Klinkt goed! – een boek waar muziek in zit

Wat een pareltje heb ik hier in handen. Klinkt goed! is echt een boek waar muziek in zit. Letterlijk, want het boek gaat over muziek en bevat tal van luisterfragmenten. Mijn muziekkennis reikt, helaas, niet zo ver. Natuurlijk ken ik de ‘standaard’ instrumenten wel, maar er zijn er vele die ik niet bij naam kan noemen. En er is iets wat ik nog moeilijker vind, namelijk het herkennen van de instrumenten in een muziekstuk. Dit alles kunnen we in ons gezin nu gemakkelijk oefenen met dit vrolijke boek!

Klinkt goed!

Klinkt goed!

Ken jij een instrument waar je maar één noot op kan spelen? Welk geluid maakt een hoorn, een fagot of een sitar? Weet je welk instrument je in een half uur al foutloos kan bespelen?

Klinkt goed! is een grappig en leerzaam boek met weetjes over 50 muziekinstrumenten. Van de accordeon tot de vibrafoon, van de luit tot de ukelele. Je leest hoe ze zijn gemaakt, waar ze vandaan komen en hoe je ze bespeelt. Wil je weten hoe ze klinken? Door middel van een QR code kan je van elk instrument een voor de gelegenheid gecomponeerd stukje muziek beluisteren.

Heel leerzaam en vrolijk

Als ik Klink goed! doorblader valt mij de vrolijkheid van het boek op. Elk muziekinstrument bestrijkt 2 bladzijdes en hierop staan ook grote afbeeldingen. Vele dieren stellen de instrumenten aan ons voor. De illustraties, van Ole Könnecke, zijn heel aansprekend voor kinderen. Maar ook ik als volwassene kan er erg van genieten. Er zit emotie in, het instrument staat centraal en er is gebruik gemaakt van veel kleur. Verder is de bladspiegel vrij rustig gehouden.

De tekst, ook geschreven door Ole Könnecke, is zeer leerzaam. Op een laagdrempelige manier wordt het instrument besproken. Grappige weetjes, maar ook basisinformatie als de herkomst van het instrument. Er is gekozen voor een heel scala aan instrumenten in Klinkt goed!, zowel bekende als minder bekende. Ik kende natuurlijk wel de gitaar en de piano, maar de kalimba eerlijk gezegd niet. Leuk om daar meer over te leren.

Opvallend voor deze uitgever, Querido, vond ik wel de bladspiegel van dit boek. Met name bij de inhoudsopgave viel mij dit op, maar ook wel in de korte teksten bij de instrumenten. Ik ben gewend aan zeer mooi opgemaakte boeken van deze uitgever, en bij deze vond ik het lettertype wat gewoontjes en miste ik wat alineagebruik. Het boek is vertaald en oorspronkelijk uitgegeven door een Duitse uitgever. Het kan goed zijn dat dit een bewuste keuze van deze uitgever is geweest.

Bladspiegel

Muziekfragmenten in Klinkt goed!

Waar ik vooral heel blij van word zijn de muziekfragmenten die speciaal voor dit boek zijn gecomponeerd door Hans Könnecke. Dit is de zoon van Ole. Hij is componist en muzikant. Ik had wat eentonige fragmenten verwacht, maar ze zijn allen heel aansprekend en heel passend bij het boek. Mijn zoon, Mees van 6 jaar, en ik hebben er echt van genoten. We probeerden de instrumenten na te doen en moesten daarvoor heel goed kijken naar het plaatje. Superleerzaam dus!

Wat we minder handig vonden aan de muziekfragmenten is dat ze op Youtube afgespeeld worden, waardoor je regelmatig eerst reclame krijgt. Maar ach…daar kan de uitgever weinig aan doen en het doet niet af aan de lol die we er van hebben gehad.

Klinkt goed! bevat ook meerdere zangstemmen. Erg goed gekozen, want dit instrument is namelijk bij iedereen bekend. De informatie die er aan wordt toegevoegd gaat over de verschillende hoogtes en de sfeer die erbij hoort. Ook deze ‘instrumenten’ hebben eigen luisterfragmenten.

Voor thuis en in de klas

Klinkt goed! is een boek vol muziek. Dat kan natuurlijk overal worden gebruikt. Ik zie helemaal voor me dat het boek een standaardwerk is op basisscholen. Kinderen kunnen naar aanleiding van muziekstukken instrumenten gaan opzoeken, of juist specifieke informatie over een instrument opzoeken. Niet van voor naar achter volledig doorlezen dus, maar heel grondig zoeken naar de juiste informatie.

Thuis is het boek absoluut een meerwaarde in je boekenkast. Bijvoorbeeld als je kinderen heel muzikaal zijn en graag lezen en luisteren over en naar muziek. Maar ook als ze amper wat meekrijgen over instrumenten. Het is namelijk ook echt goed bruikbaar voor kinderen die nog weinig weten van muziek. Mijn kinderen zijn fan! Het boek is voor 4 jaar en ouder geschikt en wat mij betreft daar boven echt voor alle leeftijden.

Specificaties Klinkt goed!

Auteur: Ole Könnecke | Muziekfragmenten: Hans Könnecke | Vertaling: Elbert Besaris | Uitgever: Querido | 120 pagina’s | hardcover | juli 2023 | 9789045129044 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.