Lockwood & Co, een eerste deel met De schreeuwende wenteltrap

Via Netflix heb ik weer kennisgemaakt met een tof verhaal waarvan de oorsprong een boek blijkt te zijn. Mag ik aan jullie voorstellen: Lockwood & Co. Misschien kennen jullie ze al, misschien ook niet. Dit trio bestaande uit Lockwood, Lucy en George runnen een klein geestenjagers bureau. Een wat? In deze boeken leven we in een andere wereld, namelijk die waar Groot-Brittannië al meer dan 50 jaar geterroriseerd wordt door moorddadige geesten. Hmm… dat roept vast nog meer vragen op. Lees vooral dan verder in deze recensie! Niet bang zijn, het bevat ook zeker humor.

Lockwood & Co, een eerste deel met De schreeuwende wenteltrap cover voorkant kader

Synopsis Lockwood & Co 1, De schreeuwende wenteltrap

Lockwood & Co is de briljante en verslavende serie van Jonathan Stroud waarin drie tieners in een door geesten geteisterde wereld alles op het spel zetten om een duivelse samenzwering te ontrafelen. Het eerste deel, De Schreeuwende Wenteltrap, is nu verkrijgbaar als Netflix-editie, met een speciaal voorwoord van de auteur.

Lucy Carlyle, een jonge getalenteerde geestenjager, gaat naar Londen om haar carrière een boost te geven. Maar ze komt terecht bij Lockwood & Co, het kleinste en meest ongeorganiseerde van alle bureaus. Hier zijn als enige medewerkers de charismatische eigenaar Anthony Lockwood en boekenwurm George Cubbins. Lockwood & Co heeft nog één kans om zich te bewijzen. Het enige wat ze moeten doen is een landhuis geestvrij maken en dat zien te overleven. Maar geen enkele geestenjager is er ooit levend vandaan gekomen…

Jonathan Stroud (1970, Engeland) werd bekend bij het grote publiek met zijn Bartimaeus-serie*, die in 35 talen is vertaald en waarvan wereldwijd 6 miljoen exemplaren zijn verkocht. Daarna schreef hij de Lockwood & Co-serie, die nu op Netflix is te zien met Ruby Stokes, Cameron Chapman en Ali Hadji-Heshmati in de hoofdrollen.

Trailer van Lockwood & Co op Netflix

Alle boeken Jonathan Stroud

Lockwood & Co is een boekenserie gecreëerd door Jonathan Stroud. Deze auteur heeft deze boekenserie en de populaire boekenserie Bartimaeus op zijn naam staan. Jonathan Anthony Stroud (Bedford, 27 oktober 1970) is een Britse schrijver van fantasyboeken, hoofdzakelijk voor kinderen en jongvolwassenen. En kijk eens naar zijn tweede naam, en naar de voornaam van Lockwood.

Alle boeken Bartimaeus boekenserie

  1. De amulet van Samarkand* / The Amulet of Samarkand (2003)
  2. Het oog van de golem* / The Golem’s Eye (2005)

Alle boeken Lockwood & Co

De enge andere werkelijkheid

Wat een gruwelijke andere werkelijkheid, dystopie beter genoemd, heeft Jonathan Stroud gecreëerd met Lockwood & Co! Engeland is sinds het Probleem echt simpel gezegd in de diepe shit. Alhoewel de mensen wel weer een manier vinden om met de nieuwe situatie om te gaan. Wat is er gebeurd sinds het Probleem? Engeland wordt overspoeld door moorddadige en actieve geesten. Als je wordt aangeraakt heeft dit vaak de dood tot gevolg maar eerst kom je meestal in een Geestklem. De geest heeft je dan in z’n macht en je voelt een vreselijke wanhoop en kan je niet bewegen. Is er enige vorm van bescherming in deze donkere wereld? Jazeker! Kinderen zwaaien de rapier namelijk.

Kinderen hebben namelijk diverse speciale talenten ontwikkeld waardoor ze ten strijde kunnen trekken. De één heeft meer zicht waar de ander meer gehoor heeft. Maar allen zijn ze vatbaarder voor geestverschijningen en vechten ze om de wereld veiliger te maken. Niet zonder risico uiteraard. Verder helpen andere hulpmiddelen zoals zout, ijzer en Geestenlampen. Ook lavendel en stromend water kan beschermend werken. Lockwood & Co is een klein bureau met Lockwood (zicht), Lucy (gehoor) en George (kennis en zicht) als enige medewerkers. Samen vechten ze tegen de geesten en demonen uit hun verleden. De scheeuwende wenteltrap is hun eerste avontuur. Hiermee maak je kennis met deze bizarre wereld en deze drie helden.

Lockwood & Co: tv-serie versus boek

Hoog tijd om weer eens een rondje vergelijking te starten. Ik kan direct al duidelijk zijn: het boek is beter en lees deze eerst is mijn advies. Toch heeft de tv-serie ook sterke punten. De casting is goed gedaan vind ik. Alhoewel George en Lucy in het boek een stuk minder knap zijn. Lelijk zelfs zoals ze zichzelf en elkaar soms omschrijven. De tv-serie heeft een heerlijke Engelse charme en voelt als een mix van Dr. Who en Sherlock Holmes.

Het start heel sterk vind ik, de bizarre wereld van Stroud wordt goed verbeeld. Toch zwakt het naar het einde van het seizoen voor mij af. Waarom? Ik kan niet helemaal mijn vinger erop leggen maar het voelt alsof er sprongen gemaakt worden die te groot zijn. Ik mis een bepaald gevoel van logica en krijg niet genoeg tijd om een echte hechting te voelen met karakters en situaties in Lockwood & Co.

