Wat wil ik worden – kinderboekenweek 2021

Wat wil ik worden? Dat is een vraag die kinderen zichzelf al kunnen stellen als ze rond de 2 jaar zijn. Daar heeft Frances Stickley goed op ingespeeld met haar vrolijke prentenboek vol met grote dromen over later!

wat wil ik worden

Wat wil ik worden?

Als peuters denken over de vraag: Wat wil ik worden? Dan komt dat meestal doordat een volwassene aan ze heeft gevraagd en weet je al wat je worden wil? Of misschien wel gezegd: Jij wordt later vast …

Eerst wordt er natuurlijk vol fantasie over deze vraag nagedacht en komen de stoerste, gekste en spannendste beroepen tevoorschijn. Zelfs beroepen waar je als volwassene nog nooit van hebt gehoord misschien? Zegt het beroep mierentemmer je wat? Of vlinderverzorgster, ballerinapiraat ach en zo kan ik nog wel doorgaan. In de jaren dat ik met hele jonge kinderen hebt gewerkt heb ik zulke aparte beroepen gehoord dat ik nergens meer van opkijk. Fantasie bij jonge kinderen is gewoon geweldig! Zonder remmen over of het niet raar is, wel echt bestaat of je niet voor schut staat, of het wel echt kan.

Pas op latere leeftijd, op de middelbare school, moeten kinderen echt serieus nadenken over wat ze worden willen. Ze moeten vakken kiezen die handig zijn bij hun toekomstvisie, nadenken over snuffelstages, willen ze op kamers ver weg voor de studie van hun dromen? Er staat zoveel meer druk op de vraag der vragen dan als die vraag aan peuters en kleuters wordt gesteld.

Een vrolijk prentenboek

Gelukkig is daar het vrolijke prentenboek, Wat wil ik worden? 4 buurmeisjes en buurjongens bedenken wat ze willen worden. Misschien wel een piraat op de Grote Oceaan? Of de ruimte in als stoere astronaut?

Met dozen geschilderd als schepen en geknutseld als raketten ziet de woonkamer er ontploft maar toch georganiseerd uit. Complimenten voor de illustrator Lucy Fleming. Zo zou mijn woonkamer er toen ik gastouder was ook uitgezien kunnen hebben. Ohw nee nu nog af en toe bedenk ik me als er weer een grote doos in huis zit waar dochterlief een poezenkasteel van knutselt. ( sorry geen foto)

Je kunt grote dromen hebben, ook al ben je klein. Als je in jezelf gelooft, kun je alles zijn

De tekst in het boek biedt veel ruimte voor interactie met de kinderen om je heen. Of dat nu in de kleuterklas, peuterspeelzaal, kinderopvang of thuis is. Vertel ook gerust zelf wat je wilde worden als kind. Zelf wilde ik kleuterjuffrouw worden vond ik laatst terug in een boekje. Via omzwervingen ben ik dan zover op 40 jarige leeftijd. Bijzonder hoe je als klein kind al heel wijs kunt zijn.

Fantasievolle antwoorden op de vraag: Wat wil ik worden?

Het vrolijke viertal, bestaand uit 2 jongens en 2 meisjes van verschillende nationaliteiten, maakt er in elk geval een hoop plezier in. In de tuin wordt een circus gebouwd compleet met trapeze. De bank is de perfecte plek om monsters te verslaan en het hele huis is natuurlijk perfect om boeven te vangen. Op de illustratie staat een plant op een tafeltje met 3 poten, 1 poot gevaarlijk in de lucht.. zou die vallen of niet? Wat denken de kinderen en waarom?

Met heel veel knutselspullen, ik zie verf, kwasten, lijm, potloden, touw, plakband, karton, papier, rollen behang en natuurlijk kartonnen dozen, knutselen de vrienden heel wat af. Er wordt zelfs een heuse stad nagebouwd waar je overheen kan vliegen om te winnen van draken.

In de tuin vinden opgravingen plaats, welk beroep zou hier bij horen?

Dat de kinderen aan het eind van de dag onder de moddervlekken, verfresten en blaadjes zitten dat moge duidelijk zijn. Gelukkig zijn daar de koning en de koningin om je lekker in bad en in bed te stoppen. Dat de kinderen nog geen antwoorden hebben op de vraag: Wat wil ik worden, dat moge duidelijk zijn. Hun fantasie is nog lang niet op en kan in bad en in bed gewoon doorgaan.

Wie of wat je ook bent geweest vandaag, een superheld of kapitein, als je aan het knuffelen bent, hoef je alleen maar jezelf te zijn.

Wat wil ik worden is een prachtig boek dat zeker peuters en kleuters zal aanspreken om nog meer op te gaan in de wereld van fantasie en eindeloze mogelijkheden voor hun toekomst. Een mooi middel om een knutselmiddag op te starten op een regenachtige dag. Zorg dan wel dat je voldoende kartonnen dozen bij de hand hebt, want het is niet vreemd als kinderen hier om gaan vragen.

Specificaties wat wil ik worden?

wat wil ik worden

Auteur: Frances Stickley | illustrator: Lucy Fleming | Vertaling: Ellen Hosmar /Vitataal | Uitgeverij Veltman | 9789048319459 | juni 2021 | 32 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of online bij bol

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.