Let goed op – tien verhalen over de weg naar huis

Het beste boek van het jaar volgens o.a. The New York Times. Als dat op de achterkant van het boek staat, dan word je natuurlijk direct nieuwsgierig! Let goed op is geschreven door de Amerikaan Jason Reynolds. Eén van de meest geroemde eigentijdse jeugdboeken schrijvers, zo wordt hij omschreven. Hoge verwachtingen dus van dit boek! En zal het waargemaakt worden? Een kleine tip van de sluier: een boek om in één adem uit te lezen. En daarna eigenlijk nog eens te willen lezen. Lees verder voor meer informatie!

hoofd

Let goed op in tien verhalen

In tien verschillende straten vinden verhalen plaats. Over verschillende jongeren. Wat gebeurt er als de schoolbel gaat en iedereen naar huis vertrekt? Iedereen heeft een eigen verhaal. Veelal een ingewikkeld verhaal, of een verdrietig verhaal. Alle verhalen zijn kleine opnames in de tijd. Maar ze zijn zo knap geschreven dat je de hoofdpersonen stuk voor stuk direct in je hart sluit.

Je wilt meer over hen lezen. Je gunt ze een beter verhaal, of een makkelijker leven. De verhalen zijn bijna onopvallend en in details aan elkaar gelinkt. Eigenlijk zonder dat de hoofdpersonen echt van elkaars verhaal weten. Je zou ze gunnen dat ze elkaar beter leren kennen en ook troost kunnen putten uit elkaars verhaal. Alle hoofdstukken in Let goed op hebben een titel die mysterieus is, en een beetje gek. Maar perfect bij het onderwerp blijken te passen als je het hoofdstuk uit hebt. Zoals het hoofdstuk stepper mepper, of water snot beertjes. Knap bedacht!

Over vriendschap, familie en troost

De onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld vriendschap en pesten. Maar ook ontluikende liefde en zorgen voor je familie. Zo is er het indrukwekkende verhaal De kale bende slaat weer toe. De bende kent elkaar van een praatgroep voor kinderen van zieke ouders. En naast een ernstige ziekte is de verdrietige realiteit ook nog eens dat er flinke financiële problemen zijn in deze gezinnen. Een groepje schijnbaar ondoorgrondelijke en ontoegankelijke jongeren, die iedereen mijdt. Maar als je verder kijkt dan de buitenkant is er een verhaal vol van zorgzaamheid en vriendschap. Een wijze les om je vooral te blijven inleven en interesseren voor ieders verhaal.

En het gaat vooral ook over de schoolbus. De schoolbus kan van alles zijn, net als de weg naar huis. Van een oorlogsgebied tot een concertzaal. De manier waarop dit verhaal wordt verteld is briljant, met zoveel gevoel voor taal en emotie. Het is scherp en met humor geschreven. De levensverhalen hebben allemaal rauwe randjes. En het geeft ook stof tot nadenken. Wat is ieders verhaal? En hoe kun je jouw verhaal veranderen, of eruit ontsnappen? Let vooral goed op als je naar huis loopt. Kijk om je heen.

Schril en chill tegelijk

De vertaling van Let goed op (oorspronkelijke titel: Look both ways) is van Maria Postema. Zij heeft al vele boeken voor jongeren vertaald. En dit boek heeft ze ook op een prachtige manier in het Nederlands weten te vangen.

Er hangt een gevoel in de lucht. Een plakkerigheid, alsof je door onzichtbare stroop loopt. De taaiheid van het leven. Er hangt een geluid in de lucht. Schril en chill tegelijk. Het gegil en gefluister van de wereld die lekker bezig en lekker belangrijk tot een symfonie verweeft.

Sommige zinnen wil je gewoon meerdere keren lezen. En even op je in laten werken. Het is poëtisch, schril en chill tegelijk. Een boek waar je stil van wordt. Het brengt je steeds in een andere wereld en leert je nieuwe dingen. Maar het is ook een boek waar je hoopvol en blij van wordt. Hopelijk brengt het mensen in beweging. Om niet alleen naar de buitenkant te kijken, maar ook te luisteren naar het verhaal wat diep van binnen speelt. En uit welke leefomgeving iemand komt. Want dit bepaalt vaak je verdere levensloop. Maar dat hoeft niet altijd, zo toont deze auteur die op zijn 17e pas zijn eerste boek las. En nu mooie observaties en verhalen schrijft.

let goed op mensen

Schrijver Jason Reynolds

Let goed op werd o.a. door de New York Times en The Today Show als het beste jeugdboek van 2019 beoordeeld. Wat een mooie prestatie. Jason Reynolds schrijft boeken die hij zelf graag had willen lezen toen hij jong was. Omdat hij maar weinig verhalen tegenkwam waarin hij zichzelf herkende. En hij wil daar verandering in brengen. Om vooral boek-hatende jongens aan het lezen te krijgen. Hoe doe je dat? Door boeiende boeken te schrijven!

Daarom schrijft hij over de realiteit van veel (gekleurde) jongeren in Amerika. Jason reist met zijn boeken langs scholen en detentiecentra om lezen op die plaatsen te bevorderen. Maar ook om te praten over problemen waar veel jongeren mee te maken hebben. Een voorbeeld en inspiratie voor velen!

Let goed op – inspiratie voor een betere toekomst

Dat er meer schrijvers mogen komen zoals Jason Reynolds. Die met hun talent kunnen inspireren. Een vergelijkbaar talent als Amanda Gorman, die met haar gedicht tijdens de inauguratie van President Biden zoveel mensen wist te inspireren. Deze schrijvers weten op een indringende manier uit te leggen wat het betekent als je met vooroordelen te maken hebt. Als je kansen niet gelijk zijn met die van leeftijdgenoten, of als je moet opboksen tegen de wereld. Mooi dat verhalen en poëzie zo boeiend en toegankelijk worden gemaakt voor jongeren.

TJ keek alsof hij zijn gezicht had ingesmeerd met tevredenheidscrème, en Jasmine keek alsof iemand met een plakkerige hand een klodder verwarring op de hare had gekletst.

Soms valt een schoolbus uit de lucht. Een klein wonder, iets onverwachts of geks. En dat is iets om je aan vast te houden. Dus let goed op! Bekijk ook de website van Jason Reynolds voor zijn inspirerende verhaal!

Specificaties Let goed op

Auteur: Jason Reynolds | Illustraties: Alex Nabaum | Vertaling: Maria Postema | Uitgeverij Condor | 9789493189300 | april 2021 | 192 pagina’s | vanaf 10 jaar | meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.