En na het lezen van het eerste boek De schreeuwende wenteltrap weet ik meer waarom. Lockwood & Co is qua Netflix serie redelijk trouw aan het boek, maar ze hebben wel elementen uit meerdere boeken bij elkaar gegooid. En deze vervolgens weer anders chronologisch in beeld gebracht. Dit hoeft niet erg te zijn maar het mist daardoor wel wat logica voor mij. In het boek maak je veel natuurlijker kennis met de karakters en de wereld. De band onderling is veel beter voelbaar. Ook komen de details veel meer tot leven in het boek zoals de spinnen bij verschijningen en het stromende water in Londen. Maar ook de lavendel overal en het gewone leven wat mensen proberen op te pakken.

Spannend

Het boek en de tv-serie zijn zeker spannend wat mij betreft. Alleen al het gegeven van zo een wereld is iets wat je de koude rillingen geeft. Gek genoeg gaf het boek me ook echt nachtmerries in het begin. Dat komt doordat je de ervaringen door de ogen van Lockwood & Co meemaakt. Je moet dus vertrouwen op hun zicht en waarnemingen. Daarbij gaat mijn eigen fantasie aan de loop in totale vrijheid met de beeldvorming van de situatie en de geesten. En dat is enger dan wat er in beeld wordt gebracht bij de tv-serie. Die is overigens visueel wel mooi gemaakt, alleen minder eng dan mijn fantasie die de vrije loop gaat.

Toch pakt de tv-serie wel alle grote plottwists en verhaallijnen op uit het boek om ervoor te zorgen dat er geen grote verrassingen tijdens het lezen zijn. Ik begrijp de wereld en de karakters beter, voel veel meer een band. Maar echt heel spannend wordt het boek daardoor niet. Nogmaals zou ik dus aanraden om lekker in het boek te beginnen met lezen om die reden.

boek jonathan stroud

Humor, vriendschap en opgroeien

Lockwood & Co is bovenal een spannende boekenserie. De wereld is echt geniaal gemaakt door Stroud wat mij betreft. Heel uniek en eigen met een aangenaam Engels sausje. Maar naast spannend bevat het boek ook thema’s als vriendschap, familie, opgroeien en overleven. Jonge kinderen moeten al vroeg voor zichzelf zorgen en zich in gevaarlijke situaties begeven. De volwassenen mengen zich wel maar hun bemoeienissen zijn altijd doordrenkt met angst. En zijn altijd vanaf een afstand, ze kunnen immers niks horen of zien, alleen maar voelen. Kinderen worden uitgebuit maar tegelijk is het ook wel noodzakelijk voor een gevoel van veiligheid.

Het is me alleen nog niet duidelijk of het Probleem nou alleen in Engeland is of ook buiten die grenzen? Misschien moet ik daarvoor verder gaan lezen. Het Engelse sausje zorgt voor een aangename droge humor die perfect samenspeelt met de spannende elementen. Je leest mee vanuit het perspectief van Lucy en die is zo gewend aan alles dat het bijna plastisch wordt. Alle geesten en fenomenen kunnen worden ingedeeld in groepen zoals bijvoorbeeld bepaalde types geestverschijningen. Er wordt veel gebruik gemaakt van diverse termen en die kan je achterin handig teruglezen in de verklarende woordenlijst.

Tegen de tijd dat we de benedenverdieping hadden verkend en terug waren bij de trap, waren we blootgesteld geweest aan diverse vormen van sinistere mist, geluiden en luchtjes, die niet allemaal voor rekening van George kwamen.

Lockwood & Co, De schreeuwende wenteltrap

Is Lockwood & Co leuk als boek?

Absoluut en zoals eerder is mijn tip om eerst het boek, of boeken, te gaan lezen. De humor en spanning gaan hand in had zoals het bedoelt is door auteur Stroud. Je bouwt veel meer een natuurlijke band op met de karakters en de situatie. De vertaling leest prima en ik heb weer wat verse verrijking voor mijn vocabulaire erbij:

  • Bête: onbenullig, schaapachtig, sullig, stom en dom
  • Miasma: een atmosfeer die verpest is en gaat vaak gepaard met stank en een vieze smaak in de mond (google eens naar de miasmatheorie, boeiend vond ik)

En tot mijn vreugde lees ik opeens de woorden: ‘nogal wiedes’! Een uitdrukking die ik zelf ook vaak gebruik. Maar mijn dochters wijzen me er steeds op als ik het gebruik. Wat betekend wiedes nou weer? Ja daar kan ik geen goed antwoord op geven. Ik ben gaan zoeken naar de etymologie maar ook dat maakt me niet veel wijzer. De herkomst maakt ook niet zoveel uit, dát het gebruikt wordt is veel belangrijker. Ik hou van die uitdrukking :).

Lockwood & Co en het eerste boek De schreeuwende wenteltrap is een heerlijk spannend boek. En wow de scène in de rode kamer is ook het benoemen waard, gruwelijk spannend! De wereld die Stroud maakt is geweldig en ik kijk ernaar uit om meer te gaan lezen. En dat ga ik doen voordat ik een eventueel tweede of volgend seizoen van de tv-serie ga bekijken.

Leuk weetje: in de 2023 filmeditie van dit boek start je met een voorwoord vanuit de auteur die de Netflix-serie al gezien heeft. Leuk vind ik dat hij de woning benoemt van Lockwood & Co. Dit vond ik ook sterk in de tv-serie. Het is namelijk een belangrijk onderdeel wat bijna een vierde hoofdkarakter is.

Andere Netflix boekverfilmingen

Specificaties Lockwood & Co

Auteur: Jonathan Stroud | Uitgever: L.S. Amsterdam | Vertaald door Ineke van Bronswijk | 9789021040899 | 368 pagina’s | Deel 1 De schreeuwende wenteltrap | Vierde druk 2023 / eerste druk 2015 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.