Wat echt werkt bij kinderen met autisme – een aanrader

Wat echt werkt bij kinderen met autisme is voor ons gezin en in mijn werk een geweldig boek om meer kennis en tips op te doen over ASS (autisme spectrum stoornissen). Mijn dochter kreeg onlangs deze diagnose, in combinatie met hoogbegaafdheid. Daarover kwam al eerder een boek uit in dezelfde serie, voor de recensie van het boek over hoogbegaafdheid kijk eens hier. Gezien mijn enthousiasme over dat boek en de bruikbare tips die we er uit konden halen, heb ik ook reikhalzend uitgekeken naar het moment dat ik het boek over autisme kon gaan lezen. Ik vertel je er graag meer over!

Wat echt werk bij kinderen met autisme

Wat echt werkt bij kinderen met autisme

Wat echt werkt bij kinderen met autisme is een praktische gids waarin je ontdekt wat autisme precies is. Het boek gaat in op de belangrijkste tien behoeftes van deze kinderen en hoe je ze daarin kunt ondersteunen. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën aan, zodat je als (groot)ouder, leerkracht, therapeut of (bege)leider anders en beter kunt leren omgaan met kinderen die de diagnose autisme hebben gekregen.

Als je de specifieke eigenschappen, mogelijkheden, beperkingen en behoeften van een kind met autisme beter leert kennen, zul je hun gedrag in een ander daglicht zien. Hierdoor kun je het kind beter snappen, meer begrip opbrengen voor als het moeilijk gaat en gerichter strategieën inzetten om positieve momenten te creëren. Dit voor zowel thuis als in de klas. Deze kinderen kunnen dan namelijk (opnieuw) een fijne relatie ontwikkelen met zichzelf, met jou en met andere belangrijke mensen in hun leven.

Zo’n prettige serie

Uitgever Pelckmans heeft met deze serie boeken echt een geweldige stap gezet richting ouders en leerkrachten. Ik ben werkzaam als orthopedagoog in het basisonderwijs en zie vaak hoe beide struggelen rondom het gedrag van een kind. Tegelijkertijd hebben ze beide hun eigen kennis. Over het specifieke kind en over autisme. Dit komt zelden bij elkaar, ik zie te weinig gebeuren dat ouders en leerkrachten samen een plan maken om het kind ten volle te ondersteunen. Eigenlijk is dat zonde, want je kunt zoveel aan elkaar hebben!

Het prettige aan deze serie is dat er wordt uitgegaan van 10 behoeftes. Bij elke behoefte horen een aantal strategieën. Door als ouder en leerkracht gezamenlijk een speerpunt te kiezen, wat op dat moment het meest nodig is, zul je gericht werken aan verbetering van het welzijn van het kind. Daarbij kom je in gesprek over de verschillende situaties, kinderen met autisme laten namelijk thuis en op school vaak totaal ander gedrag zien. Hierdoor leer je van elkaar en kun je ook het gevoel van gezamenlijkheid ervaren. Dat laatste is ontzettend belangrijk, weet ik als professional maar vooral ook als ouder.

Inhoudelijk vind ik Wat echt werkt bij kinderen met autisme echt heel sterk. De auteurs Peter Vermeulen en Kobe Vanroy zijn er in geslaagd om op compacte wijze de nieuwste inzichten op het gebied van ASS weer te geven. Ik heb inmiddels best veel gelezen over autisme, maar heb hier dusdanig concrete tips uit opgedaan dat ik er morgen direct mee aan de slag kan.

Beide boeken uit de serie

Opbouw van Wat echt werkt bij kinderen met autisme

Wat echt werkt bij kinderen met autisme is eigenlijk een wat verwarrende titel. Dat benoemde ik ook al bij het vorige boek in deze serie. De auteurs spreken het ook ietwat tegen in hun voorwoord. Het autisme spectrum is zo breed dat geen kind gelijk is. Dit is precies wat ik soms wat lastig vind aan de diagnose van mijn eigen dochter. Niet alle strategieën en tips zullen bij elk kind op het spectrum werken. Dat is ook niet wat de auteurs beogen, ze willen juist de verscheidenheid en het kind ten volle in het middelpunt zetten.

