Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag, leestips voor jong en oud

Seksueel overschrijdend gedrag. Ik ben “blij” dat die term nu gebruikt wordt. Uiteraard voelt het wrang, want wat het inhoudt is verre van iets wat mij blij maakt. De reden dat ik blij ben met die term is dat ik uit een tijd kom waarin je alleen de keuze had tussen aanranding of verkrachting. Verkrachting was altijd met geweld en met penetratie. Aanranding was de aanloop daar naar toe. En alles wat daarbuiten viel was niet het vermelden waard. Belachelijk natuurlijk. Er zijn zoveel gradaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van lichamelijk tot geestelijk. Maar alles is belangrijk, alles doet er toe en elke stap over jouw grens is iets wat niet mag gebeuren. En het is nooit jouw schuld. In deze blog met boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag maak ik een lijst met behulpzame boeken voor jong en oud.

hoofd Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

Onze boekrecensies

Zoals ik al in mijn intro aangaf, elke stap over jouw grens is een stap te veel. Je hoort vaak vrouwen zeggen: “het was maar een hand op mijn bil”, “ik was zelf uitdagend aan het dansen” en “ach het was geen verkrachting”. Altijd maar die excuses en verantwoording voor het foute gedrag van een ander. Dat is toch te bizar dat we nu op dit punt in onze maatschappij zijn? Dat de slachtoffers altijd een gevoel van schaamte en tot een excuus maken voelen? Ergens gaat het flink mis in de fundering van onze maatschappij. Laat deze recente ontwikkelingen dan een startschot zijn om die fundering gezond te maken. Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben een belangrijke rol hierbij.

Lezen laat ons kijken met andere ogen. Lezen laat ons denken met andermans hoofd. Door te lezen en voor te lezen maak je bepaalde onderwerpen bespreekbaar. En als zaken bespreekbaar zijn kan er begrip groeien. In deze blog van boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag deel ik boeken voor jong tot oud. Elke generatie en elke leeftijd heeft andere behoeftes met betrekking tot dit onderwerp. Maar laten we vooral samen als samenleving zorg dragen voor een geluid. Een geluid waarin de daders zich schuldig gaan voelen, waarin zij zich gaan schamen en waarin grenzen voor een ieder persoonlijk bepaald mogen worden en dit oké is.

“Laten we vooral samen als samenleving zorg dragen voor een geluid. Een geluid waarin de daders zich schuldig gaan voelen, waarin zij zich gaan schamen en waarin grenzen voor een ieder persoonlijk bepaald mogen worden en dit oké is.”

Selena ~ StoerLeesVoer.nl

gedicht floor tinga
‘Te groot’, Floor Tinga
Uit: DICHTER. Op de schouders van reuzinnen (Plint).

1. Wie zette mijn naaktfoto’s online?

Sexting, shaming en dat alles vaak digitaal is iets wat zeer actueel is voor een jonge generatie. Je bent verliefd, onzeker over je lichaam en hormonen gieren door je lijf. Tegelijk leven we in een digitale samenleving. Dan kan het wel eens gebeuren dat je een sexy foto van jezelf verzend. Dat het geen goed idee is, doet er nu niet toe. Het gebeurd om diverse redenen, van jong tot oud. Wat er wel toe doet is als je vertrouwen beschaamd wordt en die foto’s verder gaan dan wat je bedoeling was. Als dit gebeurd dan gaat er veel kapot. Heel veel kapot in een persoon.

Wie zette mijn naaktfoto’s online is het boek van Jantine Jongebloed, journaliste van onder andere de Volkskrant. In dit boek vertelt ze over de situatie toen zij 16 was en haar naaktfoto’s online en op school werden verspreid. Een eerste verhaal in deze Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag blog.

