IJskoud; een mysterieuze verdwijning heropend

Wat doe je als er iemand voor je neus staat die tegen je zegt dat de onopgeloste verdwijningszaak van je tante wordt heropend? Spring je er meteen in of ben je bang voor de uitkomst en weet je niet wat je moet doen? De hoofdpersoon in dit verhaal gaat op onderzoek uit; hoe gaat dit aflopen in IJskoud?

IJskoud kaft

IJskoud samenvatting

Het verhaal van IJskoud begint in de gevangenis. Een gedetineerde gaat door zijn pakketje met post die hij ontvangen heeft. Onderaan dit stapeltje zit een kalender met daarop cold cases. Zaken die niet opgelost zijn door de politie destijds en nu opnieuw aandacht krijgen, in de hoop tot een doorbraak te komen. De eerste foto die hij tegenkomt in deze kalender trekt meteen zijn aandacht. Waar kent hij dat meisje toch van?

Als inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam dan opeens bij de familie van Vliet op de stoep staat met de mededeling dat ze opnieuw gaan proberen om de zaak van de verdwijning van Johanna op te lossen, is Olivia zeer geïnteresseerd. Jarenlang was dit onderwerp een taboe en Olivia is vastbesloten om de waarheid omtrent de verdwijning van haar tante op te lossen.

IJskoud; waar is Johanna gebleven?

Vijfentwintig jaar geleden is Johanna verdwenen. Een destijds zestienjarig meisje dat spoorloos verdwijnt op Oudjaarsavond. Niemand heeft iets gezien of gehoord en het lijkt wel alsof zij van de aardbodem is verdwenen. In huize van Vliet wordt er nooit over Johanna gesproken. Haar nichtje Olivia weet praktisch niets over haar tante; er staat zelfs geen foto van haar in huis. Het bezoek van inspecteur Ben de Groot wekt haar interesse; zij wil zeker weten wat er met haar tante is gebeurd. Maar haar vader en haar opa (de vader van Johanna) lijken totaal niet geïnteresseerd te zijn. Olivia is vastbesloten om inspecteur Ben te gaan helpen. Voor school moet zij namelijk een scriptie schrijven en dit wordt haar onderwerp; cold cases.

IJskoud deel 1

Al snel komt Olivia in IJskoud op het spoor van de vroegere beste vriendin van haar tante, genaamd Merel. Olivia zoekt haar op en komt steeds meer te weten over haar tante. Waarom heeft Merel destijds een koffer van Johanna moeten bewaren? Waarom zou ze die later bij haar ophalen maar kwam ze die uiteindelijk nooit ophalen? Als blijkt dat die desbetreffende koffer in het bezit is van de vader van Olivia, gaat zij op zoek.

Dan vindt ze de koffer op zolder en rolt er uit haar onderzoek de naam van Mette. Zij woont in Denemarken; waarom zit haar naam en adres in deze koffer? Olivia vertrekt naar Denemarken om het spoor te volgen dat haar tante had opgeschreven en zoekt deze vriendin op. Zij vindt haar, maar komt niet veel verder. Mette heeft haar tante nooit meer gezien.. Waar is ze toch gebleven? Op haar reis om achter de waarheid te komen, maakt Olivia veel spannende avonturen mee in IJskoud. Zelfs met gevaar voor eigen leven.

IJskoud met veel personages

Wat opvalt in IJskoud is dat er echt veel personages in voorkomen. Dit maakt dat het verhaal heel interessant blijft, maar ook vraagt om een hoofd dat helemaal aanwezig is bij het lezen van dit boek. Het verhaal ontvouwt zich in een fijn tempo en leest daardoor prettig. Er komen steeds mensen in beeld die Johanna kenden en soms gaat de verdenking ook alle kanten op. Regelmatig stel je jezelf de vraag; heeft hij of zij er iets mee te maken?

IJskoud zit vol spanning en wendingen en de ontknoping is spannend en onverwacht. Regelmatig denk je de oplossing gevonden te hebben, maar steeds komen er nieuwe personages en feiten boven water. De ontknoping maakt of breekt een boek; je houdt er toch altijd een bepaald gevoel aan over. Dit einde had ik niet zien aankomen.

IJskoud bestaat uit drie delen in één boek en deze delen volgen elkaar op qua tijdlijn. Er zijn wel soms flashbacks waarin dingen duidelijk worden en dus een aanvulling zijn voor het verhaal en om je beeld van deze zaak completer te maken. Blijf bij de les tijdens het lezen van dit boek; voor je het weet mis je belangrijke informatie! Dus kruip lekker op de bank, met of zonder dekentje, en pak dit verhaal erbij. Natuurlijk mag je ook in de zon gaan zitten met een glas wijn; laat dit IJskoud je meeslepen in een onwijs spannend verhaal. Als je eenmaal begint met lezen…

Specificaties IJskoud

Auteur: Suzanne Vermeer | Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers | 9789400511774 │ 2019 │ 320 pagina’s │Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.