Aron en Aardappel – een titel voor de Prentenboek Top 10 2024

Als kleuterjuf geniet ik elk jaar enorm van de Nationale Voorleesdagen. Elk jaar in januari proberen we te werken over het prentenboek van het jaar, maar we lezen ook graag de andere titels uit de Prentenboek Top 10 voor. Één van de titels voor de Prentenboek Top 10 van 2024 is Aron en Aardappel. En ik moest al zo lachen om de titel en illustratie op de kaft, dat ik eigenlijk voordat ik aan het boek begonnen was, ik al wist dat dit een succesnummer zal gaan worden in mijn kleuterklas!

Aron en Aardappel

Een aardappel als huisdier: Aron en Aardappel

‘Aron en Aardappel’ is een prentenboek over huisdieren, of eigenlijk over geen huisdieren mogen omdat je ouders allergisch zijn. Want wie kent het niet: een kind dat niets liever wil dan een hond (of een kat, konijn, vis, gerbil of wandelende tak), maar de ouders zijn te druk, of allergisch, of het huis is te klein. Aron heeft alle excuses al te vaak gehoord van zijn ouders. Op een dag krijgt hij een verrassing van papa: ‘Alsjeblieft, een huisdier!’

Maar het is… een aardappel. Aron gooit ‘m teleurgesteld in een hoek. Maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig. En een beetje eenzaam. Vooruit dan, Aardappel mag in de speelgoedtrein van Aron zitten en mee buitenspelen. Aron en zijn Aardappel worden onafscheidelijk! Maar als-ie beschimmeld is, gooit mama Aardappel weg. Aron is vreselijk verdrietig. Dan piept er iets groens uit de grond. Het scheutje wordt groter en groter en na een tijdje vindt Aron overal aardappels; genoeg huisdieren voor iedereen!

Aron en aardappel

Een ontzettend origineel verhaal

Wat heb ik moeten lachen om dit verhaal! Het verhaal van Aron en Aardappel is echt heel grappig. Het jongetje wil heel graag een huisdier. En als hij dan eindelijk denkt een huisdier te krijgen, blijkt het een aardappel te zijn! Als je dan verder gaat in het boek, krijg je bijna medelijden met de aardappel, want hij ziet er wel heel lief uit. En dat vindt Aron ook, want hij gaat hem behandelen als een echt vriendje. Uiteindelijk vinden zijn ouders dat hij heeft laten zien dat hij zo goed voor de aardappel kan zorgen, dat hij de verantwoording voor een echt huisdier wel aan kan. Maar dan is Aron inmiddels zo verknocht aan Aardappel, dat hij helemaal geen ander huisdier meer wil!

Het hamster-offensief

Dit boek is hier in huis met veel gelach, maar ook met een frons ontvangen. Mijn jongste dochter heeft namelijk haar zinnen gezet op een huisdier. En niet zomaar een huisdier, het moet heel specifiek een hamster zijn. Nu is het probleem dat mijn dochter niet alleen een sterke wil heeft, maar ook een heel strijdplan heeft ontwikkelt hoe ze dit voor elkaar moet krijgen. Ze vertelde namelijk dat ze op school een boek heeft gelezen, waarin werd uitgelegd hoe je je zin kunt krijgen bij je ouders (en bedankt juf: voor deze goede boekensuggestie…. haha)

En één van de tactieken is om heel volhoudend te zijn. En ik kan je vertellen; dat is ze zeker. Ze is nu al maanden bezig om ons te overtuigen dat ze een hamster moet krijgen als huisdier. Ze heeft lijstjes gemaakt met redenen waarom een hamster een leuk huisdier is, geeft ons opdracht om redenen tegen een hamster te bedenken, die ze allemaal zal weerleggen, ze maakt hamster tekeningen, laat terloops een paar keer per dag het woord ‘hamster’ vallen en zelfs in liedjes komt dit woord tevoorschijn. Toen we op een dag riepen: ‘Nu willen we het woord hamster niet meer horen!’, gaf ze als antwoord: ‘Oke, dan wil ik wel een retsmah’! Daarom moest ik zo lachen toen dit boek op de deurmat viel. Een heel geschikt boek in deze situatie bij ons thuis!

huisdieren

Een aanrader voor de Nationale Voorleesdagen

Ik kan met recht zeggen dat ‘Aron en Aardappel’ een echte aanrader is om voor te lezen aan kinderen! Want dit boek is super grappig, herkenbaar en de tekeningen zijn gewoon geweldig. En wil je niet wachten tot de Nationale Voorleesdagen, lees het dan gewoon nu!

Benieuwd naar andere titels van de Prentenboek Top 10 2024? Wij hebben al een hoop reviews online staan! (enkele zullen nog volgen)

aardappel in de trein

Specificaties ‘Aron en Aardappel’

Auteur: Josh Lacey | Illustraties: Mamoko Abe | Vertaling: J.H. Gever | Uitgeverij: Gottmer | 9789025775711 | 24 maart 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.