De omzwervingen van Boek, een prachtig inkijkje in de reis van een vluchteling uit Syrië

Toen De omzwervingen van Boek werd bezorgd schrok ik toch wel even. Het past niet door de brievenbus en is een dikke pil van ruim 500 pagina’s. Toch ben ik vrij snel erin gaan lezen want ik lees niet zo snel. En er moet wel een recensie van geschreven worden. Maar dit prachtboek liet mij niet meer los. Elke avond las ik tot laat door want ik kon het niet wegleggen. Een verhaal dat eigenlijk gaat over vluchten uit Syrië. Helaas nog altijd actueel.

Voorkant De omzwervingen van Boek op gele ondergrond en gebloemd barok motief als achtergrond

De omzwervingen van Boek samenvatting

Boek woont op de boekenplank van een gezin in Syrië, waar hij wordt gepest door zijn buurboeken. Boek is namelijk een leeg notitieboek, waar nog nooit in is geschreven. Hij heeft geen verhaal. Tot de opstanden tegen President Assad uitbreken en Boeks mens Abbi besluit te vluchten met zijn dochter Ziza. Dan neemt Boek een ingrijpend besluit. Hij gaat met hen mee. Het is het begin van een lange reis vol moeilijke, maar ook blije momenten. En van die reis naar Europa brengt Boek verslag uit op zijn eigen bladzijden.

Hoe Boek bij Abbi en Ziza terecht kwam

De opa van Moesa had een boekwinkel. Ze bonden daar ook zelf boeken in en zo leerde Moesa dit van zijn opa. Ooit lag Boek, gemaakt door Moesa, in een boekwinkel tussen andere boeken. Elke dag deed Boek zijn best om gekocht te worden. Net wat harder probeerde hij te stralen dan de andere boeken. Of hij werkte zich naar boven in de mand waar hij tussen de andere boeken lag. Het hielp niet veel. Tot Boek op een dag werd gekocht door Oemi. Zij koopt Boek voor haar man Abbi. Dan kan hij verhalen schrijven voor het kindje dat ze verwachten. En dan is Boek plots van iemand, hier heeft Boek lang naar verlangd; hij heeft een mens.

bladspiegel 1/4 de reis van Boek op de linkerpagina en tekst op de rechterpagina Hoofdstuk 1 pagina 7

Verandering

De Omzwervingen van Boek begint met onder andere deze herinneringen van Boek. Want helaas is er nog steeds niet in Boek geschreven. En daar op die boekenplank probeert Boek uit alle macht te verdwijnen. Hij heeft geen verhaal dat goed afloopt zoals de Rozenserie of foto’s van een ander land in zich zoals Holland. Boek is nog steeds leeg. De reden hiervan is onder andere dat Oemi vlak na de geboorte van Ziza is overleden.

Maar vandaag is een rare dag want Abbi en zijn tienerdochter Ziza zijn niet naar hun werk of school. Het is onrustig op straat vanwege protesten. Mensen met vlaggen en spandoeken lopen schreeuwend door de straat; “weg met president Assad!”. Maar hier in Syrië blijven deze protesten niet ongestraft. Soldaten lopen inmiddels door de straten, mensen worden opgepakt en meegenomen en er is op demonstranten geschoten. Abbi en Ziza zijn niet meegegaan om op straat te demonstreren. En toch zijn ze van plan het land uit te vluchten. Dit is het moment dat Boek zich van de boekenplank werkt en zich verstopt in de rugzak die Abbi heeft klaargezet.

Pas op! Dit Boek leeft

Je las het goed; Boek werkte zichzelf van de boekenplank af. In De omzwervingen van Boek kom je er namelijk achter dat boeken ons kunnen horen en met elkaar kunnen praten. Ondanks dat Boek zelf geen verhaal in zich draagt heeft hij al wel veel geleerd van de verschillende boeken om hem heen. Maar ook van Abbi en Ziza door naar hen te luisteren. Door hun emoties aan te voelen. Als Abbi en Ziza het land uit proberen te vluchten zit Boek in de rugtas die ze meenemen. Helaas wordt Abbi onderweg opgepakt terwijl hij niets heeft gedaan. Gedwongen moet Ziza mee met de Gazul en zijn gezin bij wie ze in de auto zitten.

