Rugzwemmen een fictiedebuut dat waarheid wordt

Terwijl de meesten van ons vakantie hebben, al dan niet in eigen land, staat een deel van Europa weer in brand en wordt in een ander deel van Europa van alles weggevaagd door overstromingen. Helaas komt dit dichtbij het fictiedebuut Rugzwemmen van Marc ter Horst. Dit jeugdboek, waarin de klimaatcrisis een grote rol speelt, is een fijn leesboek voor jong en oud.

Voorkant Rugzwemmen met SLV kader

Rugzwemmen

Weet jij nog wanneer je voor het eerst in zee zwom? Niet een beetje pootjebaden en spelen met een emmertje. Ik bedoel echt zwemmen, met je benen van de bodem, weg van de kust, weg van je ouders.

Het zijn de laatste weken voor de zomervakantie. Noors vriendinnen vliegen bijna naar de zon. Noor niet. Haar ouders hebben een of ander zomerkamp voor haar geregeld, om haar ‘op te vrolijken’. Want Noor maakt een beetje een trieste indruk de laatste tijd – vinden ze. Vind je het gek als je opgroeit met havermelk en doemverhalen over het klimaat? Noor doet alles om onder het kamp uit te komen. Ze weet toch zeker zelf wel waar ze blij van wordt? En anders Tim wel, die rare klasgenoot die ineens op haar strandje opduikt…

Noor

Rugzwemmen wordt vertelt vanuit het personage Noor. Een meisje in de puberleeftijd. In haar klas zit ook Tim. Een jongen die pas bij hen in de klas is gekomen. Vaak zat hij alleen in de pauzes. Erg stil in de klas en antwoordde alleen als hem iets gevraagd werd. Tot dit moment. Tim onderbrak meneer Kreek van aardrijkskunde tijdens zijn betoog over het uitsterven van de ijsberen. Volgens Tim viel dat namelijk wel mee, er lopen er nog tienduizenden rond.

bladspiegel 2/4 hoofdstuk 1 onzin

Het is bijna vakantie en iedereen heeft wel plannen voor de zomer. Noor der beste vriendin Vera gaat naar Griekenland. Zij maakt altijd reizen naar warme oorden. Terwijl Noor vaak naar een camping in Frankrijk gaat. Maar dit jaar zouden ze thuisblijven. Haar ouders gaan het huis opknappen voor het milieu, met dubbel glas en zo dus. Haar oudere broer Bas gaat met een vriend mee op vakantie en voor Noor is een zomerkamp geregeld. Hoe Noor de zomer door gaat komen lees je in Rugzwemmen.

Een zomerkamp dus. Dan heeft Noor geen last van het lawaai als de bouwvakkers komen voor het dak en het dubbel glas. Maar dat zomerkamp is niet zomaar een zomerkamp. Het is een kamp voor kinderen die wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. ‘In een veilige omgeving met leeftijdsgenoten die ook hypersensitief, hoogbegaafd of depressief zijn’, leest Noor op internet. Lekker dan, haar ouders denken nog steeds dat ze depressief is. Alleen maar omdat Noor niet altijd meer zin heeft om op zaterdag mee te gaan om de rommel van het strand te ruimen. Of naar klimaatdemonstraties te gaan, of om mee te denken aan de spandoeken, slogans en acties.

Zomerkamp

Omdat haar ouders fanatiek opkomen voor het klimaat wil dat nog niet zeggen dat Noor daar zin in heeft. Rondlopen in een ijsberenpak is ze dan ook echt echt echt niet van plan! En in dat zomerkamp heeft ze ook echt geen zin. Ze is niet depressief en dat zal ze laten zien zodat ze niet naar dat kamp hoeft. Rugzwemmen bevat de herkenbare worstelingen van een puber naar haar ouders maar ook andersom, want haar ouders willen ook alleen maar het beste voor haar.

Zwemmen om te herademen

Het is wel duidelijk dat Noor zich als een puber afzet tegen haar ouders. Ze is opgegroeid met de denkbeelden van haar ouders en probeert hierin haar eigen weg te vinden. Met zwemmen als haar moment om te herademen. Ofwel; alles van de dag van zich af te laten glijden. Borstcrawl, rugzwemmen, vrije slag; even een uurtje geen slecht nieuws over plastic soep, megastallen en koraal. Haar zwemtrainingen zijn haar wereld geworden waarin de boze buitenwereld haar niet kan raken.

Tijdens de zomervakantie zwemt Noor graag in zee. Als Tanja (haar moeder die ze Tanja moet noemen) haar ziet gaan wil ze bijna mee, zonder vrienden is toch ook wel sneu. Maar Noor gaat net zo lief alleen, de vreselijke dag van zich afspoelen. Op het strand komt ze plots Tim tegen wat nogal ongemakkelijk is in het begin. Een klasgenoot waar je nauwelijks contact mee hebt ineens in zwemkleding zien…tot het moment dat Noor in een stuk glas trapt.

bladspiegel 4/4 hoofdstuk 6 de Flip-over

Auteur Marc ter Horst

Je zal toch weleens gehoord hebben van een boek van auteur Marc ter Horst. Maar voor wie hem nog niet kent, hij is vooral bekend van zijn non-fictie boeken met het thema klimaat, aarde en natuur.

Rugzwemmen is zijn eerste fictie boek. En wat voor één. Het verhaal neemt je mee in de gevoelens van een tiener. Gevoelens die voor iedereen herkenbaar zullen zijn. Je wilt iets veranderen en iets positiefs doen voor het klimaat, voor moeder aarde. Maar hoe ver ga je hierin? Een dag of twee minder vlees eten of meteen maar vegetariër of veganist worden? Je huis isoleren en voorzien van zonnepanelen of nooit meer vliegen, of beiden? Actief alles volgen rondom het klimaat of liever weinig nieuws meer volgen omdat het je somber stemt? Ik vind Rugzwemmen een herkenbare weergave van de worstelingen die een ieder tegenkomt maar dat we iets moeten veranderen in hoe we nu met de aarde om gaan staat als een paal boven water. Aangeraden vanaf 12 jaar.

Sidenote & lessugestie bij Rugzwemmen

Kleine sidenote; ik las dit boek uit de online bibliotheek. Hier kon het helaas niet worden geleend voor een e-reader, jammer want dat vind ik echt stukken fijner lezen dan van een tablet. Maar als luisterboek is het ook te leen.

Op de website van Marc ter Horst vind je bij veel van zijn boeken een lessuggestie, zo ook bij Rugzwemmen, ideaal voor als je met een boek in de klas aan het werk wilt. Ook rondom het thema klimaatverandering vind je een fijne les om te gebruiken in de klas. Bomvol beeldmateriaal, bruikbare linkjes naar video’s en websites.

Specificatie Rugzwemmen

Auteur: Marc ter Horst | Omslag: Deborah van der Schaaf | Uitgeverij: Gottmer | 9789025778071 | juni 2023 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Rugzwemmen voor en achterkant
Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.