Steun je boekhandel! En een gigant als Bol?

Het zal je vast niet zijn ontgaan; de ‘Steun je boekhandel campagne’ is levend en actief! Net zoals steun je lokale helden in de horeca en andere kleine ondernemingen. In deze gekke coronatijden waar we veel op onszelf zijn aangewezen vind ik zulke campagne’s hartverwarmend en mooi verbindend. Wij staan dan ook zeker hierachter. Toch staan wij niet afkeurend naar een gigant zoals Bol. In deze blog leg ik graag uit waarom en wat onze visie is.

steun je boekwinkel boeken hart

Steun je boekhandel!

Als boekennerd hou ik van boekwinkels. Ik kan er uren dwalen, ruiken, bladeren en genieten. Favoriet zijn Gianotten Mutsaers in Tilburg, Livius de Zevensprong in Tilburg en Paagman op de Fred in Den Haag. Wat een prachtige winkels! Ik zou het dan ook heel erg vinden als zulke zaken zouden verdwijnen. Tegenwoordig is een boekenwinkel zoveel meer. Je kan er wat lekkers eten en drinken, vaak zijn er lezingen en andere leuke events. Het is een beleving geworden, een goede en aangename beleving. Steun je boekhandel, vind ik om die reden heel erg belangrijk. En ik kijk uit om straks weer hier naar toe te kunnen.

Maar deze beleving deelt niet iedereen. Er zijn mensen die überhaupt niet van winkels houden. Dit kan komen door psychische of lichamelijke beperkingen. Maar ook zijn er mensen die gewoon niet zo van lezen, boeken en alles eromheen houden. Boeken kopen ze dan als cadeau, of omdat ze zelf kinderen hebben en weten dat voorlezen “moet”, of aanbevolen wordt. Er is ook een grote groep die onzeker is in zo’n winkel voor belezen, en boekminnende mensen. Lezen is namelijk niet vanzelfsprekend. Steun je boekhandel leeft voor deze groep helemaal niet.

stoerleesvoer hoofdfoto

Als lezen niet leuk is

Er is een grote groep mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd is, dyslexie heeft, of waar lezen gewoon geen pretje is. Het kost heel veel moeite om de woorden en zinnen te vormen tot samenhangende en leuke verhalen. Voor veel mensen is er een gevoel van schaamte. Toch “moet” er gelezen worden voor bijvoorbeeld school. Of als je bijvoorbeeld een kind in huis hebt die voorgelezen wilt worden. Dan zijn webwinkels een uitkomst, je kan zelf speuren en je tijd nemen met lezen en uitzoeken zonder dat je benaderd wordt. Het gaan lezen is dan al een hele stap, en steun je boekhandel is nog steeds een ver van je bed show.

Wij van StoerLeesVoer hebben een passie voor lezen,voorlezen en boeken. We willen die passie en liefde overbrengen. Ook willen we laten zien dat er een passend boek is voor iedereen. Of je nou met grote snelheid leest, of als dit met wat meer moeite gaat. Wij motiveren en juichen dan voornamelijk het lezen van boeken toe. Dit is het belangrijkste! Niks zou dan in de weg mogen staan van de stap naar een boek toe. Steun je boekhandel is iets wat we belangrijk vinden. Maar als dit een hoge drempel, of welke reden dan ook heeft, dan is er niks “fouts” aan om bij een Bol of andere gigant te bestellen vinden wij.

Pettson en Findus bouwen een auto

Affiliate linkjes

Affiliate wat? Dat zijn linkjes die wij vaak op StoerLeesVoer plaatsen. Het betekend dat als jij op zo’n linkje klikt, wij een klein percentage daaraan verdienen. Je boek wordt niet duurder, het heeft verder geen consequenties, maar wij verdienen daar enkele centen aan. Daar maken we verder geen geheim van. Naast ons werk en andere bezigheden onderhouden we StoerLeesVoer als hobby in onze vrije tijd. Bij uitgevers vragen we boeken aan die ons tof lijken. Die ontvangen wij in ruil voor een review. Uitgevers doen overigens ook mee met de steun je boekhandel campagne, wat logisch is.

In een blog/review gaat al gauw 2 uur werk zitten, los van het lezen zelf. We schrijven, maken foto’s en zorgen dat het seo-technisch allemaal klopt. Dit laatste is nodig wil je gevonden worden in zoekmachines. En dat alles zonder verdiensten. We verzenden vaak prijzen zelf, hebben kosten voor de website en kopen ook vaak zelf boeken. Met die affiliate linkjes komt er dus een kleine verdienste binnen om deze kosten te dekken, wat ervoor zorgt dat we lekker door kunnen blijven gaan en kunnen blijven groeien. Ook de coronacrisis raakt ons op een bepaalde manier, dus naast steun je boekhandel, steun je ook ons door via die linkjes een aankoop te doen.

