9/11 – een spannend en actueel boek over de gevolgen van de aanslagen in New York

Twintig jaar geleden vonden de aanslagen in New York plaats. Op 11 september 2001. Een dag die de wereld voorgoed veranderde. Voor veel mensen van ongeveer 30+ zal die dag nog in het geheugen gegrift staan. Waar je was en hoe je voor de televisie verbijsterd keek naar de gebeurtenissen. Voor de huidige generatie kinderen is het natuurlijk veel minder bekend. Misschien hebben zij ooit korte stukjes teruggezien in een documentaire, of het op school besproken. Maar door dit boek van de Amerikaanse bestseller auteur Alan Gratz kunnen kinderen heel veel leren over deze dag. Wat een kind van hun eigen leeftijd heeft meegemaakt op 9/11 in New York. Een belangrijk boek, met een indrukwekkende boekomslag van de ingestorte torens.

Twee verhalen

Op 11 september 2001 gaat de 11-jarige Brandon met zijn vader mee naar zijn werk in het World Trade Center. De gebeurtenissen van die dag worden uit het perspectief van deze jonge hoofdpersoon verteld in dit boek met de titel 9/11. Nine Eleven, zoals het in Amerika wordt genoemd. Maar naast het verhaal van Brandon wordt ook het verhaal verteld van de 11-jarige Reshmina, in het jaar 2019 in Afghanistan. Hoe zijn de levens van deze twee jonge kinderen met elkaar verbonden? Een indrukwekkend boek met een zeer actueel thema.

hoofd

Vrijheid en vrede

Ongeveer in dezelfde week dat het boek op de deurmat viel, begon de overname van Afghanistan door de Taliban. Een onverwacht actueel onderwerp dus, en dat maakt het lezen ervan enorm veel diepgaander en indrukwekkender. Zoals de auteur aangeeft in zijn voorwoord, het boek is in 2020 geschreven. Dus hoe de oorlog zich verder zou ontwikkelen kon nog niet worden vermoed. Helaas zijn er recent heel veel zorgelijke ontwikkelingen. Alhoewel dit natuurlijk al een periode van tientallen jaren omvat waarin er veel onzekerheid is.

In de levensverhalen van kinderen kan enorm sterk duidelijk worden wat de impact is van aanslagen en oorlogen. Want kinderen moeten bovenal in vrijheid en zonder angst opgroeien. En voor deze beide hoofdpersonen uit 9/11 kan dat niet. Dat heeft grote gevolgen. En de gebeurtenissen op en na 9/11 hebben natuurlijk niet alleen op kinderen een groot effect gehad. De hele wereld is ingrijpend veranderd en beïnvloed door deze aanslagen. En helaas is vrijheid en vrede met name voor de kinderen in Afghanistan heel ver weg gebleven, en nu meer dan ooit.

Het is belangrijker dan ooit om nieuwe generaties duidelijk te maken hoe die dag van invloed is geweest op de wereld van nu

Alan Gratz
9/11

De hoofdpersonen

De fictieve hoofdpersonen zijn de 11-jarige Brandon in New York en de 11-jarige Reshmina in Afghanistan. Zij leven 20 jaar van elkaar gescheiden, maar hun levens zijn toch met elkaar verbonden. De 11-jarige Brandon gaat op die bewuste dag 9/11 met zijn vader mee naar zijn werk in één van de Twin Towers. Zijn vader werkt in het restaurant helemaal bovenin de noordelijke toren. Windows on the World, zo heet het restaurant. De wereld aan je voeten. Zo ervaart Brandon het als hij naar buiten kijkt. Ook de reis ernaar toe is al een belevenis op zich. Met de metro en de supersnelle lift naar boven.

Brandon en zijn vader zijn een hecht team, nadat zijn moeder al op jonge leeftijd is overleden. Maar op school heeft Brandon het moeilijk. Hij is een dag geschorst en kan daarom niet naar school. Hij wil iets goedmaken met zijn klasgenoot en gaat daarom zonder dat zijn vader het weet met de lift weer naar beneden. Om een cadeau te kopen in het winkelcentrum. En onderweg gebeurt het, een enorme impact die de toren doet hellen en schudden. In de lift breekt grote paniek uit. Brandon weet eruit te komen, en wil natuurlijk koste wat kost naar zijn vader terug. De mensen in de toren krijgen te horen wat er gebeurd is. Onvoorstelbaar, er is een vliegtuig in de toren gevlogen!

Door Nieuwsuur werd maandag 06-09-2021 een eerste deel uitgezonden van een terugblik op de aanslagen. En dit eerste deel ging toevallig over The Windows on the World. Ontzettend indrukwekkend, en de moeite waard om terug te kijken.

9/11 De wereld in shock

Als lezer kun je alleen maar denken aan de onvoorstelbare angst, en het ongeloof wat bij deze mensen moet hebben geheerst. Je wilt ze toe roepen om zo snel mogelijk naar beneden te gaan. Niemand die bedenkt dat de toren kan instorten. En de situatie wordt nog vele malen erger en angstiger als ze vanuit de noordelijke toren zien hoe er een tweede vliegtuig in de andere toren vliegt. Een aanslag! 

