Gladys Aylward, de vrouw met het boek: een waargebeurd verhaal

Een serie boeken over bijzondere personen die het Christelijk geloof verspreiden. De omstandigheden en hun situaties waren niet altijd fijn. Verschrikkelijk zelfs, met oorlogen tussen landen. Maar hoe hun geloof hun houvast was, en ze daar andere mensen mee konden helpen is enorm mooi om te zien. Het is een inspirerend verhaal over een vrouw die mensen wil helpen. Een mooie les om kinderen mee te geven. Want als we elkaar helpen wordt de wereld steeds een beetje mooier. Gladys Aylward, de vrouw met het boek is een prachtig, waargebeurd verhaal.

Gladys Aylward de vrouw met het boek

Gladys Aylward, de vrouw met het boek

Het tweede boek in deze serie gaat over Gladys Aylward. Een voor mij onbekende vrouw tot dat ik het boek las. Gladys woont in Engeland, het noorden van Londen. Ze groeit op als dochter van Rosina en Thomas Aylward. Ze wilde graag als zendelinge naar China en besloot naar de zendingsschool te gaan. Helaas slaagde ze niet en mocht ze niet gaan. Toch liet ze zich niet tegen houden. Gladys werkte hard en veel. Daarmee spaarde ze geld bij elkaar zodat ze de reis naar China kon betalen. Daar ging ze een oudere zendelingen, Jeannie, helpen.

De reis naar China begon op 15 oktober 1932. Gladys Aylward nam twee koffers mee. Een met kleding en een met voedsel voor onderweg. Het was een lange, beangstigende reis. Ze was eerst niet erg welkom in China. Na een tijdje wist ze het vertrouwen te winnen van de bevolking. Ze hielp Jeannie in de herberg waar ze elke avond aan de reizigers die er waren uit de Bijbel voorlas. Toen in 1938 de Japanners China aanvielen deed ze haar best om de mensen om haar heen te beschermen. Haar geloof hielp haar vaak wanneer er geen hoop meer leek te zijn.

Gladys Aylward adopteerde zelfs kinderen en opende een weeshuis. In 1949 moest ze terug naar Engeland omdat het te gevaarlijk was in China. Later, toen ze bijna 60 was, is ze naar het eiland Taiwan gegaan waar ze weer een weeshuis opende. Daar werkte ze tot ze in 1970 stierf.

de reis naar China

Voor welke leeftijd is Gladys Aylward geschreven

De levensgeschiedenis van Gladys klinkt niet direct als een kinderboek. Toch is het boek geschreven voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar. Het is een prentenboek en het lettertype is vrij groot. Ook zijn er niet allemaal gruwelijke details te lezen. Achterin het boek is een tijdlijn waarop je o.a. bovenstaande geschiedenis van Gladys kunt terug vinden. Daar staat wat meer geschreven, maar ook dat is niet voorzien van hele gruwelijke feiten. Dat maakt dat het boek ook geschikt is om door kinderen zelf te laten lezen. Het boek leest als een avontuur dat Gladys Aylward beleefde en dat is het natuurlijk ook. Een bijzonder avontuur.

Nieuwe naam

Is het ook leuk wanneer je niet Christen bent?

Hoewel ik het niet helemaal kan beoordelen of jij het een leuk boek vind kan ik wel schetsen wat je kunt verwachten. Het verhaal van Gladys Aylward gaat over een Christelijke vrouw. Je zult dus in de tekst terug vinden dat ze op God vertrouwd, dat ze Bijbel leest, bid en er staat 1 tekst in die belangrijk is voor Gladys Aylward. Wanneer je helemaal geen verwijzingen naar een geloof wilt lezen dan zou ik dit boek niet aanraden. Hoewel het bijzonder is om te zien hoe vasthoudend ze is en hard werkt om haar droom te verwezenlijken. Het is tenslotte een verhaal van een zendelinge die het geloof in China wilde verkondigen.

Bijbeltekst in het boek

Welke les kun je uit het verhaal leren?

Het is een prachtig boek om aan je kinderen voor te lezen wanneer je hen Christelijk opvoed. Het laat prachtig zien hoe je op God kunt vertrouwen in welke situatie je je ook bevind. Voor iedereen, ongeacht welk geloof, is het mooi om te zien hoe vasthoudend Gladys Aylward is in haar wens naar China te gaan. Hoe mensen van verschillende culturen naast elkaar kunnen leven en met elkaar goede dingen kunnen doen. Dat wanneer je hard werkt, spaart en er alles voor over hebt je echt alles kunt bereiken. Ook als een school, zoals de zendingsschool van Gladys, zegt dat je het niet kunt.

Gladys Aylward de vrouw met het boek achterkant

Specificaties Gladys Aylward

Auteur: Laura Caputo – Wickham | Illustraties: Jess Rose | Vertaling: Daniëlle Heerens | Uitgeverij: Ark Media / Jongbloed Media | Eerste uitgave: 2021 | Nederlandse Uitgave: juni 2022 | Originele titel: Galdys Aylward | ISBN: 9789033834295 | 24 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.