Aangekomen in Turkije

Ze zijn op weg naar Turkije en vinden daar onderdak. Maar zoals je kunt begrijpen is Ziza niet meer helemaal zichzelf. Ze kan in Turkije niet naar school, is haar vader kwijt en haar moeder was al dood. Het is in dit plaatsje waar Ziza uiteindelijk Moesa van de boekwinkel tegen het lijf loopt.

bladspiegel 2/4 pagina 194 en 195 alleen tekst zoals in het hele boek

Moesa’s opa is op straat neergeschoten en de boekwinkel zal inmiddels ook wel platgebombardeerd zijn. Met het weinige geld dat Moesa heeft is hij van plan naar Nederland te vluchten. Daar is zijn jeugdvriendin Ranim vele jaren geleden al naartoe verhuisd met haar familie. Omdat de familie van Gazul eigenlijk te weinig geld heeft om ook voor Ziza te zorgen gaat Ziza uiteindelijk met Moesa mee.

Een zware tocht voor Ziza en Boek

Het is waar een zware tocht begint door vele landen, langs verschillende grenzen en zware beproevingen. In De omzwervingen van Boek krijgen we inkijkje in de reis die een vluchteling heeft af te leggen. Het is dan ook Boek die deze reis van Moesa en Ziza voor ons opschrijft. In het schutblad voorin zien we dan ook de namen die een plekje verdienden tijdens hun vlucht. Ik zou je nog alles willen vertellen over dit prachtige en aangrijpende boek maar je moet het echt zelf gaan lezen.

De omzwervingen van Boek is een origineel verhaal dat je aangrijpt

Zoals ik al schreef schrok ik wel van de dikte van De omzwervingen van Boek. Maar als je hier in alle rust aan begint, zonder tijdsdruk, heb je een parel in handen die je nog lang bij zal blijven. Beloofd! De auteur, Melanie van de Peut, had tijdens het schrijven zelf ook niet door hoe dik het was. Ze dacht een boek van zo’n 300 pagina’s geschreven te hebben en geloofde het aantal pagina’s dan ook niet in de folder van de uitgever. En ik heb het boek aangevraagd en niet bedacht dat 500 pagina’s écht een dik boek is. Maar echt, je gaat hier geen spijt van krijgen als je het leest.

Ik schrijf wel vaker dat boeken als spiegels en ramen zijn. Een spiegelboek is een boek waarin je vooral jezelf herkent. En een boek dat als raam dient laat je een andere wereld zien. Nou, De omzwervingen van Boek is voor mij echt een raam. Een prachtig venster waardoor ik meer compassie heb gekregen voor vluchtelingen en migratie. Niet dat ik ertegen ben of was maar dit boek geeft je wel een andere inkijk dan je ooit in het nieuws te zien zult krijgen. Het einde van het boek raakt je dan ook als je nagaat hoe er in Europa met vluchtelingen wordt omgegaan.

Dus alsjeblieft, beoordeel De omzwervingen van Boek niet alleen op zijn uiterlijk. Ja het is een dik boek en voor sommigen spreekt de cover waarschijnlijk niet aan. Maar ga dit lezen en je begrijpt die cover 100%. Het zegt namelijk alles waar dit verhaal over gaat. De krassen en beschadigingen die Boek en Ziza oplopen tijdens hun vlucht zie je hierin namelijk terug.

schutblad met alle namen van mensen die ertoe deden tijdens De en de zware reis die zij aflegden

Een prachtig verhaal over vluchten voor je eigen veiligheid

Ook het nawoord en de bronnen voor zowel jongeren en volwassenen als voor kinderen zijn een mooie toevoeging. Want hoewel De omzwervingen van Boek een fictief verhaal is heeft Melanie veel mensen gesproken en veel onderzoek gedaan om een realistisch en op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal neer te schrijven. Of eigenlijk schreef Boek dit verhaal natuurlijk. Maar dat gaat er bij de meeste volwassenen niet in, dus de auteur is voor hen; Melanie van de Peut.

De omzwervingen van Boek is een prachtig verhaal over vluchten voor je eigen veiligheid. De zware reis die je dan te wachten staat. De eenzaamheid en de zeldzame momenten dat er toch wèl mensen bestaan die je helpen. Een verhaal over verbondenheid omdat je in hetzelfde schuitje zit maar toch ieder een eigen weg hebt af te leggen. Het is geschreven voor jongeren vanaf 12 jaar al denk ik dat je dit in groep 8 ook goed zou kunnen voorlezen. Het verhaal op zich beslaat 508 pagina’s, gevolgd door een nawoord, bronnenlijst en dankwoord. Het thema is helaas nog steeds actueel en sluit ook aan als het over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog gaat. Kortom; ga dit lezen!

Andere boeken over vluchtelingen

Specificaties De omzwervingen van Boek

Auteur: Melanie van de Peut | Omslagontwerp: Clavis Studio | Uitgever: Clavis | 9789044852240 | januari 2024 I  543 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.