Clara’s grote reis – een gouden boekje

Ik ben dol op gouden boekjes. Ik ben een beetje een ekster en kan die gouden rand dan ook wel waarderen. Maar de onderwerpen van de gouden boekjes, veelal dieren, zijn altijd handig om te hebben als leerkracht en kleuters zijn er dan ook dol op. Daarbij raken ze vaak de realiteit. Wist je dat Clara de eerste neushoorn was die naar Nederland kwam bijna 300 jaar geleden? Een boekje van een neushoorn had ik nog niet, maar met de komst van Clara’s grote reis is mijn boekenkast weer een stukje completer.

Clara’s grote reis

Clara de kleine neushoorn woont in het huis van een belangrijke Nederlandse handelsman in India. Hij kreeg Clara als geschenk en zo kwam ze bij hem en zijn familie wonen. Maar Clara wordt te groot en op een dag komt kapitein Douwe haar ophalen. Ze gaan een grote reis maken op een schip. Aan boord leert ze Cordelia de sprinkhaan kennen en samen vervolgen ze het avontuur. Douwe neemt Clara mee langs de grote steden van Europa: alle mensen die haar zien, ook kunstenaars, koningen en wetenschappers, staan versteld. Clara wordt een ster!

Zielig of mooi verhaal?

Het begin van Clara’s grote reis vond ik eigenlijk wel zielig. Ze wordt door mannen te paard gevangen met een groot net en zo gescheiden van haar moeder. Ze komt te wonen bij een gezin en wordt daar gelukkig goed verzorgd, maar ze blijft maar groeien en ze wordt echt te groot om als een soort huisdier gehouden te worden. In dit reuze gouden boekje zien we hoe de reis naar Nederland verloopt en wat ze ze moet eten en drinken. En dat is een hoop voor een reis van 221 dagen op zee!

Maar daarna maakt Clara als eerste neushoorn in Europa echt prachtige dingen mee samen met vriendin Cordelia! Die ik direct herkende als de orchidee-bidsprinkhaan van Animal Crossing haha. Ook Cordelia vind het in Nederland maar wat prachtig met al die verschillende soorten insecten!

Een verhaal van lang geleden

Dat het verhaal van Clara’s grote reis zich lang geleden afspeelt zie je goed door de illustraties in dit boekje van Thé Tjong Khing. Mannen en vrouwen met grote grijze pruiken op, de kledij en de manier van navigeren aan boord. Clara leefde van 1738 tot 1758 en was dus de allereerste neushoorn die in Nederland te zien was. In die tijd was er nog geen televisie of radio en waren inheemse dieren een echte aandachtstrekker. Clara is dan ook uitvoerig bestudeerd, nageschilderd en overal naar toe gereden om bewonderd te worden.

Ik kan mij er nauwelijks iets bij voorstellen. Als ik dieren wil zien uit andere landen kan ik boeken induiken, op internet kijken en op televisie zoeken naar programma’s.

Interactief voorlezen en verwerken

Bij prentenboeken hoop ik altijd dat er ruimte is voor interactief voorlezen en een lesverwerking. Met Clara’s grote reis kan dat zeker! Laat kinderen de ogen dicht doen en zich inbeelden dat ze voor het eerst in hun leven oog in oog staan met een neushoorn. Realiseer je dat sommige kinderen dit dier nog nooit hebben gezien!
Wat zouden ze van het dier vinden? Hoe ziet hij eruit? Wat voor vragen zouden ze willen stellen over het dier.

Laat de kinderen een werkstuk maken van een dier dat oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt en kies samen een paar vragen uit die de kinderen gaan beantwoorden in hun werkstuk.

Je kunt ook in de sfeer van Terra Ultima de kinderen een eigen fantasiedier laten tekenen en ontdekken.

Specificaties Clara’s grote reis

Clara's grote reis

Auteur: Jet Bakels | Illustraties Thé Tjong Khing | Uitgeverij Rubinstein | In samenwerking met Rijks Museum | 9789047633303 | 29 september 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.