Mijn acht oma’s – een geborduurd prentenboek

Hoeveel oma’s heb jij? Ik heb er helaas geen meer. Afra heeft er een heleboel! Mijn acht oma’s is een verrassend prentenboek over dit meisje en haar familie. Het lijkt wel een puzzel, dit boek. Het uitzoeken van hoe het nou zit met al die grootmoeders. In dit bijzonder geïllustreerde boek komen we er vanzelf achter!

Mijn acht oma's

Mijn acht oma’s samenvatting

Afra heeft meer oma’s dan er dagen in de week zijn. De ene is al oud, de andere woont heel ver weg. Oma Cily krijgt borboletas in haar buik als ze oma Agnes ziet, oma Sjaantje maakt alles mooier met borduurwerk en oma Mieneke is goed in worstelen. Hoe anders ze allemaal ook zijn, samen met deze acht maakt Afra van iedere dag een feest!

Een puzzel

De eerste keer dat ik het prentenboek las met mijn kinderen waren we een beetje in de war van alle namen. We konden het niet goed aan elkaar linken. Gelukkig bevat het boek een stamboom, dus we konden het samen wel uitvogelen. Eigenlijk maakt dat het boek ook hartstikke leuk. Het lijkt wel een ‘logische puzzel’. Zeker met de weetjes op de laatste pagina konden we de puzzel helemaal leggen.

Boodschap in Mijn acht oma’s

Naast dat Mijn acht oma’s een leuke puzzel blijkt, zit er ook een mooie boodschap in. Iedereen is anders, uniek. Dat ben je als kind, maar ook nog als grootmoeder. Je kunt dus bijvoorbeeld met kinderen nadenken over hoe zij zullen zijn als oma. Wat past dan wel en niet bij je? Op deze manier wordt het concept ‘oma’ wat breder. Dus niet alleen een oudere vrouw met grijze haren en een knot, maar juist een heel breed scala aan verschillende grootmoeders.

Daarbij wordt ook ingaan op het ouder worden. Wat kan er veranderen en gebeuren in je leven? De één wordt verliefd op een vrouw, een dementerende vrouw en eentje die is geëmigreerd. Er wordt in het boek niet heel diep op ingegaan, maar het kan wel aanleiding geven tot een gesprek erover. Iets meer diepgang daarin had ik mooi gevonden, dan was de taal wellicht ook wat rijker en breder geweest.

Borduursels

Direct als je Mijn acht oma’s openslaat zie je draad. Gedurende het boek worden er borduursels getoond, die heel erg passend zijn bij het boek. Ze geven het boek ook een origineel sausje mee. Na een klein onderzoekje via Linkedin kwam ik erachter dat de borduursels zijn gemaakt door familieleden van de auteur en de illustrator. Dat maakt het echt bijzonder. Het verhaal is namelijk gebaseerd op de werkelijkheid. De dochter van Anke Werker had namelijk echt acht oma’s bij haar geboorte.

Meer prentenboeken over familie lezen? Kijk dan eens hier:

Specificaties Mijn acht oma’s

Auteur: Anke Werker | Illustraties: Helen van Vliet | Uitgever: De Eenhoorn | september 2023 | 40 pagina’s | 9789462917316 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.