Alweer een berenboek – een humoristisch prentenboek

Laatst viel er een nieuw prentenboek op de deurmat, en toen vroeg mijn dochter: ‘Huh, alweer een berenboek?’ En daar had ik eigenlijk nog nooit zo goed over nagedacht, maar het klopt inderdaad dat er wel héél erg veel prentenboeken een beer in de hoofdrol hebben. Als je hier op StoerLeesVoer gaat zoeken op de trefwoorden ‘beer’ of ‘beren’, dan kom je echt het ene na het andere prentenboek tegen. En dat is precies de insteek van dit boek. Want waarom zijn er eigenlijk zoveel berenboeken?

Alweer een berenboek

Waarom zijn er eigenlijk zoveel berenboeken? Alweer een berenboek….

Heb jij je weleens afgevraagd waarom er zoveel berenboeken zijn? Yep.
Ontdek de grrrimmige waarheid in dit beregezellige boek.

Dit is de tekst die op de achterzijde van ‘Alweer een berenboek’ te lezen is. En dat maakt natuurlijk wel ontzettend nieuwsgierig. Het boek begint met de zin ‘Er was eens een oude bruine beer.’ Maar de beer uit dit boek is het er niet mee eens: in veel te veel boeken moet hij de hoofdrol op zich nemen. En hij wil niet meer, ze moeten voor elk verhaal komen opdraven! Zo geweldig zijn beren helemaal niet volgens hem, en ze hebben geen zin meer om al het werk te doen. Ze gaan staken! Uiteindelijk start de zoektocht naar de perfecte vervanger voor de beer als hoofdrolspeler in prentenboeken. En dat is nog lang niet makkelijk…

Een supergrappig prentenboek

Hou je van grappige boeken, dan zit je met ‘Alweer een berenboek’ zeker goed. Ik kan het altijd enorm waarderen als een boek een originele invalshoek heeft. En dat heeft dit boek zeker! De beren gaan staken en hebben er geen zin meer in. Maar de schrijver van het boek is het daar natuurlijk niet mee eens, in eerste instantie probeert hij de beren op verschillende manieren te dwingen. Uiteindelijk komen ze tot het compromis dat de beer een nieuwe hoofdrolspeler voor het boek gaat zoeken. De meest gekke dieren komen voorbij, van een mierenegel tot een penseelaapje, van een stermol tot een dodo en van een vleermuis tot een koala en zeeduivel. En dat is supergrappig gedaan!

olifant

Geweldige illustraties

Want het verhaal is grappig omdat het op zo’n droge manier gebracht wordt. Je kunt zo helemaal meeleven met de knorrige beer die het helemaal zat is. Maar het leukste aan het boek zijn misschien nog wel de geweldige illustraties. Deze zijn supergrappig, door de eenvoudige tekenstijl én de grappige oogjes. En of het uiteindelijk lukt om een vervanger te vinden? Daarvoor moet je het boek toch echt zelf lezen!

En heb je nog niet genoeg van berenboeken, dan kun je altijd nog kijken bij een van onze andere recensies van berenboeken:

Specificaties ‘Alweer een berenboek’

Auteur: Laura Bunting | Illustraties: Philip Bunting | Vertaling: Anouk Abels – van den Boogaart | Uitgeverij: Condor | 9789464530667 | 13 december 2023 | 40 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.