Toen het oorlog was, een informatief boek met zilveren Griffel

Een Zilveren Griffel voor Toen het Oorlog was! Dit informatieve boek van Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal en Irene Goede als onvolprezen illustrator brengt in kleurrijke illustraties en begrijpelijk Nederlands de Tweede Wereldoorlog in kaart.

Toen het oorlog was

Wat is de toevoeging van Toen het Oorlog was?

De Tweede Wereldoorlog. Ik heb al veel vaker over deze oorlog geschreven in mijn blogs. Er is ook veel te schrijven over de oorlog die nog zo vers in het geheugen ligt en waar om de zoveel tijd nog wel een opmerkelijk feitje over naar boven komt. De boekwinkels liggen vol romans, encyclopedieën, autobiografieën en ooggetuigenverslagen. Wat heeft Toen het Oorlog was daar nog aan toe te voegen?

Toen het oorlog was

Wenken, FAQ en gekleurde woorden

Toen het Oorlog was, 1939-1945 blijkt een informatief boek waarin kinderen in de bovenbouw aan de hand van de makers meenemen in allerlei facetten van de Tweede Wereldoorlog. Het begint al goed met een ‘wenk’ zoals ik dat dan maar noem. ‘Hoe lees je dit boek?’ met daarin de functie van de gekleurde woorden. Die kun je opzoeken achterin het boek. Een verwijzing naar de tijdlijn volgt.

Toen het Oorlog was is vervolgens opgedeeld in thematische hoofdstukken waarvoor je kunt kiezen om ze wel of niet te lezen. Al naargelang het onderwerp waar je in geïnteresseerd bent, waar je een werkstuk over moet maken of wel of niet eng vindt. Na de wenk en voor de tijdlijn en hoofdstukken volgen FAQ- pagina’s. Frequently Asked Questions pagina’s dus waarin je kind (en toegegeven ook jijzelf) een spoedcursus ‘Belangrijkste vragen over de Tweede Wereldoorlog’ krijgen. De aanleiding van de Tweede wereldoorlog staat centraal in dit deel.

3 foto’s : 1 pagina van de hoofdstukindeling, ‘Slag om de Grebbeberg’ en titelpagina hoofdstuk 4

De makers kennen hun doelgroep en nemen die serieus

De hoofdstukken die daarop op volgen zijn, zoals gezegd, thematisch ingedeeld. Hoofdrolspelers, Techniek, Overleven, Moord en (verrassend) Dieren zijn een paar van die hoofdstukken. De (aquarel) tekeningen, kaartjes en infographic-elementen zijn allemaal in full-colour uitgevoerd. Er is ruimte om zelf na te denken in speciaal daarvoor bedoelde pagina’s. Punten dus ook voor Suzanne Hertogs en Anne de laat van de grafische vormgeving.

Toen het oorlog was

Nu is oorlog natuurlijk verschrikkelijk. Er zijn genoeg foto’s die een kind (of volwassene) nachtmerries kunnen bezorgen. De makers van Toen het oorlog was, hebben ervoor gekozen om de ergste beelden niet in dit boek op te nemen. Achterin staat een hele verantwoording waarin ook dit staat uitgelegd. Zelf vind ik dat een voorbeeld van je doelgroep serieus nemen. Het taalgebruik, de manier waarop Toen het oorlog was is ingedeeld en de foto-keuze geeft aan dat ze niet een boek klakkeloos met feiten en foto’s hebben gepropt, maar echt hebben nagedacht over wat kinderen van groep 8 zouden aankunnen qua leesniveau en (bij gebrek aan een betere uitdrukking) empathisch historisch vermogen. De pagina over de Neurenberger-wetten, waarin institutioneel anti-semitisme wordt uitgelegd, is één van de besten die ik ooit heb gezien. Zowel in boeken voor volwassenen als die voor kinderen!

Toen het oorlog was

Het juryrapport over Toen het Oorlog was

Geen wonder dus dat dit boek bekroond is met een Zilveren Griffel! Of zoals het in het juryrapport van de Griffels 2020 staat:

‘Dit veelomvattende naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog is een welkome en misschien zelfs verplichte aanvulling voor elk klaslokaal en elke schoolbibliotheek. De oorlog wordt in thematische hoofdstukken behandeld aan de hand van behapbare, heldere stukjes tekst omringd door citaten van soldaten en kinderen, beeldmateriaal en weetjes. De auteurs laten zien dat oorlog veel meer is dan een strijd tussen twee partijen.’

Juryrapport van de Griffeljury 2020

Niets meer aan toe te voegen. Ja, nog meer foto’s van Toen het Oorlog was, maar dat doe ik niet. U koopt het boek maar lekker zelf. Wanneer je dat doet tijdens de Kinderboekenweek krijg je daar ook nog het Kinderboekenweekgeschenk bij. Dit jaar is dat geschreven door Arend van Dam.

Toen het Oorlog was, 1939-1945 is een aanrader die de Zilveren Griffel voor beste informatieve boek verdiend heeft. Dit hoort in de boekenkast van iedere groep 8 thuis.

Enthousiast geworden?

Specificaties Toen het oorlog was, 1939-1945

Schrijvers: Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal | Illustrator: Irene Goede | Grafische Vormgeving: Suzanne Hertogs, Anne de Laat | Uitgever: Gottmer | oktober 2019 | 9789025771447 | Kijk hier voor meer informatie of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Toen het oorlog was
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.