Oneindig ver – een filosofisch poëtisch boek

Oneindig ver…..ik las dit boek vijf keer voordat ik er iets van vond. En nog steeds vind ik het lastig om aan te geven wat mij er precies in raakt en wat niet. Ik ga proberen je in deze recensie mee te nemen in dit filosofische verhaal vol poëtische zinnen. De één zal het raken, de ander helemaal niet. Maar dat weet je niet als je het niet probeert.

Oneindig ver

Oneindig ver

Oneindig ver is een poëtisch prentenboek voor alle leeftijden, over mensen die tussen zee en bergen op ontdekking gaan, twijfelen en elkaar op deze weg tegenkomen.

Bijzonder

Bijzonder, dat is hoe ik Oneindig ver typeer. Een prachtig, bijzonder, poëtisch prentenboek. Niet om ‘even tussendoor’ te lezen, maar om echt voor te gaan zitten. De tekst, de platen, het ritme van de woorden, alles goed tot je door laten dringen. Dat is wat ik je aanraad. Houd jij van mijmeren, gedachten de vrije loop laten gaan? Dan zal dit boek je echt aanspreken!

De eerste keer dat ik Oneindig ver las was ik een beetje in de war. Wat wilde dit boek mij eigenlijk vertellen? Achteraf las ik het te snel, ik bladerde ‘hup’ zo door alle bladzijdes heen. Vervolgens heb ik een kop thee gezet en ben ik er eens goed voor gaan zitten op de bank. De woorden drongen dieper tot mij door en toen kon ik ze ook waarderen. Herkenbaar vond ik het ook, de ‘hij’ en de ‘zij’ met hun bergvragen.

Inspiratie voor in de klas

In de basis vind ik Oneindig ver best een lastig boek om te gebruiken op de basisschool. Toch is dat gevoel verdwenen! Op de website van uitgeverij Eenhoorn staan namelijk geweldige lestips. Een inspiratiebox die je kunt gebruiken bij het boek. Klik hier voor de kaarten die je kunt gebruiken bij de filosofische lessen.

Op de kaarten staan vragen, bedenkingen en opdrachten. De kaarten met een roze achterkant zijn actieve opdrachten. De kaarten met groenblauwe achterkant zijn vragen die bijvoorbeeld aanleiding kunnen vormen voor een gesprek, een tekening, een wandeling, … Print de kaarten eerst uit. Knip ze uit op de stippellijnen. Steek ze in een doosje of een zakje. Je kan de kaarten door elkaar gebruiken of per kleur.

Bijzonder hoe je Oneindig ver daarmee tot leven kunt laten komen. Een grote aanrader dus!

Illustraties in Oneindig ver

Ik wil nog even stil staan bij de illustraties in Oneindig ver. Elke bladzijde is namelijk een schilderij op zich. Je kunt er echt heel lang naar blijven kijken. Het is dan ook prima om een willekeurige pagina open te slaan en deze tot je te nemen. Mooi kleurgebruik, sferische beelden en zoveel metaforische vondsten. Ik ben echt onder de indruk hiervan! De illustraties zijn gemaakt door Marie van Praag. Zij is illustratrice, graficus en docent. Ze woont en werkt in Antwerpen, en is gepassioneerd door het samenstellen van beelden via lagen (betekenis, papier, drukken) en het verzamelen van verhalen en beelden op reis. Marie haar beelden ontstaan organisch en al puzzelend.

De combinatie van deze prachtige beelden met de tekst van Winny Ang maken het beeld kloppend. Soms moet je even zoeken naar de connectie, in ieder geval ik, maar het nodigt juist uit om er dieper over na te denken. Winny Ang is kinder- en jeugdpsychiater in België en daarnaast ook auteur. Ze schreef naast Oneindig ver ook Kapitein Nemo.

Specificaties Oneindig ver

Auteur: Winny Ang | Illustraties: Marie van Praag | Uitgever: Eenhoorn | 48 pagina’s | oktober 2023 | 9789462917422 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.