22 wezen – een bekroond prentenboek

Als een boek meerdere herdrukken krijgt, dan weet je dat dat niet zomaar is. Het prentenboek ’22 wezen’ is dit jaar opnieuw uitgebracht. Philip Hopman, de illustrator, heeft namelijk de Max Velthuijs-Prijs 2022 gewonnen. En daarom staat dit leuke boek weer opnieuw in de belangstelling!

22 Wezen

22 wezen en een directrice

Er was eens een weeshuis met 22 wezen. Ze gingen hun gang en speelden met wat ze vonden; een trapleuning of een touw of gewoon met niks. Maar op een dag kwam er een nieuwe directrice en die hield niet van wilde spelletjes. Het leven in het weeshuis werd heel erg saai. Tot er een grote olifant in de slaapzaal opdook.

weeshuis

Een lekker ondeugend prentenboek

Wat hou ik daarvan, als een prentenboek grappig is, lekker ondeugend en soms zelfs wel een beetje stout. En daar voldoet ’22 wezen’ helemaal aan!
De kinderen in het boek houden ervan om lekker te spelen, en gewoon hun eigen gang te gaan. Maar als de directrice in het weeshuis komt, is het uit met de pret! Zij is bang dat er ongelukken zullen komen, en dat de kinderen zich bezeren. Want, zo zegt ze telkens: ‘Een olifant kan tegen een stootje, maar een kind is geen olifant.’ Tot er op een dag ineens wel een olifant verschijnt. De kinderen zijn spoorloos, maar de olifant gaat met de directrice op zoek. En dat doet hij nét even niet zo voorzichtig….

Een boek van een bekroonde illustrator

Het boek ’22 wezen’ is voor het eerst verschenen in 1998. Vorig jaar heeft Philip Hopman, de illustrator van het boek, de Max Velthuijs prijs gewonnen. Deze prijs wordt slechts om de 3 jaar uitgereikt aan een talentvolle illustrator voor zijn of haar gehele oeuvre. We kennen hem natuurlijk ook van zijn illustraties bij de Boer Boris boeken. Ter ere van deze prijs, is het boek ’22 wezen’ opnieuw uitgebracht. En ook dit boek heeft echt schitterende illustraties! Er zijn zoveel details te zien, dat het heerlijk is om lang de tekeningen te bestuderen. Het boek is ook fantastisch om in de klas te gebruiken. Ik heb zelf een kleuterklas, en zie hier heel veel mogelijkheden tot telactiviteiten. Want zijn er elke keer wel 22 wezen te zien? En zijn er ook 22 bedden? Dit boek gaat dus zeker mee naar school!

22 Wezen

Specificaties ’22 wezen’

Auteur: Tjibbe Veldkamp | Illustraties: Philip Hopman | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789056371098 | 1e druk: februari 1998, vijfde druk: 2022 | 24 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of kijk op bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.