Op 9/11 veranderde de wereld voorgoed. De War on Terror begon. De Verenigde Staten en hun bondgenoten wilden de tegenstanders van de vrijheid en westerse waarden straffen. In het boek staat ook veel achtergrondinformatie over de aanslagen en de oorlog. In Afghanistan werd de aanslag deels voorbereid. Door Al Qaida, een groepering uit Saoedi Arabië. Maar de heersende Taliban wilde niet meewerken aan de uitlevering van Osama bin Laden. En zo werd Afghanistan binnen gevallen. En werden de Taliban en de Verenigde Staten vijanden. Twintig jaar van oorlog.

jihad

Een meisje in Afghanistan

En in deze tijd groeit de 11-jarige hoofdpersoon Reshmina op in Afghanistan. In angst en armoede. Want de oorlog kost veel geld. De groene en gezonde bomen worden gekapt voor het hout. Een dor en droog land blijft over. Papaver wordt als makkelijk gewas uit nood verbouwd en voor veel geld verkocht als grondstof voor heroïne. Mensen proberen te overleven.

Reshmina haar familie heeft vele verliezen geleden. Onschuldige burgers die door de VS zijn gedood bij aanvallen op hun tegenstanders. De familie weet dat dankzij de Amerikanen de Taliban niet aan de macht kunnen komen. En dat er meer vrijheden zijn, vooral voor meisjes. Maar de boosheid door de vele verliezen leidt er bijvoorbeeld bij de tweelingbroer van Reshmina – Pasoon – toe dat hij de kant kiest van de Taliban.

Reshmina wordt verscheurd door de gemengde gevoelens over de strijd. Het kiezen tussen twee kwaden in haar ogen. En van de aanslagen op 9/11 hebben zij en haar familie nog nooit gehoord. Dat staat niet in hun geschiedenisboeken. Maar zij weet ook dat zij nu als meisje de mogelijkheid heeft om naar school te gaan. Ze is leergierig en kan al goed Engels spreken. En dat blijkt heel belangrijk als zij besluit een gewonde Amerikaanse militair te helpen. Maar dat zal haar leven ingrijpend gaan veranderen.

Ik leer Engels omdat ik lerares wil worden, zei Reshmina. Lerares? riep Pasoon. Als je getrouwd bent mag je van je man helemaal niet werken! Reshmina’s gezicht betrok. Het klopte wat Pasoon zei. In Afghanistan moesten vrouwen hun man gehoorzamen, en de meeste mannen wilden dat hun vrouw thuis bleef om voor het huishouden en de kinderen te zorgen.

Indrukwekkend en leerzaam

De levens van deze twee dappere jonge mensen zijn zo verschillend. Maar wat zij meemaken, hoe hun leven gevaar loopt en hoe zij een allesomvattende angst voelen is zo vergelijkbaar. Zij bevinden zich beiden in omstandigheden die eigenlijk niet te bevatten zijn. En zij tonen een enorme moed en kracht om in deze situatie te overleven. Je gunt een kind een veilige omgeving om op te groeien. Volwassenen die het juiste doen en waar zij tegenop kunnen kijken. Waar ze van kunnen leren. Wat kan de maatschappij kinderen toch teleurstellen.

Wat een indrukwekkend boek. Het komt zo binnen. Twintig jaar geleden al weer, maar de impact op de wereld was groot. De impact op de New Yorkers nog onvoorstelbaar veel groter. De levens van deze twee hoofdpersonen komen op een wonderlijke manier samen. En zij kunnen gelukkig van elkaar veel leren. En wij kunnen weer veel leren door het lezen van dit boek, en met name de jongeren die dit toen niet zelf hebben gezien op TV. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar voor jong én oud een aanrader.

Conclusie 9/11 van Alan Gratz

Twee verhalen in één boek, die per hoofdstuk worden afgewisseld. Met steeds een spannende laatste alinea waardoor je het boek bijna niet weg kunt leggen. Met een krachtig en uitgebreid nawoord van de schrijver die op 9/11 als geschiedenisleraar werkzaam was op een middelbare school. Een verhaal geschreven in 2020, en wat zijn er in de afgelopen maanden veel ontwikkelingen geweest. Die toen al werden voorzien als je het boek goed leest. Als de Amerikanen weggaan komen de Taliban weer aan de macht. Maar oneindig blijven bleek ook niet de oplossing. Je kunt alleen maar denken aan de meisjes zoals Reshmina die daar moeten vrezen voor hun toekomst. Zouden ze ooit vrij kunnen zijn in hun land? 

Een boek dat in iedere schoolbibliotheek zou moeten staan. Het is meeslepend geschreven, het is spannend en de hoofdpersonen sluit je in je hart. Natuurlijk blijft het geschreven vanuit een Amerikaans perspectief, maar de achtergrond en kracht van de inwoners van Afghanistan komt ook naar voren. Waarvan je natuurlijk hoopt dat dit een realistische weergave is. Het geeft een bijzondere inkijk in dit land, en het doet je beseffen hoeveel de inwoners al hebben moeten doorstaan gedurende al die oorlogsjaren. Komt het ooit goed?

Het gaat erom dat iedereen met elkaar samenwerkt. En niet tegen de wereld, maar voor elkaar.

Alan Gratz – 9/11

De filmpjes die recent voorbij komen van gevluchte inwoners zijn hartverscheurend. En zeker van de dappere meisjes die dromen van een mooie toekomst. Zie bijvoorbeeld hier het verhaal van de 14-jarige Nila. Ik denk steeds aan het meisje Reshmina uit dit boek, en bedenk me dat er zoals zij vele meisjes echt bestaan.

Ik was bang alles te verliezen.

Specificaties 9/11

Auteur: Alan Gratz | Vertaling: Carla Hazewindus | Uitgeverij Kluitman | Paperback | 9789020654721 | augustus 2021 | 304 pagina’s | Meer informatie vraag je bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.