineert meerdere thema’s op een mooie manier, die weer aangevuld worden met prachtige illustraties. Een belangrijk thema uit het boek is familie. Puck haar moeder is overleden en het verdriet is heel voelbaar voor haar en haar vader. Haar moeder was een belangrijke smaak die Puck en haar vader verbond. Nu die smaak weggevallen is in het gezin, is de balans weg. De connectie die dit boek maakt met emoties, gevoelens en smaken vind ik geweldig.

Het bewust proeven en genieten van pure smaken is meer dan eten om het eten. Het is een beleving die herinneringen maakt. Smaakspoken weet dit zo mooi te verweven in elkaar. Puck zie ik als zoute smaak door haar tranen en verdriet. Haar vader is bitter van het gemis en haar moeder is voor mij een zoete smaak. We leren dat zoet, zout aanvult en bitter ook beter laat uitkomen. Maar ja wat als dat wegvalt? Ah en ik mag kat Umi niet vergeten, ik vind dat de umami smaak (hoe kan dat anders met zo’n naam) en Geeft het leven van Puck extra sjue.

But a little pit geeft je eten….no,
je héle leven power. Hallelujah!

bladzijde 25

De 7 smaken

In Smaakspoken komen 7 smaken aan bod. Ik moest eerst ook even denken, want ik “ken” er vijf. Zout, zoet, bitter, umami en zuur. Maar in dit boek horen pittig en vet er ook bij. En daar ben ik blij om. Want die twee “smaken” zijn ook een mooie kleur op het palet. En zeker van grote invloed op het leven en een gerecht. Smaken los zijn belangrijk, maar samen ook. Onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat bij een combinatie van vet en zoet, het beloningscentrum in de hersens ontploffen. Kom maar door met die donuts en churro’s!

De 7 smaken zijn gekoppeld aan personages, de Smaakspoken in het boek. En die Smaakspoken hebben allemaal zo hun eigen verhaal en inbreng. Leuk vind ik ook dat deze smaakvolle figuren weer gelinkt zijn aan de sterren van het sterrenbeeld het steelpannetje. Een mooi extra laagje wat een aangename diepgang en mooie visuele betekenis meegeeft.

Dit is pure brandstof, voor olielamp én voor ons lijf.
Olie is leven!

bladzijde 41
smaakspoken

Modern sprookje

Smaakspoken vind ik oprecht een pareltje. Ik vind het gedeelte van de smaken, smaakbeleving en proeven geweldig. Zelf ben ik als mama, foodblogger en pedagogisch professional hier erg mee bezig. Proef die pure smaken! Ervaar het moois wat de natuur ons geeft. En ga dan smaken mengen met elkaar zodat er nieuwe prachtige kleuren en combinaties ontstaan. Kom achter jouw eigen unieke smakenpalet. Deze beleving, en het genieten van voeding is zo belangrijk.

Daarnaast weet Smaakspoken dit gegeven prachtig te vervlechten met een integer familie verhaal wat weet te raken. De illustraties zijn prachtig erbij en maakt dit tot een uniek geheel. Het verrijkt, ontroert en is een boek zoals er niet is. Het voelt als een modern sprookje. Het visueel maken van de smaken is ook zo tof gedaan. Zoals bij zout, de tranen en de zee, dat zout zoet weer versterkt. Mooie en belangrijke dingen om te leren. Mijn dochter weet dat inmiddels ook en wij drinken onze warme chocomelk altijd met een snufje zout!

Onze zintuigen blijven een leven lang op zoek naar vertrouwde smaken.

bladzijde 54

Smaakvol duo van Smaakspoken

Puur op de namen en de vormgeving heb ik dit boek verkeerde associaties gegeven. Ik had namelijk niet meteen door dat dit van Nederlandse bodem is! En dat is eigenlijk heel stom van mezelf want wij Nederlanders zijn heel goed in verhalen, vormgeving en dat vangen in een boek. Ik vond de teksten al zo uitmuntend vertaald, leuke woordgrapjes en dubbele betekenissen.

Maar die eer is volledig voor Daan Faber. Een naam die even geen belletje liet rinkelen.. Maar ik ken hem wel degelijk! Als foodblogger zijnde ken ik zijn onafhankelijke voedingsmerk Mister Kitchen! De pindakaas van dit merk heeft menig gerecht smaak gegeven in mijn keuken. En inmiddels is het assortiment flink gegroeid. De veelzijdigheid van Daan zie je ook echt terug in dit boek. Hij heeft namelijk een studie rechten afgerond, is copywriter, schrijft en proeft voor bladen als Delicious en Allerhande en organiseert jaarlijks Het Weekend van de Rollende Keukens.

De andere eer is volledig voor José Luis García Lechner. Hij is half Spaans en studeerde grafische kunst en vormgeving in Breda. In zijn creatieve STUDIOGARCIA tekent hij voor kranten, tijdschriften, verpakkingen en kookboeken. Ik denk dat zijn Spaanse invloeden dit boek verrijken en verwarmen en het precies de juiste beelden laat zien.

Bekend maakt bitter bemind.

bladzijde 59
smaakspoken

Kinderboeken over smaken: vette aanrader

Dit kinderboek over smaken en beleven in de breedste zin van het woord is voor mij een absolute aanrader. Door de uniekheid, de thema’s, de gelaagdheid en toch heel erg toegankelijk zijn. Mijn oudste dochter is ook gek op proeven en vindt de reis die Puck maakt geweldig. Tegelijk is ze onder de indruk van de moeder die er niet meer is. Wat ik ook echt heel mooi vind is dat bij de smaak umami, moedermelk aan bod komt. Ik heb hier warme gevoelens bij, dit is wat ik mijn jongste dochter lang heb kunnen geven terwijl de rest van mijn lichaam ziek was. En om nu te lezen dat moedermelk ook een vleugje umami bevat, is een prachtig stukje bewustwording. Voor mij stond het geven van borstvoeding al bekend om de diversiteit van smaken die jij je kind meegeeft. Maar om het zo verwoord te zien vind ik mooi.

Dit boek Smaakspoken krijgt een mooi plekje in huis en zal ik zeker ook graag cadeau doen!

  • José Luis García Lechner / Studio Gracia ontving een Bronzen Penseel 2022 voor zijn illustraties in Smaakspoken.
  • In 2022 wint dit boek de Jenny Smelik-IBBY Prijs!

Smaakspoken podcast

Wat krijg je als een boek door liefdevolle makers wordt gemaakt? Nou dat dat boek groeit en groeit! Kan dat dan? Jazeker! De makers van Smaakspoken zitten niet stil. Er is namelijk inmiddels een toffe podcast serie uitgebracht. En er is een vers artikel in het Parool met bijzonder leuk nieuws… want spoiler er komt een vervolg!

https://open.spotify.com/show/5gXcPgrtqU1QD3T6OX54ri?si=9J63EGcuSa6ULRKTn07ohw

Dood, lieve Puck, ben ik pas als jij mij bent vergeten. Verdriet is een deel van je leven. Net als boosheid of plezier. Het zou saai zijn als er maar één gevoel bestaat. Zoals een hap die alleen maar zoet, zuur of bitter is.
We hebben méér smaken nodig om van iets te houden. Het draait allemaal om de balans.

bladzijde 69

Specificaties Smaakspoken

Auteur: Daan Faber | Illustraties: José Luis García Lechner | Uitgever: Volt | Mei 2021 | 88 pagina’s | 9789021418766 | Aanbevolen vanaf 7 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.