Illustraties in kinderboeken – onmisbaar in een goed boek

Ik las de nieuwste uitgave van Lezen, het tijdschrift van stichting Lezen. Deze uitgave bevatte 2 artikelen over illustratoren die mijn aandacht trokken. Tijd om de Illustraties in kinderboeken eens in het zonnetje te zetten op StoerLeesVoer. Gelukkig hebben alle bloggers van StoerLeesVoer die jeugdboeken recenseren een neus voor mooie illustraties. Maar wat zou ik jou als lezer er ook graag op attenderen. Weet je dat je ook gewoon op de naam van de illustrator kunt zoeken als je een boek zoekt? Want iedereen heeft zijn eigen stijl.

Gouden tip overigens, want het blad is gratis. Dus ben je erg geïnteresseerd in alles wat met leesbevordering en literatuureducatie te maken heeft, abonneer je er dan op!

Illustraties in kinderboeken - onmisbaar in een goed boek

Illustraties van Martijn van der Linden

Martijn van der Linden is dit jaar gekozen als kinderboekenambassadeur. Na een vijftal auteurs is het nu de beurt aan een illustrator. Zijn uitspraak in het blad Lezen heeft mij aangezet tot het schrijven van deze blog:

Illustraties zijn als muziek bij de film

Uitspraak Martijn van der Linden in Lezen

Martijn van der Linden wil in zijn jaar als kinderboekenambassadeur meer aandacht vragen voor illustraties in kinderboeken in alle leeftijden. Hij zou bijvoorbeeld graag meer boeken voor tieners willen met de focus op illustraties. Ik merk op mijn eigen school dat illustraties voor veel kinderen van essentieel belang zijn. Ze hebben ze nodig om ‘in een boek te landen’ en hun fantasie aan te zetten. Hierbij vind ik het zelf belangrijk dat ze niet de volledige fantasie wegnemen. Martijn van der Linden heeft veel boeken geïllustreerd waarbij dit heel mooi aan bod komt. Een voorbeeld daarvan is Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Een ander voorbeeld hiervan is Stem op de okapi. Dit laatste boek is een groot succes dankzij de prachtige illustraties, die het boek echt uniek maken.

Klik hier voor al het werk van Martijn van der Linden.

Onze recensies van Martijn van der Linden

Raoul Deleo won het Gouden Penseel 2022

Ik zie op school dat illustraties essentieel zijn voor kinderen bij het kiezen van een boek. Niet alleen de cover, maar ook de tekeningen in het boek vinden zij belangrijk. Zo ging ik met het boek Terra Ultima de groepen in, aangezien dit boek de Gouden Penseel 2022 heeft gewonnen. En binnen een paar minuten had ik een inhoudelijk gesprek over illustraties met ze. Waarom kiest een illustrator voor tekenen en en andere keer voor verftechnieken? Hoe werkt dat eigenlijk, een illustratie maken bij een boek? Wat is er eerst, de illustratie of de tekst. Het is echt interessant om met kinderen te kijken naar deze aspecten van boeken en ze hier meer over te vertellen.

Klik hier voor meer informatie over Raoul Deleo

Onze recensies van Raoul Deleo

Terra Ultima

Illustraties van Sophie Pluim

Kinderen hebben ook echt voorkeuren. Zo is er een meisje bij mij op school dat zelf vraagt naar de boeken van Sophie Pluim. Zij illustreerde onder andere Mot en de metaalvissers. Dit meisje vindt de gedetailleerde tekenstijl van Pluim erg mooi en vertelde ook dat ze hier nog wel haar eigen verhaal bij kon maken. Daarnaast heeft zij illustraties gemaakt bij Mijn jaar in een tent en Leeuw met strepen.

Klik hier voor al het werk van Sophie Pluim.

Onze recensies van Sophie Pluim

Illustraties van Linde Faas

Een andere geliefde illustrator is Linde Faas. Zij illustreerde onder andere Mus & Kapitein Kwaadbaard en Wie achter deze deur verdwaalt. Haar dromerige tekenstijl, met prachtig kleurgebruik spreekt kinderen (en volwassenen) aan. Ik ben nu het boek De flat aan het einde van de wereld aan het lezen (recensie volgt) en de cover van dit boek is voor mij typerend voor het werk van Linde Faas. Een klein mensfiguur, natuur, uitzichten. Dit zie je ook op de cover van Jij mag alles zijn.