 • Aanbevolen leeftijd: young adult, volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

2. Ja & Nee gevoelens in boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

In dit boek ‘Ja & nee gevoelens’ staan weerbaarheid en zelfvertrouwen centraal. De eerste seksuele voorlichting voor kinderen vanaf 3 jaar met leuke spelletjes en vraagjes. Het boek gaat niet alleen over borsten en piemels, maar ook over wat geheimen zijn en welke afspraken je het beste kunt maken met je kind. En al die onderwerpen zijn geheel passend voor de leeftijd. En heel belangrijk om juist op die leeftijd al te bespreken. Piemels en vagina’s horen geen onbesproken geheimen te zijn. Door hier over te spreken, kan je ook naar het volgende onderwerp komen van grenzen aangeven. Een boek voor de jonge lezer in deze boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag blog.

 • Aanbevolen leeftijd vanaf 3 jaar tot 12 en ouder
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

3. Maar HOE dan?

Maar HOE dan? helpt je om antwoord te geven op dit soort nieuwsgierige kindervragen. Met onderwerpen als lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. Dit boek maakt belangrijke onderwerpen bespreekbaar op het niveau van de kinderen. En kennis zorgt weer voor een gezonde fundering in onze maatschappij! In boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag mag dit boek wat mij betreft niet missen als tip.

 • Aanbevolen leeftijd 4 – 8 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

4. Samen staan we sterker in boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

Samen staan we sterker is een boek wat gaat over omgaan met tegenslag. Vind hoop en kansen in tijden van tegenslag. Een boek van Beth Kempton. Ze is auteur van de bestseller Wabi sabi. Samen staan we sterker; vind hoop en kansen in tijden van tegenslag’. Het is een handzaam en inspirerend kompas om je door roerige tijden heen te loodsen. Misschien niet direct een logische keuze in boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar iedereen is anders in hoe om te gaan met tegenslagen. En hulp in hoe hiermee om te gaan is voor een ieder weer anders! En de titel is natuurlijk gewoon al een gegeven wat iedereen zou moeten en mogen beseffen.

samen staan we sterker

5. Trots als een pauw in boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

Ook thema’s als pesten wil ik graag meenemen in deze blog met boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag. Pesten is ook grensoverschrijdend gedrag! Veel geestelijk maar zeker ook lichamelijk. Pesters gaan vaak ver en seksuele intimidatie komt ook vaak voor in pestgedrag. Of pestgedrag uit zich in seksuele intimidatie. Het gaat in welke vorm dan ook een grens over. Trots als een pauw is een prachtig boek voor jonge kinderen die dit onderwerp bespreekbaar maakt. En een mooie boodschap meegeeft.

 • Aanbevolen leeftijd 4 – 8 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
trots als een pauw

6. Rood is juist mooi

We hebben het in ons reviewteam besproken welke boeken passend zouden zijn in dit thema. Rood is juist mooi viel in een schemerzone. Waarom? Omdat het over ongesteldheid gaat en dan ook in de ruime zin van dat onderwerp. Niet alleen de maandelijkse ongemakken. Maar ook de opmerkingen van mannen uit de omgeving van een persoon. Opmerkingen die vaak ongepast zijn. Hoe vaak heb je als vrouw wel niet gehoord “Je zal wel ongesteld zijn”? Op momenten juist dat ik een bepaalde grens aangaf van mijzelf. Ook dat is grensoverschrijdend gedrag en ongepast. Een mooi boek voor jonge meiden en volwassenen. Onze nummer 6 in boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 • Voor iedereen die ongesteld moet worden, is, al een tijd is of meer wilt weten hierover
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

7. Mijn papa heeft een piemel

Seksuele voorlichting is zo belangrijk in dit onderwerp! Thuis maar ook op school. Voorlichting en openheid, vanaf een jonge leeftijd is wat mij betreft een belangrijk punt in een gezonde fundering van een maatschappij. Als het taboe naar lichamen en seksualiteit weg is kunnen we gaan bouwen aan een gezonde vorm en blik hierin. Seks is niks vies of iets wat fout is, maar het moet wel op een gezonde en evenwichtige manier gebeuren. Mijn papa heeft een piemel is een fijn boek voor kinderen vanaf 6 jaar. En ons zevende boek alweer in deze boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag blog.

