The Barefoot Dutchman, een missie: de mentale gezondheid van mannen

The Barefoot Dutchman is een inspirerend boek van Anton Nooteboom. Als oud-militair vertelt hij in The Barefoot Dutchman over zijn leven als militair, maar ook vooral het leven na zijn tijd bij defensie. Hij had moeite om zijn draai weer te vinden en kwam issues tegen die eigenlijk al langer voor hem speelden. Daarin is hij lang niet de enige, niet de enige militair, en ook niet de enige man. Maar mannen blijken deze mentale problemen wel vooral voor zichzelf te houden. Met alle gevolgen van dien. En daar wilde Nootenboom iets aan doen.

Anton Nootenboom

Indrukwekkende aantallen

Voordat we in de lange kilometers wandelen duiken (trouwens ook een indrukwekkend aantal van meer dan 3000 kilometer), gaat het over de mentale problemen. Meer vrouwen dan mannen zijn depressief. Toch plegen mannen 2 tot 3 keer vaker zelfmoord dan vrouwen, en in sommige landen zelf 8 keer zoveel. De vraag die Nootenboom in The Barefoot Dutchman stelt is: hoe kan het dan veel meer mannen (dan vrouwen) het niet meer aan kunnen en dan nog maar 1 uitweg zien?

Hoe leren we jongens mannen te worden, mag je daarin ook kwetsbaar zijn en emoties tonen? Juist ook op plekken waar veel mannen werken en de daadkrachtige testosteron kant ook belangrijk is, zoals bij defensie. Volgens Nootenboom houden mannen zich vaak stoer, ondanks de heftige situaties die ze meemaken. Dat taboe wil hij graag doorbreken: laten we het veilig maken om te praten wat er in je leven en in je hoofd afspeelt. Volgende Nootenboom: het is een heldendaad als je praat en open bent over je emoties, geen zwakte.

The Barefoot Dutchman

Barefoot kilometers wandelen

In het boek lees je Nootenboom eigen struggles met mentale gezondheid. Open en eerlijk geeft hij een kijkje in zijn gedachtes in The Barefoot Dutchman. In die zoektocht ontstaat het idee om door op blote voeten extreme wandelingen te doen, hij aandacht kan vragen voor de mentale gezondheid van mannen. Hij wandelt in Nepal naar het basis kamp op de Mount Everest in de Himalaya. En daarna komt het grotere plan: van Cairns naar Sydney wandelen. Op blote voeten. Door dit gekke idee ontstaat er media-aandacht en lopen er mensen stukken met hem mee. Maar zijn er ook mensen die hij onderweg tegenkomt die hun verhaal spontaan delen. En zo ontstaat er verbinding, bewustwording en aandacht voor dit onderwerp. Maar ook grappige verhalen, zere voeten en een bagagekarretje (Wheelson) die de tocht ook met moeite doorstaat.

The Barefoot Dutchman

Nootenboom heeft een persoonlijk boek geschreven, waar veel universele herkenning in zit. Wat wil ik doen in mijn leven, waar voel ik me thuis. En eigenlijk ook: hoe voel ik me eigenlijk? Het is stoer en ook wel passend dat een militair zo’n bizarre tocht loopt, en mooi dat het voor een doel is waar iedereen mee te maken heeft. Het wandelavontuur heeft het taboe op mentale gezondheid en kwetsbaarheid van mannen verminderd, en dat doet het lezen van The Barefoot Dutchman zeker ook!

Specificaties The Barefoot Dutchman

Auteur: Anton Nootenboom | Uitgeverij Boekerij | Juni 2022 | 9789022595992 | 222 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

The Barefoot Dutchman
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.