Vanaf hier kun je de hele wereld zien, een kennismaking met Enne Koens

Vanaf hier kun je de hele wereld zien werd mijn eerste boek dat ik zou lezen van Enne Koens. Eerlijk gezegd kende ik deze schrijfster nog niet. Ik heb dit boek meerdere malen getipt zien staan en aangekocht voor de schoolbibliotheek. Deze schoolvakantie heb ik het zelf gelezen. Zo kan ik de kinderen er wat meer over vertellen. Enne Koens schreef onder andere ook ‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’. Die staat ook op mijn ‘nog te lezen-lijstje’ want de schrijfstijl van Enne Koens vind ik erg fijn.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Vanaf hier kun je de hele wereld zien is een sprankelende jeugdroman van Enne Koens over identiteit, familie en diversiteit. Van de auteur van o.a. Die zomer met Jente (Vlag en Wimpel 2020) en Ik ben Vincent en ik ben niet bang (genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2020).

Op een dag vindt Dena – of Deetje, zoals iedereen haar noemt – een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt en dus schakelt ze de hulp in van haar slimme vriend Vito en haar buurjongen Kevin. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Overal zijn aanwijzingen, en elk antwoord levert meer vragen op. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst… Enne Koens schrijft intrigerende, originele jeugdromans over thema’s die kinderen in het hart raken. Vanaf hier kun je de wereld zien is geïllustreerd door Maartje Kuiper (bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2020).

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Deetje en haar verlangen

De negenjarige Deetje woont met haar moeder in een flat. Op een dag vindt ze een brief op straat. De naam en het adres zijn doorgekrast. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje weet alles van missen. Ze lijkt in niets op haar moeder en denkt dat ze geadopteerd is. Ze is vastbesloten om de brief aan de juiste persoon te bezorgen. Hiervoor schakelt ze hulp in van haar slimme vriend Vito en hun buurjongen Kevin. Overal zijn aanwijzingen en elk antwoord levert nieuwe vragen op in Vanaf hier kun je de hele wereld zien. Dan dringt zich ook die ene belangrijke vraag aan haar op: wie ben ik?

de brief

De brief

Net als Deetje besluit achter haar moeder aan naar huis te rennen ziet ze hem. De brief. Hij ligt bij de brievenbus op de grond. De envelop is klein, lichtblauw en steekt fel af tegen de grijze tegels. Regendruppels maken het papier nat. Deetje pakt ‘m snel op en stopt hem in haar binnenzak.

Thuis bekijkt Deetje de brief nog eens goed. De naam en het adres zijn doorgestreept. En ‘retour afzender’ heeft iemand ernaast geschreven. Op de achterkant staan wat letters en cijfers maar die zijn half uitgelopen door de regen. Uiteindelijk leest ze ook de hele brief. Jammer genoeg is ook de naam van de afzender uitgelopen. Een zoektocht volgt in Vanaf hier kun je de hele wereld zien.

hoofdstuk

Detective Deetje

Als een echte detective pakt Deetje een schrift en houdt daarin bij wat ze wel weet. Tijdens haar zoektocht in Vanaf hier kun je de hele wereld zien komt ze steeds weer mensen tegen die iemand (moeten) missen. De zoektocht levert antwoorden op over haar brief maar ook veel nieuwe vragen. Niet alleen over de brief maar ook over Deetje zelf. Is ze geadopteerd en zijn haar echte ouders op zoek naar haar? Is haar moeder wel haar moeder? Ze zijn namelijk zo verschillend innerlijk én uiterlijk. En wie zijn dan die mensen op die ene babyfoto die ze vindt? Zij hebben een donkere huid net als Deetje, in tegenstelling tot haar moeder. Kunnen haar vrienden Vito en Kevin haar helpen? Zij hebben tenslotte ook zo hun eigen probleempjes. Of moet ze het maar gewoon vragen?

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Leeservaring

Wat een fijne schrijfstijl heeft Enne Koens! Voor een 9-jarige lezer zou Vanaf hier kun je de hele wereld zien een wat lastiger boek kunnen zijn. Ik zou dit aanraden aan een sterke lezer van 9 of aan de bovenbouw. Als voorleesboek kan het zeker wel in de middenbouw. De belevingswereld wordt herkenbaar en duidelijk geschetst. Je wordt in het verhaal meegetrokken. Je wilt ook heel graag weten voor wie die brief nou is. Maar nog liever; is Deetje geadopteerd of niet? Subtiele, kleine illustraties die wat toevoegen aan het betreffende hoofdstuk.
Een mooi verhaal over identiteit, familie en diversiteit.

Specificatie Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Auteur: Enne Koens | Illustraties: Maartje Kuiper | Uitgeverij: LS Amsterdam | 9789024593835 | September 2021 | 209 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.