Als een vossenstaart op een landkaart, een Riet Wille boek

Wij zijn momenteel helemaal into fabels! Deze leuke verhalen met in de hoofdrol (meestal) dieren met menselijke eigenschappen spreken zeer tot de verbeelding van mijn dochters. Er lijken meer fabelboeken dan ooit uitgegeven te worden. Misschien is het omdat Jean de La Fontaine iets meer dan 400 jaar geleden geboren werd. Deze Franse schrijver is een van de meest bekende fabelschrijvers. Maar er zijn er meer, en de eerste was de Griekse Aesopus. Fabels komen van over heel de wereld. Als een vossenstaart op een landkaart is een boek die diverse fabels bundelt van over heel de wereld. Reis je mee?

hoofd Als een vossenstaart op een landkaart

Als een vossenstaart op een landkaart

Diverse dierenfabels van over de hele wereld, op rijm geschreven door Riet Wille. Met fabelachtige illustraties van Sassafras De Bruyn. Een prachtig koesterboek dat in elke boekenkast thuishoort. Riet Wille verzamelde originele, vaak onbekende dierenfabels van over de hele wereld. Maak kennis met de reiger uit India die vissen fopt, volg de race tussen de zalm en de roodbaars uit Lapland en luister naar het wiegelied van de sneeuwgors uit Rusland. Waar de verhalen ook vandaan komen, de vos blijkt altijd wel bekend te staan om zijn slimme streken. De schitterende illustraties van Sassafras De Bruyn wekken exotische dierenwerelden tot leven met onverwachte kleuren en rake potloodlijnen.

  • Voorlezen vanaf 4 jaar
  • Zelf lezen en samen lezen vanaf 7 jaar

Als een vossenstaart op een landkaart: dierenfabels van over de hele wereld, herverteld op rijm en boordevol visuele taalspelletjes.

Wereldse fabels

In een woord vooraf in Als een vossenstaart op een landkaart vertelt Riet Wille ons dat ze in een eerder boek, Van leeuw tot leeuwerik, al de bekendere fabels verzameld heeft van Aesopus en Jean de La Fontaine. Tijdens die zoektocht kwam ze veel onbekendere fabels tegen van over heel de wereld. Vooral India en China blijken rijk aan mooie verhalen. En bij allen komt wel een vos voorbij met zijn immer sluwe streken.

Maar er is meer! In Als een vossenstaart op een landkaart heeft Wille alleen maar fabels met dieren in de hoofdrol gekozen. Ja er zijn dus ook fabels met mensen, maar niet in dit boek. Ook is er gekozen voor een rijmvorm. Iets wat vaker gebeurd en mooi passend is bij de verhalen wat mij betreft. En is dat alles dan saai en star? Nee! Verre van. Riet Wille speelt visueel ook met de tekst waardoor de bladspiegel lekker speels wordt. De warme dromerige illustraties van Sassafras De Bruyn passen perfect in het geheel.

Het venijn zit in de staart

Na het leuke persoonlijke voorwoord in Als een vossenstaart op een landkaart duiken we meteen in een fabel van Zweedse bodem. Eigenlijk hoopte ik op een inhoudsopgave, ik ben nieuwsgierig naar de fabels en landen. Maar eigenlijk merk ik dat ik zo direct wordt uitgenodigd om in de eerste fabel te duiken. Ik ga niet selecteren op titel of afkomst, het wordt me eigenlijk makkelijk gemaakt. En dat werkt verrassend goed. Hoe de beer aan zijn kort staartje komt is naar een fabel uit Zweden. We zien een lieve beer en een vos… en dan weten mijn dochters het ook al! Die gaat vast komen met een sluwe list.

Maar de vos is erger dan sluw in deze fabel, hij denkt aan zijn eigen gewin. En wat krijg je dan… een beer met een korte staart. Ach, mijn dochters luisteren met grote ogen naar dit ietwat gruwelijke verhaal. Niet gruwelijk als in naar, het is kindproof, maar zielig is het wel. En ook gek want het woord kont wordt gebruik tot grote vreugde van mijn meiden. Ik vind het ook geheel passend in het verhaal, en in de rijm. Wat een heerlijke belevenis dit eerste verhaal! Van het koude Zweden duiken we door naar het warme India. En zo gaan we door. En je weet het, het venijn zit in de staart. Daar vind je een inhoudsopgave mocht je deze toch willen gebruiken in Als een vossenstaart op een landkaart.

Als een vossenstaart op een landkaart

Prachtige verzameling

Wat een prachtige verzameling is Als een vossenstaart op een landkaart. De fabels lezen erg prettig. De speelsheid in de opmaak van tekst en woordkeuzes maken het zeer toegankelijk voor kinderen. Ik vind het zelf persoonlijk ook leuk dat er woorden als kont, bek, snateren, mens etc gebruikt worden. Het leuke is dat mijn dochters hierop reageren, want een “hou je bek” is bijvoorbeeld niet netjes. Maar tegelijk gaat het in de verhalen om dieren. Dus een bek past helemaal. En dat spelen met die regels heeft een erg leuk effect.

Ook komen zaken aan bod als de dood, vriendschap, overleven, list en bedrog, humor, vertrouwen, dankbaarheid en zo veel meer. Dit boek is zo rijk aan taal, beeld en verhaal. Zaken die heel duidelijk worden dankzij de fabelvorm op rijm. Ik ben heel blij om kennis te maken met deze onbekende fabels van over de wereld. En mijn dochters genieten ook van de bijzondere verhalen! Als een vossenstaart op een landkaart is een prachtig boek, met een mooi kleurenpalet en geweldige illustraties. Lekker op reis vanaf de bank!

Specificaties Als een vossenstaart op een landkaart

Auteur: Riet Wille | Illustraties: Sassafras De Bruyn | Uitgever: De Eenhoorn | Oktober 2022 | 9789462916722 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.