Bonkie is niet blij – Gitte Spee, met een recept

Emoties, we hebben er velen. En het is niet altijd makkelijk om deze te voelen en uiten. Bonkie is niet blij, is zo’n boek wat op een lieve manier emoties laat zien. Met vriendelijke tekeningen en de nodige humor lezen en voelen we mee met Bonkie en zijn vrienden! Plus een superlekker recept voor vlekjeskoekjes van Bonkie.

bonkie is niet blij

Bonkie is niet blij

Bonkie is niet blij. In zijn huisje eet hij verdrietig koekjes terwijl Vos op bezoek is. Hij is niet blij en verteld aan zijn vriend dat het wel lijkt alsof al zijn vriendjes ruzie met elkaar hebben. Wat is er toch aan de hand? Vos neemt hem mee het bos in. Komt alles weer goed?

bonkie is niet blij

Vriendjes

Iedereen is anders en daardoor kan het wel eens voorkomen dat het “botst”. Deze les leren mijn dochters nu ook op school. Soms gebeurd er iets en dan vind mijn dochter een bepaald persoon stom of stout. Maar tegelijk weet ze helemaal niet waarom die persoon dat heeft gedaan. Bonkie is niet blij, is een mooie boek waarin dat perspectief zichtbaar wordt. Ruzie maken zelfs de beste vrienden wel eens. Hoe het opgelost wordt is dan belangrijker en ook dat lees je in dit boek.

De lieve tekeningen vallen mij als eerste op. Ik ken zelf nog geen boek van Gitte Spee, er staan er wel een paar op onze boekenblog. Ze is voornamelijk bekend van de boeken van Aap en Mol. Dus dit is een eerste kennismaking voor ons. De illustraties zijn zo vriendelijk en lief. Een fijne veilige omgeving binnen het thema emoties.

Koekjestijd

Het verhaal begint met een verdrietige Bonkie die koekjes aan het eten is. Vos is bij hem en lust eigenlijk ook wel een koekje… Maarja Bonkie eet ze allemaal op in zijn verdriet. Mijn dochter heeft haar ogen ook voornamelijk op de koekjes. “Mmmm dat zou ik ook wel lusten mama”.. Snel zegt ze wel dat het ook zielig is voor Bonkie. En voor de Vos die nu geen koekje heeft. Bonkie is niet blij en Vos ook niet.

verdrietig

Het verhaal van Bonkie is niet blij leest fijn en we leren anders te kijken naar situaties. W e leren over het goedmaken en we leren dat er meer is dan je op het eerste oog zou denken. Verder kijken dan wat er speelt. Buiten al dat leren is het gewoon een ontzettend lief boek over vriendschap. Met een toffe verrassing achterin! Het recept voor Bonkie zijn vlekjeskoekjes! We zijn ze meteen gaan bakken, en wat een feestje. Bonkie is niet blij, maar uiteindelijk gelukkig wel. En wij zijn ook blij met Bonkie.

recept

Vlekjeskoekjes van Bonkie

Bonkie is niet blij maar van deze koekjes wordt hij, en wij wel blij. Ik heb het recept iets aangepast naar wat ik in huis had. En om het net even een slagje simpeler te maken met minder afwas. Het is voldoende voor 24 grote koekjes.

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram witte basterd suiker
  • 200 gram chocolade stukjes
  • 180 gram vloeibare boter
  • 1 ei
  • 1 zakje vanille suiker
  • Snufje zout

In een kom zeef ik het bakmeel en doe hier wat zout bij. Vervolgens doe ik in een andere kom de suiker, de vloeibare boter, vanille suiker en het ei. Dit klop ik tot een mooi beslag. Het suikerbeslag schep ik bij het bakmeel en dit roer ik goed door met een lepel. Ik heb een chocohaas en een stuk Tony in kleine stukjes gehakt en dit voeg ik als laatste toe. Mijn oven verwarm ik voor op 180 graden en een bakplaat bekleed ik met bakpapier. Hierop leg ik bolletjes van het deeg. Maak ze niet te groot en leg ze uit elkaar. Ze lopen vanzelf uit tijdens het bakken. In ongeveer 15 minuten zijn de koekjes klaar. Ik heb meerdere bakrondes gedaan. Laat de koekjes goed afkoelen, als het mogelijk is op een roostertje. Wij zijn bij met het recept in het boek van Bonkie is niet blij!

Specificaties Bonkie is niet blij

Auteur & Illustrator: Gitte Spee | Uitgever: Leopold | 9789025880972 | 32 pagina’s | Februari 2021 | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.