Lina en het knorrige draakje, een boek met twee avonturen

Dit lijkt me nou echt een leuk verhaal voor jonge kinderen die al best goed kunnen lezen. Dichtbij hun belevingswereld en toch een boek om in weg te duiken. Lina en het knorrige draakje blijkt zelfs twéé boeken in één te zijn. Hoe fijn als het boek je bevalt dat je dan gewoon door kunt lezen in het volgende avontuur. Hopelijk is het net zo leuk als ik had bedacht…

Voorkant Lina en het knorrige draakje met StoerLeesVoer kader

Lina en het knorrige draakje samenvatting

Lina verheugt zich enorm op een speelafspraak met haar nieuwe vriendin, Ella. Maar haar draakje, Pup, wordt er chagrijnig van. Hij heeft Ella nog nooit gezien, maar weet nu al dat hij haar niet aardig vindt. Pup haalt allerlei streken uit en gedraagt zich steeds knorriger… maar misschien kan een vleugje magie de dag nog redden.

En dan is Nani ook nog jarig! Lina en Pup gaan met armen vol cadeautjes naar oma toe. Dan horen ze dat Nani een speciale bezoeker verwacht: haar eigen draak, Zayaan. Maar het wordt steeds later en hij is er nog niet. Nani maakt zich zorgen. Kunnen Lina en Pup haar helpen om Zayaan te vinden?

Twee boeken in één

Voor mij was dit een verrassing. De boeken over Lina bevatten altijd twee verhalen. Lina en het knorrige draakje begint met dit gelijknamige verhaal. Als de wekker gaat is Lina klaarwakker. Vandaag is een bijzondere dag. Lina heeft een speelafspraakje met een nieuw meisje uit haar klas. Ze is al een keer bij haar gaan spelen en kwam toen pas laat thuis. Pup, haar huisdierdraakje, had het daar best moeilijk mee. En vandaag is Pup alweer zo knorrig. Hij heeft geen zin om Lina te helpen met de voorbereidingen voor haar speelafspraakje. Heel herkenbaar voor deze leeftijd toch?

Terwijl Lina zoveel mogelijk klaar zet zodat ze meteen kunnen gaan spelen zodra Ella er is, loopt draakje Pup wat humeurig rond. Of eigenlijk was Pup zelfs terug gegaan naar zijn eigen bed. Lina begrijpt inmiddels wel dat Pup het er moeilijk mee heeft dat Ella komt spelen. Ze heeft niet zoveel tijd voor hem als anders en in de middag gaan ze ook nog naar de speeltuin waar Pup niet mee naar toe kan. Lina en het knorrige draakje laat zien waar kinderen in deze leeftijd zelf ook tegenaan (kunnen) lopen. De tweestrijd die ontstaat als je met een nieuw kindje wilt afspreken maar dan niet met je oude vrienden kunt spelen. Het wordt allemaal op een liefdevolle manier verteld met respect voor de gevoelens van beide kanten.

De draak van Nani

De draak van Nani is het tweede verhaal in Lina en het knorrige draakje. Pup is inmiddels niet meer humeurig. Samen met Lina heeft hij cadeautjes gemaakt voor Nani, Lina’s oma. Vandaag is Nani jarig dus Lina en Pup gaan alle cadeautjes naar haar toe brengen. Dat is een hele klus als je zoveel hebt geknutseld. Natuurlijk is oma super blij met alle cadeautjes. Maar ze verwacht ook haar draak Zayaan op haar verjaardag. En die is er nog steeds niet. Dat is toch wel raar en Nani maakt zich intussen ook een beetje zorgen.

Lina en Pup beloven op zoek te zullen gaan naar Zayaan. Maar voordat ze daar echt mee kunnen beginnen rent er ineens een vreemde hond door de tuin. Zou dat Zayaan zijn? De neefjes van Lina vonden deze hond vanmorgen en hopen hem te mogen houden. Ze noemen hem nu Fluffy. Eerst zullen ze moeten nagaan bij het dierenasiel of iemand zijn hond is kwijtgeraakt maar de neefjes Ravi en Rayan gaan er al vanuit dat de hond bij hen mag blijven. Lina hoopt zo dat haar neefjes Fluffy even met rust laten zodat zij met ‘m kan praten. Want misschien is Fluffy oma’s draak Zayaan wel. Lukt het Lina om met Fluffy te praten? En is het inderdaad Zayaan? Daar kom je achter als je Lina en het knorrige draakje gaat lezen.

Voor wie is deze serie over Lina

Misschien heb je de vorige recensies gelezen van Linda hier op StoerLeesVoer. Zij had bij deze serie al heel duidelijk een leerling van haar school in gedachten. Hieraan wil ik nog wat toevoegen. Lina en het knorrige draakje is leuk voor kinderen van 7 tot 9 jaar die zelf al kunnen lezen. De bladspiegel is fijn doordat er een niet te klein lettertype is gebruikt. Ook is het boek voorzien van de nodige illustraties, hierdoor doet het een beetje graphic novel aan. De korte zinnen zijn wederom fijn voor de jonge lezer. Ook kinderen die nog wat moeite hebben met lezen in groep 4 of 5 zou je met Lina en het knorrige draakje, aan het lezen kunnen krijgen. De witregels tussen de zinnen zijn namelijk ook erg prettig wat vooral bij kinderen met dyslexie weer fijn leest.

Als we verder kijken naar de hoofdpersonen in Lina en het knorrige draakje zien we een hoofdpersoon van kleur. Hierdoor zullen kinderen eindelijk boeken kunnen lezen waarin zij zichzelf helemaal herkennen. En voor veel andere kinderen kan het verhaal van Lina een raam zijn waardoor zij verder kijken dan hun eigen uiterlijk. Ze herkennen wellicht klasgenootjes of buurkinderen. Diversiteit in kinderboeken komt gelukkig steeds meer voor. Hiermee stimuleren we begrip, empathie en respect voor de mensen om ons heen die op het eerste gezicht anders zijn dan jij.

bladspiegel 3/3 pagina 24 en 25 het knorrige draakje is veranderd in een hondje

Diversiteit in jeugdboeken

Meer boeken lezen die diversiteit omarmen? Kijk hieronder alvast eens bij een greep uit de boeken die wij recenseerden:

Specificaties Lina en het knorrige draakje

Auteur: Leah Mohammed | Illustraties: Loretta Schauer | Vertaling: Sandra C. Hessels | Uitgever: Veltman | 9789048320653 | Nederlandse uitgave januari 2024 I 191 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgever Veltman of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!  

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.