Steun je boekwinkel

Reviews voor iedereen

Doordat we ze zelf boeken aanvragen, kunnen we voornamelijk positieve reviews plaatsen. Het komt wel eens voor dat een boek tegenvalt of ons niet pakt. Dan bespreken we dat in ons team, eventueel met uitgever en kijken we naar hoe we dit kunnen plaatsen. Soms is een verhaal niet jouw verhaal, maar wel die van iemand anders. We proberen dan ook altijd het verhaal los van onze leeservaring te delen, een verdieping te geven en daarnaast onze eigen ervaring erbij te vermelden.

Daarnaast geven wij als StoerLeesvoer iets extra’s door themablogs aan te bieden waarin we onze reviews en boeken verzamelen. Vaak ook met activiteiten en lestips. We hebben veel leerkrachten en pedagogisch professionals in ons team, en onder onze lezers/volgers. Bovenal willen wij voor iedereen toegankelijk zijn. Voor de boek- en leesfanaten maar ook voor de grote groep lezers die om welke reden dan ook, niet die liefde en het gemak van lezen delen. Toegankelijk zijn voor elk opleidingsniveau, voor elke afkomst en voor elk leesniveau van onze bezoekers.

hoofd Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

Steun je boekhandel… en giganten?

Steun je boekhandel… en de giganten dan? Is het nou echt zo “fout” allemaal? Ambachten en kleine ondernemers zijn er om te koesteren. Tegelijk raakt de crisis die nu heerst heel veel mensen. Buiten de ondernemers zijn er heel veel huishoudens die hun baan kwijt raken of financieel niet rond kunnen komen. Werk vinden is dan lastig. Doordat bijvoorbeeld een Bol zo groot is, zorgt het ook voor werkgelegenheid. Voor de studenten die nu niet kunnen bijverdienen in winkels en horeca. Voor de gezinnen met kinderen die een baan verliezen, voor de mensen zonder carrière behoefte, voor de mensen met een laag opleidingsniveau of voor de schoolverlaters. Mensen die niet makkelijk een baan vinden, maar waar bij een gigant vaak wel plek is. Waar je wordt beoordeeld op je kunnen en minder op je papieren.

En wat dacht je van al die pakketbezorgers die kunnen werken, ook een toegankelijke baan voor mensen. Tegelijk vind ik de tweedehands service ook fijn, en duurzaam van Bol. Ik was al tijden opzoek naar een bepaald boek en nergens kon ik het vinden. Ook niet in boekhandels, en poef opeens was het daar op Bol! Tegelijk is de snelheid en het gemak heel fijn soms. In deze gekke tijd vergeet ik gewoon soms dat iemand jarig is en ik geef graag een boek. Zo via Bol weet ik dat het er snel is zodat ik toch een boek cadeau kan geven. Werkt mijn zeefhoofd goed, dan doe ik mee met steun je boekwinkel, en bestel ik daar. Wordt het met veel liefde ingepakt en ook redelijk snel bezorgd.

Ondersteuning

Ook wil ik graag vermelden dat Bol kortgeleden een substantieel bedrag heeft overgemaakt voor de “Steun je boekhandel” en “ik lees thuis” campagne. Uiteraard zijn de meningen hierover ook verdeeld, maar het feit blijft dat er een groot geldbedrag is overgemaakt vanuit Bol, waardoor de boekhandels geholpen kunnen worden.

Steun je boekwinkel

Wat kies jij?

Steun je boekhandel is een campagne waar ik zeker achter sta, net zoals alle andere steun je lokale helden dingen. Tegelijk zien wij giganten zoals Bol niet als een “kwaad”. Wij willen vooral het plezier en de passie naar lezen, voorlezen en boeken overbrengen. En waar dan een boek gekocht wordt is een keus voor een ieder om zelf te maken. Er zijn zoveel dingen die mee kunnen spelen bij het aanschaffen van een boek. Daar willen wij verder niet over oordelen, en zeker niet iemand zich slecht door laten voelen. Wel willen wij de passie voor lezen, voorlezen en boeken overbrengen. Voor iedereen, jong en oud. Doorgewinterde lezers, en lezers met meer moeite. Elk opleidingsniveau, elk hokje, elk mens gewoon!

Wat kies jij en om welke reden? Heb jij een favoriete boekhandel?

Deze blog is geheel uit eigen visie en inzicht gekomen. Onder geen beding werken wij samen met Bol, Steun je boekhandel of andere giganten. Heb je vragen over reviews, affiliate of over hoe wij bloggen en reviewen, stel ze gerust! Stuur een email of een berichtje via social media.

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.