Jeugdthriller Vlinder, een boek van Martine Kamphuis

Vriendschap is een mooi iets. Maar tegelijk kan het ook verwarrend en eenzaam zijn. Want wat als die ene goede vriendschap opeens niet meer fijn voelt? Wat als het leven zo met je speelt dat de regels veranderen en de vriendschap daardoor gaat rommelen? En als er dan ook nog ouders en andere volwassenen zich gaan bemoeien met je vriendschappen… Jeugdthriller Vlinder is een spannend verhaal vanaf 12 jaar wat als belangrijke basis vriendschap heeft terwijl je opgroeit. De mooie en de minder mooie kanten…

hoofd Vlinder

Jeugdthriller Vlinder

Farida heeft het moeilijk nu haar vriendje en beste vriendin meer tijd met elkaar doorbrengen dan met haar. Maar dan ontmoet ze Tess, een meisje dat er net zo eenzaam uitziet als Farida zich voelt. Tess is pas echt ongelukkig: ze is zelfs opgenomen in een psychiatrische kliniek. De meisjes vinden steun bij elkaar en algauw ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Farida is blij dat zij en Tess elkaar zo goed kunnen helpen. Maar waarom wordt ze aan alle kanten voor Tess gewaarschuwd? En wat is er precies gebeurd met Vlinder, de overleden vriendin van Tess? Lees het in de jeugdthriller Vlinder.

BF tot de dood ons scheidt…

Martine Kamphuis

Al sinds ik dit boek in handen heb rinkelt er vaag een belletje bij de naam van de auteur. In plaats van dat ik ga Googlen of op onze site ga kijken, of gewoon naar mijn boekenkast loop, laat ik dat belletje vaag rinkelen. Totdat ik de biografie lees. Martine Kamphuis (1963) werkt namelijk als psychiater/psychotherapeut en verwerkt haar vakkennis in haar boeken. En opeens weet ik het, ik heb de spannende volwassen thriller De kliniek van haar gelezen! In 2006 debuteerde ze met de psychologische thriller Vrij. Martine schrijft voor volwassenen, kinderen en YA. Jeugdthriller Vlinder is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar.

Martine heeft ook andere spannende kinder- & jeugdboeken geschreven zoals: Zwemmen (2011) en Mist (2012). Met spannende verhalen voor kinderen won Martine tweemaal de John Flandersprijs. In 2020 verscheen de jeugdthriller Dit mag niemand weten. Hoewel Martine gebeurtenissen die zij meemaakte in de 30 jaar dat zij inmiddels in de psychiatrie rondloopt nooit één op één terug laat zal laten komen in haar boeken, probeert ze er wel voor te zorgen dat de gedachten en de daden van haar personages werkelijkheid zouden kunnen zijn. En zo ook in de jeugdthriller Vlinder!

vlinder

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is een heel groot en aanwezig thema in de jeugdthriller Vlinder. Tess zit immers in een psychiatrische kliniek. Farida leert die wereld en de bewoners kennen. Synchroon aan haar ontmoeting en ontluikende vriendschap met Tess, werkt Farida aan een presentatie voor filosofie. Ze kiest door haar ontmoeting met Tess voor het onderwerp: Psychische stoornissen doen een aanslag op de identiteit, het zelfgevoel en het zelfvertrouwen van een persoon. Aan de ene kant maakt Farida kennis met de werkelijkheid en aan de andere kant zoekt ze informatie op over diverse psychische aandoeningen zoals: eetstoornissen, psychosen, autisme, persoonlijkheidsstoornissen en posttraumatische stressstoornissen.