Na het voorwoord schrijven de auteurs een soort korte werkwijze van het boek. Er wordt aangeraden om het boek eerst volledig te lezen, daar ben ik het helemaal mee eens. Het geeft namelijk een zeer breed beeld van het autistisch spectrum. Zowel voor leerkrachten als voor ouders is het prettig om Wat echt werkt bij kinderen met autisme volledig door te nemen. Daarna kan het gebruikt worden per ‘behoefte’, bij voorkeur in gezamenlijkheid van school en ouders. Door de zeer goed gekozen lay-out is het geen probleem om te vinden wat je zoekt in dit boek.

Wat echt werk bij kinderen met autisme

In Wat echt werkt bij kinderen met autisme staat een zeer goede, beknopte uitleg van de diagnose. Ik ben onder de indruk van de laagdrempelige manier waarop de auteurs dit doen, zonder de inhoud ‘plat te slaan’. De gedragskenmerken staan centraal, waarna ook de prevalentie (‘hoe vaak komt het voor’) en de oorzaken van autisme aan bod komen. Dit laatste is heel belangrijk, het werkt namelijk ‘ontschuldigend’ voor ouders die nog niet zoveel achtergrondkennis hebben over dit onderwerp. Ik kom regelmatig ouders tegen die denken dat hun opvoeding heeft geleid tot de diagnose.

Tien behoeften

Na de theoretische basiskennis over ASS wordt er ingegaan op de tien grote behoeften van de kinderen. In Wat werkt echt bij kinderen met autisme wordt uitgegaan van de volgende behoeften:

  • Begrepen worden
  • Duidelijkheid
  • Voorspelbaarheid
  • Regie krijgen
  • Verbondenheid
  • Goede afspraken en regels
  • Een positief zelfbeeld
  • Een goed gevoel
  • Betekenis
  • Aanmoediging

Zoals beschreven in het boek zijn de eerste 3 behoeften het fundament. Begrip, duidelijkheid en voorspelbaarheid liggen aan de basis voor een autismevriendelijke omgeving op school en thuis. Alle andere behoeften steunen daarop. Ook kinderen zonder autisme hebben nood aan duidelijkheid en voorspelbaarheid, maar kinderen met ASS zijn sterk afhankelijk van volwassenen en een aangepaste omgeving om dat te realiseren. Andere kinderen kunnen dat vaak zelf.

Tien behoeften

Zeer concreet

In elk hoofdstuk staat een behoefte centraal. Hierbij wordt steeds dezelfde opbouw gerealiseerd:

  • Een uitspraak / spreuk
    Deze spreken mij zeer aan. Ik houd van metaforisch denken, dat is bij sommige uitspraken het geval. Ook worden in deze spreuken de positieve kanten van kinderen met ASS belicht. Dat geeft mij als ouder een heel goed gevoel. Daarnaast is het voor professionals ook heel belangrijk, zodat ze minder in het medisch denken blijven hangen en juist naar het totale kind blijven kijken.
  • Wat is het?
    In 2 bladzijdes wordt de behoefte toegelicht. Inhoudelijk wordt het geduid, maar ook in het licht van de brede ontwikkeling van een kind. Sterk aan het boek is de koppeling die steeds wordt gemaakt naar de ontwikkeling van andere kinderen. Op deze manier krijg je echt begrip voor de ontwikkelingsstoornis die autisme is.
  • Voorbeelden
    Zeer krachtig in Wat werkt echt bij kinderen met autisme zijn de voorbeelden. Bij elke behoefte volgen er 2. De ene belicht de thuiskant, de andere de schoolkant. Op deze wijze krijgen de ouders en leerkrachten inzicht in de impact op de andere situatie.
  • Strategieën
    Elke behoefte bevat meerdere strategieën. De bedoeling is dat je hier 1 van kiest. In de concrete tips die daarop volgen kun je zien wat je zowel thuis als op school gaat doen om te werken rondom de strategie.
Tips voor school en thuis

Wat echt werkt bij kinderen met autisme is echt een grote aanrader voor mensen die te maken hebben met kinderen met deze diagnose. Er staan heel concrete tips in, die ook voor ervaren professionals van meerwaarde kunnen zijn. Het allerbelangrijkst vind ik het dat het de gezamenlijke aanpak van school en thuis stimuleert, dat is echt vernieuwend in een wereld waar al zoveel is geschreven over ASS.

Meer lezen over autisme?

Bij Stoerleesvoer hebben we meer boeken over autisme gelezen. Kijk bijvoorbeeld eens hier:

Specificaties Wat echt werkt bij kinderen met autisme

Auteurs: Peter Vermeulen en Kobe Vanroy | Uitgever: Pelckmans | februari 2023 | paperback | 180 pagina’s | 9789464011531 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.