De Rembrandt roof – een tweede deel van de kunstbende

Hoera! Een tweede deel van de Kunstbende is uit. De Rembrandt roof werd door de vertaler Elsbeth Witt al getipt toen mijn recensie over deel 1, Het Van Gogh mysterie, online kwam. Daar was ik natuurlijk hartstikke blij mee, ik kon me daarna namelijk verheugen op deel 2. Het wachten, tot de uitgave EN tot dit boek aan de beurt was op mijn boekenstapel, heeft mij niet teleurgesteld. Ook dit boek is wederom een pareltje voor tieners. En stiekem ook voor volwassenen natuurlijk!

De Rembrandt roof

De Rembrandt roof

Art weet het zeker: er gaat iets ergs gebeuren in de National Portrait Gallery in Washington D.C. Maar zijn enige bewijs is ijskoffie, tweeënveertig stappen en een mysterieuze vrouw die op gezette tijden in het museum verschijnt.

Art en zijn beste vriendin Camille gaan op onderzoek uit, en ontdekken een plan voor de grootste kunstroof ooit. Maar met een miljard dollar aan schilderijen op het spel en niemand die hen gelooft, is het aan Art en Camille om dit complot op te lossen.

Plattegrond

Kunstbende deel 2

Het eerste boek van de Kunstbende, Het Van Gogh mysterie sprak mij heel erg aan. De opmaak van het boek, de interactieve QR codes, de stevige band, maar vooral het verhaal natuurlijk. Deze serie is uniek in zijn soort. Ik heb nog geen ander boek of een andere serie gevonden die de QR codes zo goed hebben verweven in het verhaal, waardoor het verhaal diepgang krijgt. Daarnaast is de setting, De Rembrandt roof speelt zich wederom in een museum af, heel specifiek en daarmee komt het verhaal voor mij nog meer tot leven.

Ook in deel 2 beleven we het verhaal vanuit de ogen van Camille en Art. In de hoofdstukken wisselt dit zich op een heel natuurlijke manier af. Er zit dan geen overlap in het verhaal, maar het gaat in een prettig ritme door. Waar ik bij het Van Gogh mysterie in het begin wat overweldigd werd door de hoeveelheid personages en contextwisselingen, vind ik dat bij De Rembrandt roof wat gemakkelijker. Zelf kon ik het vanzelfsprekend nog wel volgen, maar bij het voorlezen in de bovenbouw stamgroep van de school waar ik werk vonden ze het lastig om in het verhaal te komen. Ik verwacht dat dit boek laagdrempeliger voor ze is.

Het is niet noodzakelijk om deel 1 te lezen voorafgaand aan De Rembrandt Roof. Andersom kan ook. Ik kan het lezen van het eerste deel uit de Kunstbende serie natuurlijk wel aanraden!

QR codes in De Rembrandt Roof

Een fantastisch detail in De Rembrandt Roof is het gebruik van QR codes. Het verhaal speelt zich af in een museum en terwijl Art en Camille door het museum lopen komen ze natuurlijk veel schilderijen tegen. Als je de QR code scant zie je een afbeelding van het schilderij, met verdiepende informatie. Geen app of camera op je telefoon voor QR codes? Geen probleem! Je kunt ook via de site van de uitgever op de schilderijen komen.

Je kunt de QR codes gebruiken als je De Rembrandt roof voorleest in de klas. Op het digibord projecteer je dan het schilderij. Werk je graag rondom rijke teksten? Dan zijn een aantal teksten bij de schilderijen daar ook nog eens erg geschikt voor. Ik zie een win-win situatie. Maar ook als je kind (of jij!) zelf het boek leest is het echt een aanrader om de codes te gebruiken.

Tussendoor of eerst doorlezen….dat is de vraag!

Dan is de grote vraag…doe je dat tijdens het lezen van De Rembrandt roof of niet? Met mijn man had ik daar een mooie discussie over. Voor mij zijn de codes heel intrigerend, ik kan ze eigenlijk niet negeren. Ze geven ook een mooie verdieping aan het verhaal en de geschiedenis die in de schilderen en de bijbehorende roof van vroeger zit verborgen. Maar, ik moet mijn man gelijk geven, het is best verleidelijk om dan toch ook even dat ene Whatsappje te checken. Mijn man heeft namelijk een andere tactiek. Hij zou de codes pas na het lezen gaan scannen, om met terugwerkende kracht er een beeld van te krijgen. Bijvoorbeeld de laatste vijf minuten van je geplande leestijd. Een boek is wat hem betreft DE manier om uit de digitale wereld te stappen. Tja, dat is ook weer waar!

Welk team ben jij? Zou jij de QR codes meteen scannen tijdens het lezen van De Rembrandt roof? Of liever achteraf! Ik ben benieuwd!

Specificaties De Rembrandt roof

Auteur: Deron Hicks | Vertaling: Elsbeth Witt | Uitgeverij: De Fontein | 288 pagina’s | juni 2023 | 9789026167133 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.