Martine haar kennis en kunde is echt een aanvulling in haar boeken. En ik denk zeker ook voor opgroeiende jongeren. Er is gelukkig meer aandacht voor ons psyche maar hoe meer er op een toegankelijke manier over gesproken word en kan worden, hoe beter! Maar voor uitdagingen in je mentale gezondheid hoef je niet meteen in een psychiatrische kliniek te zitten. Ook in een vertrouwde omgeving van thuis, met twee ouders die een gezonde relatie hebben zijn er zat uitdagingen te vinden. Dat evenwicht en die tegenhanger heeft Martine heel goed in haar jeugdthriller Vlinder verwerkt.

Farida laat zich met haar rug tegen de muur omlaag zakken. Ze staart naar het dagboek. Tess heeft haar op het hart gedrukt dat ze er niet in moest kijken, ze wil de privacy van haar dode vriendin respecteren. Dat snapt Farida helemaal, alleen vraagt ze zich af of Tess het wel objectief kan lezen. Vast niet, alles zal gekleurd worden door haar verdriet, haar boosheid en haar schuldgevoelens. Wat als ze verkeerde conclusies trekt? En vervolgens besluit om het dagboek te vernietigen?
Dat mag niet gebeuren..

Vriendschap

Jeugdthriller Vlinder wordt gebracht als een spannende whodunnit achtige jeugdthriller. Dat is het ook, maar toch is het anders dan de meeste die ik heb gelezen. Het boek is voor een wat jonger publiek. Daarbij ervaar ik het als vriendelijk. Het is spannend, en ook even mysterieus, maar nergens is het gruwelijk en nergens zijn echte triggerwarnings nodig. Ondanks de zware thematiek. Farida is een stabiele meid in een fijn gezin. Haar vader is Turks, haar moeder Nederlands. Ze draagt een Turkse naam maar is hoogblond. Dat geeft vanuit haar omgeving vaak de nodige vragen hoe dat nou weer kan. Haar moeder is zwanger en Farida ervaart tijdens die zwangerschap al dat ze haar ouders moet gaan delen. Het gaat niet altijd even goed met de gezondheid van haar moeder waardoor ze veel in het ziekenhuis zijn. Dit naast de nog dagelijkse beslommeringen die de volwassen opslokken.

Door dat gegeven is er ruimte voor Farida om zich alleen te voelen. Haar beste vriendin is verliefd geworden op haar vriendje. En haar vriendje laat niks meer horen. Voor Farida is wel duidelijk wat daar aan de hand is. Daardoor voelt ze zich nog meer alleen. Totdat ze Tess in een speeltuintje ziet. Die ziet er nog ellendiger en alleen uit. Vanaf dat punt worden ze vriendinnen. Farida wordt in de wereld van Tess gezogen. Een heftige wereld die ze niet met iemand kan delen. Het gaat al snel van heftig naar extreem met zelfs de politie die erbij moet komen.

vlinder

Vriendelijk spannend

Jeugdthriller Vlinder maakt voor mij niet helemaal de belofte van een spannende whodunnit waar. Maar dat hoeft ook niet. Het einde komt wat snel en een echt hoogtepunt, een apotheose mist voor mij. Tegelijk vind ik het juist een sterk boek door de thematiek. Farida is een leuk en sterk karakter en ik vind het fijn dat haar familie een gezonde stabiele basis heeft, zonder perfect te zijn. Het voelt allemaal heel echt en geloofwaardig. Pierre vind ik ook echt een heel leuk karakter en hij heeft een beetje mijn hart gestolen.

Ik denk dat jeugdthriller Vlinder juist door het vriendelijke spannende anders is dan veel soortgelijke boeken. Martine schrijft toegankelijk en ook voor de doelgroep zal Vlinder fijn lezen. Teksten worden afgewisseld met app ballonnetjes. Het is een bijzonder boek, sterk door de thematiek, met geloofwaardige karakters die echt voelen. De vriendelijke spanning zorgt dat je nog sneller wilt doorlezen.

Specificaties jeugdthriller Vlinder

Auteur: Martine Kamphuis | Uitgever: Ploegsma | Mei 2022 | 216 pagina’s | 9789021682839 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.