Klik hier voor al het werk van Linde Faas.

Onze recensies van Linde Faas

Philip Hopman wint de Max Velthuijs prijs 2022

Philip Hopman heeft in juli de Max Velthuijs prijs 2022 gewonnen. Dit is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor illustratoren en de winnaar krijgt maar liefst 60.000 euro. Toch had ik nog niet eerder van deze prijs gehoord. Dankzij het tweede artikel dat mijn aandacht trok in Lezen, naast die over de kinderboekenambassadeur, ben ik hiervan op de hoogte. Philip Hopman heeft bijvoorbeeld de Boer Boris serie geïllustreerd en hij maakte de prachtige tekeningen bij De boom met het oor. Ook heeft Philip Hopman illustraties gemaakt bij boeken van Annie M.G. Schmidt.

Klik hier voor al het werk van Philip Hopman.

Onze recensies van Philip Hopman

Illustraties

Illustraties van Dorien Brouwers

Dorien Brouwers is opgegroeid in Nederland, maar woont nu in Engeland. Ze heeft een prachtige tekenstijl. Dorien Brouwers werkt bij voorkeur met waterverf, inkt en pen. Haar boeken zijn deels vertaald in het Nederlands, maar we hebben ook Engelstalige boeken van haar gerecenseerd bij Stoerleesvoer.

Klik hier voor al het werk van Dorien Brouwers.

Recensies Dorien Brouwers

sail

Illustraties van Eva Toorenent

Weer een heel andere illustratiestijl heeft Eva Toorenent. Haar fantasierijke figuren spatten van het boek en het beeldscherm af als je werk van haar bekijkt. Kleurrijk, met veel gevoel voor licht en schaduw. De figuren zijn bijzonder en kijken soms dwars door je heen als je ze ‘aankijkt’. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij haar boek De wondere wereld van Eva.

Klik hier voor al het werk van Eva Toorenent

Onze recensies van Eva Toorenent

De wondere wereld van Eva Illustraties in kinderboeken

Mark Janssen

In dit rijtje (wat overigens absoluut geen uitputtend rijtje van Nederlandse illustratoren is) mag Mark Janssen absoluut niet ontbreken. Hij heeft ongelooflijk veel prachtige boeken geïllustreerd. Zijn illustraties zijn zo kleurrijk en fantasievol, dat hij heel verschillende soorten boeken een eigen handtekening meegeeft. Zijn illustraties in kinderboeken zijn grappig, indringend, vrolijk waar het kan en spannend waar het moet. Een bekend boek van hem is Dromer.

Een aantal boeken van Mark Janssen zijn geheel door hemzelf gemaakt. Een bekend voorbeeld hiervan is Eiland en ook Stop monsters! (beide prentenboeken zonder woorden). Altijd dichtbij is ook een prachtig prentenboek van hem, volledig in zwart-wit.

Al het werk van Mark Janssen vind je hier.

Onze recensies van Mark Janssen

Illustraties van Federico van Lunter

Ik werd door medeblogger Selena ook gewezen op de Illustraties in kinderboeken van Federico van Lunter. Hij heeft een heel afwisselende tekenstijl. In Emma gaat naar school zijn de illustraties lief en vrolijk. In Camping Cruel laat hij een heel andere tekenstijl zien, heel goed passend bij het boek. Niet spieken op pagina 39 is daarmee te vergelijken, met een nog meer ‘graphic novel’ achtige stijl.

Al het werk van Federico van Lunter vind je hier.

Onze recensies van Federico van Lunter

Met andere ogen

Ik hoop dat jij ook met andere ogen naar een boek gaat kijken. Blader het boek eerst eens door en bekijk alleen de illustraties in kinderboeken. Welke sfeer roept het op? Wat spreekt jou aan? Vanzelfsprekend heb ik lang niet alle goede illustratoren in deze blog besproken. Ik ben natuurlijk erg benieuwd wat jou lievelingsillustrator is. Wie mogen we een volgende keer in het zonnetje zetten van jou?

Wat ons betreft zijn illustraties in kinderboeken iets om van te genieten voor jong en oud! Hieronder een selectie met wat linkjes naar de boeken van illustrators die in bovenstaande blog benoemd worden. Stuk voor stuk pareltjes voor in je boekenkast thuis, op school, op de opvang en waar dan ook.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1

Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.