De kleine Walvis 1 en 2, een review plus knutselprojecten

Vandaag zijn de nationale voorleesdagen weer begonnen. Prentenboek van 2017 is de kleine Walvis van Benji Davies. Ik vond een liedje passend bij het boek en dankzij Pinterest ook wat leuke knutselprojecten! 

hoofd De kleine Walvis 1 en 2, een review plus knutselprojecten

De kleine Walvis

Het boek de kleine walvis gaat over Boy die samen met zijn vader en hun zes katten aan zee woont. Zijn vader gaat elke ochtend vroeg van huis weg om te vissen op zee en Boy slentert dan vaak wat op het strand. Op een dag vindt hij een kleine walvis en neemt deze mee naar huis. Hij zorgt goed voor de walvis en houdt hem lekker nat. Als papa na het avondeten ontdekt dat er een kleine walvis in bad ligt gaan ze hem samen naar de zee brengen. Boy mist zijn kleine walvis elke dag en hoopt hem ooit nog weer eens te zien.

Een mooi verhaal over vriendschap op een unieke manier uitgelegd met prachtige tekeningen. Onze dochter probeert nog steeds alle zes de katten te vinden in het verhaal πŸ™‚

Uitgeverij: LS Amsterdam | Schrijver: Benji Davies | 9789024585670 | juli 2019 | 24 pagina’s | meer informatie vind je hier

De kleine walvis in de winter

kleine walvis winter
op zee met boot en walvis

Er is trouwens ook al een vervolg op dit leuke prentenboek 2017 namelijk de kleine walvis in de winter. Dit boek is ook als zelfstandig te lezen, maar een prachtig vervolg op het eerste deel. Midden in de winter komt Boys vader maar niet thuis van het vissen en Boy besluit op onderzoek uit te gaan midden in de nacht. Hij krijgt gelukkig hulp van zijn vriend de kleine walvis. Zal het ze lukken om zijn vader te vinden?

9789024585922 | oktober 2019 | 24 pagina’s | meer informatie vind je hier

De kleine walvis knutselprojecten

Op mijn Pinterest heb ik aardig wat knutselprojecten getagd om te maken met de kinderen. Zo hebben de kinderen uiteraard al een kleurplaat gekleurd over de Walvis en hebben wij met gescheurde blaadjes een walvis beplakt.

Nodig:

Een uitgeknipte Walvis, 4 verschillende kleuren blauw, een wit vel papier om over te trekken en lijm

Scheur, waar de kinderen bij zijn, de vellen papier in kleinere vellen en geef elk kind 4 verschillende kleuren blauw. Nu mogen ze lekker verder zelf gaan scheuren! Vanaf ongeveer anderhalf jaar kunnen de meeste kinderen dit al goed! En anders help je ze nog even.

Hierna geef je ze lijm, of lijm je zelf de om getekende walvis op het witte papier en plak de gescheurde papiertjes er maar op!

Walvis van een bord

Met twee kleuren blauw en wit verfden de kinderen een bord. Later knipte ik deze in twee helften en maakte het met wat blauw papier aan elkaar vast. Een oogje erop en door de staart te bewegen lijkt het net alsof de walvis echt zwemt!

I whale always….

Leuk voor Valentijnsdag met de tekst i whale always love you, maar dochterlief maakte hem voor haar vriendinnetje met i whale always be your friend. Het ziet er zo schattig uit!!

Nationale voorleesdagen

Tijdens de nationale voorleesdagen is het fijn om even stil te staan bij de taalontwikkeling van een kind. Door kinderen te laten luisteren stimuleer je niet alleen hun concentratie, maar ook hun fantasie. Het horen van nieuwe woorden en zinnen is bovendien goed voor de taalontwikkeling.

Voorlezen kan een kind ook steunen, een veilig gevoel geven en helpen een bepaald onderwerp te begrijpen. Via een voorleesboek komen ouders bijvoorbeeld gemakkelijker met hun kind in gesprek over angst, dood en ziekenhuisopname. Zo krijgt een kind meer grip op de wereld om zich heen.

Wij lezen altijd voor aan dochterlief voor het slapen gaan. Soms wat korte verhaaltjes en soms een langer verhaal. De ene keer mag zij er een uit zoeken en de andere keer kiest mama of papa er een uit. We liggen dan samen lekker op haar bed en sinds kort vindt dochterlief het ook leuk om dan wat woorden zoals Dora en Boots of kleine walvis zelf voor te lezen.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2017

top 10

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.