De sterrenwalvis – een boek vol droomdichtverhaaltjes

Wauw…ik ben echt een beetje stil van De sterrenwalvis. Al een tijdje lag dit prachtig vormgegeven boek op mij te wachten en nu eindelijk was het zo ver. Ik ging er dan ook eens goed voor zitten en liet de droomdichtverhaaltjes op mij inwerken. Een prachtige ondertitel en zo passend, want dat zijn het. Verhaaltjes om vaker te lezen, gedichten om in te duiken en bij weg te dromen. De één concreet, de ander voor mij veel diepzinniger. Maar allemaal zo mooi!

De Sterrenwalvis hoofdfoto

De sterrenwalvis

Veertig schitterende droomdichtverhaaltjes en prenten die het leven op onze prachtige planeet vieren. Dit boek is dan ook voor alle leeftijden om altijd te bewaren.

Een parel

De sterrenwalvis is echt een pareltje, ik kan er dus alleen maar een jubelrecensie over schrijven. Beide aspecten, zowel de taal als de prenten, spreken mij namelijk erg aan. De verhaaltjes van Nicola Davies, over het algemeen op rijm, zijn lieflijk. Daarnaast hebben ze ook een pittige boodschap af en toe. Namelijk onze planeet, waar we echt niet altijd zo lieflijk voor zijn. De vertaling door Johanna Rijnbergen is ook heel goed, waardoor het de oorspronkelijke tekst lijkt.

De prenten uit De sterrenwalvis zijn van Petr Horacek. Toen Nicola Davies door de schetsboeken van Petr Horácek bladerde, wist ze niet wat ze zag: zo’n rijkdom aan beelden, die stuk voor stuk vroegen om een verhaal of een gedicht. Ze besloot dan ook om de normale gang van zaken om te draaien: er zouden geen illustraties worden gemaakt bij een bestaande tekst – zij ging teksten schrijven bij bestaande illustraties. De superkorte voorleesverhaaltjes, half gedicht, half gedachte, altijd prachtig, waren zo mooi geworden dat Petr besloot om de prenten waarop ze gebaseerd waren allemaal opnieuw te maken – nóg mooier. En dat werd dan ook De sterrenwalvis. Een boek om keer op keer bij weg te dromen.

Petr Horácek maakte de illustraties van De sterrenwalvis

Petr Horácek kennen we, naast De sterrenwalvis, ook van de volgende boeken:

Van Nicola Davies, de auteur van deze prachtige droomdichtverhaaltjes, verscheen ook onder andere:

Toegankelijk en filosofisch

Het mooie van De Sterrenwalvis vind ik dat er een goede mix is gevonden tussen toegankelijke gedichten en poëzie met meer filosofische inslag. Die toegankelijkheid maakt namelijk dat kinderen en hun ouders en leerkrachten het zullen pakken, het mooie is dat ze daardoor direct kennis maken met meer metaforische taal. Heel goed te gebruiken in je gezin, maar ook in de klas. Eigenlijk voor alle leeftijden. Mijn kinderen van 6,9 en 10 sprak het erg aan.

Op de website van Lemniscaat vind je ook leuke ideeën om in de klas uit te voeren bij De Sterrenwalvis. Van een minileesles als je gebruik maakt van close reading of rijke taal, een opdracht rondom poëzie en daarbij ook creatieve verwerkingsopdrachten. Aanraders!

De vertaling van De Sterrenwalvis is gedaan door Johanna Rijnbergen. Ik vind het altijd zo’n kunst om dit soort teksten goed te vertalen. Mijns inziens is haar dat heel goed gelukt. Het boek bevat namelijk goed lopende zinnen, filosofisch van inslag. Dat vraagt om taalinzicht, spelen met taal en vooral ook zelf gevoel voor schrijven hebben.

Specificaties De Sterrenwalvis

Auteur: Nicola Davies | Illustraties: Petr Horácek | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgever: Lemniscaat | november 2023 | 96 pagina’s | 9789047715733 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.