Het Kattenmeisje – Groene klauwen. Cato verandert zichzelf in een kat!

In Het Kattenmeisje – Groene klauwen wordt er olie geloosd in de gracht van het bos. Tjup, één van de eendjes, is er slecht aan toe. Cato verandert zichzelf in een kat en gaat samen met haar hond Harko en hun dierenvrienden op onderzoek uit. Ze komen het bedrijf achter de olielozing op het spoor, maar nog voordat ze de politie kan waarschuwen, wordt ze betrapt! Oh jee, hoe zal dat aflopen?

Groene klauwen na Het Kattenmeisje – De babypoesjes

In de serie Het Kattenmeisje is Groene klauwen de opvolger van De babypoesjes, waarin Cato samen met Harko en haar dierenvrienden op zoek gaat naar de dief van de babypoesjes van raskat Noortje. Je hoeft niet per sé met dat boek te beginnen in de serie, want de onderwerpen zijn steeds anders. Het is dus in losse delen te lezen.

Personages in Het Kattenmeisje – Groene klauwen

Voorin het boek wordt de lezer voorgesteld aan de grappige en unieke personages in Het Kattenmeisje – Groene klauwen. Cato is 10 jaar en wanneer ze over haar bovenlip wrijft, verandert ze in een kat! Als ze als kat met haar pootje achter haar oor krabt, wordt ze weer een gewoon meisje, maar ook wanneer ze schrikt van harde geluiden. Bovendien kan Cato met alle dieren praten! Harko is haar hond. Eigenlijk is hij een jongen van 10 jaar die ooit ontsnapte uit het weeshuis waar hij woonde en hij besloot toen om voor altijd een hond te blijven.

Dan is er ook nog Freya, ‘de gekke kattenvrouw’, een oude vrouw uit het dorp. Ze is de enige die weet dat Cato van een kattenmeisje met groene klauwen in een kat kan veranderen. Rudolf zet dode dieren op en is verliefd op Elize. Elize is de moeder van Cato, ze is dierenarts. Haar vader Patrick komt Cato en Harko soms ophalen om bij hem te logeren. Hij heeft een goudvis, Orka, die van droge humor houdt. Alsi is de bestie van Cato, maar is allergisch voor katten. De hamster van Asli heet Olivier-Roderik-Jan. Pixy is een roodborstje en helpt Cato om ergens af te luisteren. Ozzy is de pony van Cato’s buurman, die ook een hond heeft, Hulk, die niets van Cato moet hebben. Dusty is een eekhoorntje en woont in het bos. Hij is altijd op zijn hoede.

Het verhaal

Kattenmeisje Cato zit met hond Harko uit te buiken in de tuin van het huis waar ze met haar moeder woont en die tuin heeft ze overigens met haar groene klauwen, euh, vingers, volgepland met groenten. Plotseling streek roodborstje Pixy voor haar neer die Cato met bange oogjes aankeek. Want er zou volgens het vogeltje een monster in het bos zitten! Dat ‘monster’ bleek Tjup te zijn, één van de eendjes die in de gracht van het bos woont. Hij was helemaal zwart en was er belabberd aan toe.

Cato nam Tjup mee naar huis en liet het arme beestje aan haar moeder, de dierenarts, zien. Vogels en eenden die olie op zich krijgen, kunnen niet meer drijven of duiken, omdat de olie hun verenkleed lek maakt. Bovendien raken de beestjes onderkoeld, omdat het water tot op de huid kan doordringen. In de praktijkruimte wast Elize Tjup met een speciaal wasmiddel. Daarna brengen ze hem naar het vogelopvangcentrum waar hij de komende maanden kan herstellen.

Elize belde onderweg de politie om te melden dat er olie in de gracht dreef. Het sterke rechtvaardigheidsgevoel van het kattenmeisje met de groene klauwen kwam omhoog en Cato besloot om zelf ook een onderzoek te starten naar de mensen die olie hebben geloosd in de gracht. Omdat ze met dieren kan praten, vroeg ze aan Tjup of hij iets bijzonders gezien had. En die wist te vertellen dat het een blauw-witte bestelwagen was geweest die de olie had geloosd. Ze ging het uitzoeken en kwam uit bij een bedrijf waar de geur overeenkwam met de geur die ze in het bos rook. De geur van een oliebol.

het kattenmeisje - groene klauwen

Betrapt!

Ze volgde de wagen naar het bos. Maar daar werd ze betrapt! Haar handen werden vastgebonden en Cato werd meegenomen in de bestelwagen en naar een donkere loods gebracht. Nota bene een muis knaagde de touwen van haar polsen en ze veranderde zichzelf in een kat. Het kattenmeisje met de groene klauwen sprong gauw als kat in de bestelwagen voordat deze wegreed en was nog voordat ze gemist werd weer thuis.

het kattenmeisje - groene klauwen

Samen met Harko ging ze als kat weer terug naar het bedrijf en volgden de mannen, die Cato inmiddels Kaalkop en Oliebol had genoemd, naar het bos. Cato wilde daar foto’s gaan maken met haar smartphone als bewijsmateriaal. Maar Cato kon als kat geen foto’s maken, dus moest ze zichzelf wel weer naar een meisje veranderen. Oh oh, en wéér was ze betrapt door de mannen. Gelukkig had Cato de foto’s al doorgestuurd naar de politie vóórdat ze haar smartphone te pakken hadden. En tien minuten later arriveerde de politie om de milieuvervuilers in te rekenen. En Tjup de eend? Die mocht een aantal weken later ook weer de vrije natuur in. Hij was gelukkig helemaal genezen.

Het Kattenmeisje – Groene klauwen is erg leuk voor dierenliefhebbers vanaf 8 jaar. Want het boek staat boordevol met dieren. En een aanrader voor kids die houden van avontuur gecombineerd met wat tovenarij!

Specificaties Het Kattenmeisje – Groene klauwen

het kattenmeisje - groene klauwen

Auteur: Nico de Braeckeleer | Illustraties: Frieda van Raevels | Uitgever: Baeckens |9789059247635 | april 2020 | 192 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.