 • Aanbevolen leeftijd vanaf 6 jaar
 • Volledige blog met foto’s vind je hier
mijn papa heeft een piemel

8. Opvoeden tot zelfvertrouwen

Als opvoeders van kinderen willen we allemaal dat onze kinderen opgroeien met zelfvertrouwen. In wie ze zijn als persoon en in hoe ze zich gedragen in de maatschappij. De weerbaarheid is groter maar ook het verwerken van tegenslag. Daarbij is er minder ruimte voor negatief gedrag. Boeken met fijne tips zijn dan ook erg welkom Opvoeden tot zelfvertrouwen is zo’n fijn boek. En daarom te vinden in deze lijst van boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 • Voor volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

9. Bloot

Dit is een realistisch boek over een actueel onderwerp: sexting. Amelie is 13 en ontevreden over haar lichaam. Haar ouders verkeren in een crisis, haar beste vriend gedraagt zich plotseling anders en op school krijgt ze steeds meer commentaar van jongens. En de knappe, populaire Elias, twee klassen boven haar, weet waarschijnlijk niet eens dat ze bestaat. Als Elias belangstelling voor haar lijkt te hebben, kan Amelie haar geluk niet op. Maar dan vraagt hij om een sexy foto… Op knappe en verrassende wijze laat Jutta Nymphius zien hoe Amelie een slachtoffer weigert te zijn en uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt! Een belangrijk onderwerp en daarom in deze lijst van boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 • Aanbevolen leeftijd vanaf 10 jaar
 • Review met foto´s vind je hier
bloot

10. Hoe maak je een baby?

Hoe maak je een baby? is een eerlijke, toegankelijke en inclusieve gids over hoe baby’s gemaakt worden. Het perfecte aanknopingspunt voor alle ouders om een open gesprek met hun kind aan te gaan over waar ze vandaan komen en hoe hun familie begon. Van conceptie (spontaan of geassisteerd) tot bevalling (natuurlijk of via keizersnede) schuwt dit boek de werkelijkheid niet en laat het onverbloemd zien hoe de vork in de steel zit. Ook dit is een erg fijn om seksuele voorlichting te behandelen en bespreken bij kinderen. En dat ook nog eens met inclusiviteit voor iedereen. Ik vind dit zelf een erg fijn boek en eigenlijk zou elk huis en elke klas het wel in de kast moeten hebben staan.

 • Aanbevolen leeftijd 6 – 12 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

11. Het grote boek van mij

Het grote boek van mij helpt om al vanaf jonge leeftijd bewust te zijn van de keuzes die er zijn en de mogelijkheden te zien om dicht bij jezelf te blijven. En dat is binnen dit grotere thema van seksueel grensoverschrijdend gedrag erg belangrijk. Blijf je dicht bij jezelf dan ben je weerbaarder op het moment zelf, ervoor of erna. Leren omgaan en handelen in alle drie de verschillende fases is belangrijk. Ik vind dit een heel fijn boek.

 • Aanbevolen leeftijd vanaf 7 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

12. Dit is hoe het ging in boeken thema seksueel grensoverschrijdend

Een leesboek met een heel heftig verhaal. Astrid Boonstoppel heeft met haar debuut een bom van een boek afgeleverd. Heftige thema’s komen aan bod. Ook geestelijk misbruik, geestelijk overschrijdend gedrag. Hoe iemand zo in je hoofd en leven kan kruipen om vervolgens de controle over jou en leven over te nemen. Deze mag wat mij betreft absoluut niet missen in boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 • Voor young adult en volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
mentale mishandeling

