Joris is zijn navel kwijt, een mooi boek over een verloren navel

De titel van dit boek Joris is zijn navel kwijt maakte mij meteen nieuwsgierig. Want hoe kun je nou je navel kwijt raken? Nou dat vraagt Joris zich ook af. Samen met zijn twee moeders en zijn vrienden gaat hij op zoek naar zijn navel.

Joris is zijn navel kwijt

Joris is zijn navel kwijt

Als Joris in de speeltuin ondersteboven aan het klimrek hangt en zijn T-shirt naar beneden zakt, ziet zijn vriendinnetje Aissa dat Joris geen navel heeft. Joris is zijn navel kwijt! Samen gaan ze op zoek naar de navel van Joris. En komen ze tijdens het zoeken te weten waarom we een navel hebben. Misschien hebben we een navel niet nodig, maar het is wel raar als we er geen hebben, toch? Met illustraties van Géwout Esselink. Een liefdevol prentenboek waarin onderwerpen rond zwangerschap, seksuele diversiteit, geboorte, bloot en vriendschap worden aangestipt. Daarmee kan het boek een mooie aanleiding zijn om met kinderen te praten over relationele en seksuele ontwikkeling.

Mooi prentenboek

Joris is zijn navel kwijt is het eerste deel in een serie boeken over de avonturen van Joris, Aissa en Ahmed. Ze komen ook bij elkaar voorbij in de boeken. Het is een mooi prentenboek waarop op kinderlijke manier geschreven word over Joris die zijn navel kwijt is. Hierdoor komt het ter sprake waarom je een navel hebt. Auteur Jeroen Hoogerwerf schrijft met een heerlijke vanzelfsprekendheid. Onderwerpen als o.a. zwangerschap en het hebben van twee moeders komen op luchtige wijze voorbij.

Joris is zijn navel kwijt

Illustraties

De illustraties in Joris is zijn navel kwijt zijn gemaakt door Géwout Esselink. De illustraties voegen extra details aan het verhaal toe. Dit maakt het boek eigenlijk nog grappiger.

Ook geven de illustraties een goede opening tot het bespreken van verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld omgaan met bloot. Denk hierbij aan de afbeelding van het douchen na het sporten. Sommige jongens hebben hun boxershort aan en sommige jongens zijn helemaal bloot.

Het speciaal ontwikkelde lespakket van Levendig Uitgever kan hierbij helpen. Hieronder lees je daar mee over.

Lespakket

Levendig Uitgever maakte een lespakket speciaal voor bij de boeken Joris is zijn navel kwijt, Aissa wil trouwen en Joris trekt een jurk aan. Bij de volgende onderwerpen zijn er gesprekvragen en activiteiten ontwikkeld.

  • Jongens-meisjes
  • Omgaan met bloot
  • Vriendschap, liefde en verliefdheid
  • Zwangerschap – geboorte
  • Bij jou thuis – bij mij thuis

Het lespakket kan helpen om deze gesprekonderwerpen bespreekbaar te maken voor ouders en leerkrachten. De boeken zijn ook leuk zonder lespakket, dus je kunt zelf bepalen of je wat wilt bespreken en wat dit zal zijn.

Bekijk het lespakket hier.

serie

Specificaties Joris is zijn navel kwijt

Auteur: Jeroen Hoogerwerf | Illustraties: Géwout Esselink | Uitgever: Levendig Uitgever | 8 februari 2021 | 32 pagina’s | 9789491740978 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Joris is zijn navel kwijt
Footer 8 met bol verwijzing
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.