Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn

Met hoogbegaafde kinderen in ons gezin en bij mij op school komt dit boek als geroepen. Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn is namelijk een gids voor ouders en leerkrachten. Niet eerder zag ik zo’n concreet en toepasbaar boek die voor beide doelgroepen is geschreven. Dat is knap, want ze verschillen nogal. Ouders hebben meestal heel andere vragen dan dat leerkrachten hebben. In dit boek komen ze samen en krijg je ook inzicht in wat de ander meemaakt en kan doen rondom hetzelfde kind.

Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn

Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn

Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn is een praktische gids waarin je ontdekt hoogbegaafd zijn precies inhoudt, wat de belangrijkste tien behoeften van deze kinderen zijn en hoe je ze kunt herkennen in het gedrag dat ze stellen. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën aan. Op deze manier kun je als (groot)ouder, leerkracht, therapeut of (bege)leider leren welke aanpak het kind nodig heeft. Op deze manier zal het kind namelijk zijn potentieel vergroten en beter in kunnen zetten.

Eens je beter begrijpt hoe een kind écht denkt, handelt, voelt en in het leven staat, zie je het gedrag in een ander daglicht. Hierdoor kun je je verwachtingen bijstellen, meer begrip opbrengen voor als het moeilijk gaat en gerichter strategieën inzetten om de struikelblokken te omzeilen en aan te pakken. Deze kinderen kunnen dan (opnieuw) een fijne relatie ontwikkelen met zichzelf, met jou en met andere belangrijke mensen in hun leven.

De auteur van Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn is Annelies Nys. Zij is master in logopedische en audiologische wetenschappen, yogatherapeut en daarnaast ook zelf een creatieve snelle denker. Ze heeft een eigen praktijk waar ze kinderen met specifieke behoeften begeleidt, waaronder ook kinderen die hoogbegaafd zijn.

Zeer prettig leesbaar

Zodra ik begin te lezen in het boek valt het mij op hoe gemakkelijk dat gaat. Volgens mij komt dat door de prettige schrijfstijl van Annelies Nys, maar ook door de goeddoordachte opmaak van het boek. De indeling is zeer praktisch en door de inhoudsopgave kun je gemakkelijk vinden wat je zoekt. Daarnaast is het gebruikte lettertype en het kleurgebruik heel functioneel. En natuurlijk ook gewoon heel aantrekkelijk om te lezen.

Inhoudelijk vind ik Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn heel sterk. Ik heb al heel wat gelezen over dit onderwerp, omdat het zowel mijn privesituatie als mijn werkomgeving betreft. Eigenlijk altijd richten auteurs zich op één doelgroep, wat er voor zorgt dat beide onvoldoende op de hoogte zijn van elkaar. Dit kan leiden tot verkeerde verwachtingen van kennis van de ander, maar ook van de praktische knelpunten die beide ervaren. In dit boek is het heel goed met elkaar geïntegreerd, waardoor je vanuit dezelfde behoefte van het kind de aanpak op de twee belangrijkste leefomgevingen van het kind kan bekijken. Zowel thuis als school zijn van grote invloed op het welbevinden van het kind.

Opbouw van Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn

De titel van het boek kan wat pretentieus overkomen. Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn kan doen geloven dat de heilige graal in dit boek beschreven staat. Natuurlijk blijft het altijd nodig om zelf goed te blijven kijken naar je kind. Annelies Nys beschrijft dit dan ook in de inleiding van dit boek, aangevuld met het lovende voorwoord van Tessa Kieboom. Deze laatste wordt echt gezien als één van de specialisten op het gebied van hoogbegaafdheid. Al vele boeken heb ik van haar mogen lezen. Dat zij dit boek onderschrijft en van harte toejuicht geeft vertrouwen voor de lezer.

Na de inleiding volgt er een theoretisch deel, waarin op een duidelijke wijze wordt verteld wat hoogbegaafdheid is en hoe dit zich uit. De gebruikte illustraties zijn hierbij helpend en geven houvast. Voor mij was deze informatie niet nieuw, maar het is altijd goed om wel te lezen. Je ziet dan namelijk wat de theoretische onderbouwing is van een auteur voor de tips die hij/zij later gaat geven. Mocht je in de theoretische onderbouwing dan hiaten zien of zelf een andere visie hebben, dan kun je ook de tips op waarde schatten voor jouw situatie.

Tien behoeften

Dan volgen de bovenstaande tien behoeften. Dit gaf mij vertrouwen. Wat echt werkt voor kinderen die hoogbegaafd zijn gaat namelijk heel breed om met de uitingen van hoogbegaafde kinderen. Niet alleen op cognitie gericht, maar juist ook op het Zijnsluik (Tessa Kieboom) waarin intense emoties, creativiteit, zelfbeeld, autonomie, verbondenheid een grote rol spelen. Daarnaast weet Annelies Nys met deze 10 behoeften heel mooi positief weer te geven waar de kinderen zo’n behoefte aan hebben.

Concrete tips

Een hoofdstuk, rondom een bepaalde behoefte, start met een mooie spreuk. Deze spreken mij erg aan, omdat ik erg van metaforisch denken houd. Ze blijven erg hangen. Bij elke behoefte volgt vervolgens een stukje theorie. Dit is een verduidelijking van de behoefte. Deze theorie wordt laagdrempelig, maar wel met genoeg verdieping gebracht. Een hele kunst! De achtergrondkennis over de behoefte die je hiermee opdoet is voldoende om een keuze te maken in de strategieën die volgen. Eerst worden er nog concrete voorbeelden gegeven. Telkens één voor een thuissituatie en één voor een onderwijssetting.

Theorie

Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn wordt vervolgens in de paragraaf erna concreter. Je krijgt tips hoe je de behoefte kunt ondersteunen bij het kind. Annelies Nys benadrukt dat je niet direct alle strategieën moet uitstorten over je kind. Begin met één strategie per behoefte, die je zorgvuldig kiest en gaat implementeren. Dit klinkt groter dan het is, want de kracht van dit boek is juist dat de strategieën klein en behapbaar zijn. Heel fijn, want het opvoeden van een hoogbegaafd kind kan heel veel van je vragen als ouder. Ook voor leerkrachten is het prettig, omdat je naast dit kind nog vele andere kinderen in je groep hebt waar je aandacht voor moet hebben.

Bij elke strategie staat uitgewerkt hoe dit zich vertaald in de thuissituatie en in de onderwijssetting. Dit maakt het mogelijk om als ouder en leerkracht samen 1 plan te maken voor je kind. Ook bevat het boek downloads die via een QR code te vinden zijn. Dit maakt het boek nog praktischer.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over hoogbegaafdheid? Kijk dan eens bij deze recensies:

Specificaties Wat echt werkt bij kinderen die hoogbegaafd zijn

Auteur: Annelies Nys | Illustraties: Inge Voets | Uitgever: Pelckmans | juni 2023 | 192 pagina’s | 9789028991484 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.