13. Emotionele intelligentie voor jongeren

Er is meer nodig in het leven dan wat we op school leren. Helaas vernauwen we intelligentie te vaak tot het puur cognitieve: goed kunnen onthouden, verbanden kunnen leggen, een scherp wiskundig inzicht… Allemaal belangrijke vaardigheden, maar als je gelukkig én succesvol in het leven wilt staan, heb je meer nodig dan dat. Denk aan goed kunnen omgaan met je emoties, empathisch communiceren of optimistisch en hoopvol ingesteld zijn. Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills die je helpen om vlot de vele uitdagingen te trotseren die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Dankzij het boek met opdrachten kun je samen met je tiener aan de slag om zijn of haar veerkracht te versterken. Een boek die ook absoluut in het lijstje van boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 • Aanbevolen vanaf 12 jaar, 12 – 16 en voor young adult & volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

14. Het meisjesmanifest boeken thema grensoverschrijdend gedrag

Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet? Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf.

Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven. Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen.

 • Leesboek voor young adult en volwassenen
 • Review met foto´s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

15. Ik hou je vast in boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

Op nummer 15 in boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag staat een bijzonder boek. Uiteraard zijn alle bovenstaande boeken bijzonder op hun manier. Maar allemaal hebben ze één ding in overeenkomst, het grensoverschrijdende gedrag is vanuit mannen bij vrouwen. Soms vrouwen bij vrouwen. Maar het meest voorkomende is toch wel mannen die dit gedrag bij vrouwen vertonen. Maar uiteraard gebeurd het ook andersom en zijn mannen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag van vrouwen. Marina Folkers heeft daar een hele indrukwekkende roman over geschreven.

 • Voor young adult en volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

16. Women don’t owe you pretty in Boeken thema seksueel grensoverschrijdend

Women Don’t Owe You Pretty’ is een intelligent geschreven oproep tot modern feminisme. Florence Given rekent af met conservatieve opvattingen en laat zien hoe vrouwen hun positie kunnen versterken. Ook moedigt ze in ‘Women Don’t Owe You Pretty’ lezers aan om de verhalen in twijfel te trekken die hen weerhouden van zelfacceptatie, eigenliefde en kracht. Het is een levendig geïllustreerde inleiding tot het moderne feminisme. Met dit boek leert iedere vrouw haar energie te beschermen. ‘Women Don’t Owe You Pretty’ is er om ons eraan te herinneren dat iedereen waardevol is en dat vrouwen mannen niets verschuldigd zijn. WAARSCHUWING: bevat expliciete inhoud (en veel oncomfortabele waarheden).

 • Voor alle vrouwen (en mannen die iets willen leren)
 • Uitgebreide review met foto’s vind je hier
Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

17. Je bent aan de beurt

Dit is een totaal ander soort boek in deze lijst van boeken met thema seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘Je bent aan de beurt’ is een thriller van Hollandse bodem. Een thriller waarin vrouwen, slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag stoppen met slachtoffer zijn. Ze nemen het heft in eigen handen en pakken de daders terug. Ik kan zulke verhalen erg waarderen.

 • Thriller voor volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
hoofd

Welke passen nog meer in boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Bovenstaande boeken passen allemaal op hun manier in deze lijst van boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is een groot thema waar veel dingen inpassen zoals: pesten, misbruik, manipuleren, weerbaarheid, zelfvertrouwen en grenzen aangeven. Het kan zowel lichamelijk als geestelijk als een combinatie van beide zijn. En het kan bij mannen én vrouwen gebeuren. Door mannen én vrouwen.

Onthoudt dat je niet alleen bent hierin. De schaamte hoort absoluut te liggen bij degene die over de grens heengaat. Praten mag met een bekende, een onbekende is ook goed. Wat fijn is voor jou. Hieronder wat hulpmogelijkheden.

Andere bijpassende themablogs

Bijpassende reviews

hoofd Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of behoefte tot contact. Stuur me een email op selena@stoerleesvoer.nl en ik luister naar jouw tips of verhaal. Alles wordt discreet behandelt.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.