Aquila, een black-out thriller van Poznanski

Een black-out thriller? Ik heb geen idee of dit een officiële term is, maar ik denk het haast wel. Je start een boek op gelijk niveau met het hoofdkarakter qua kennis. Want er is sprake van een blak-out. Dit kan om diverse redenen zijn. Aan jou als lezer om samen met het hoofdkarakter op puzzeltocht te gaan naar wat er gebeurd is. Zo ook in Aquila. Nika wordt wakker en is 2 dagen kwijt. Daarbij zit haar deur op slot, staat er een dreigende boodschap op haar badkamerspiegel en is haar huisgenoot weg. Ook haar telefoon en laptop voeding zijn weg. Dit alles op het prachtige toneel van de Italiaanse stad Siena en je hebt dit grandioze boek van Proznanski in een notendop.

Aquila poznanski voorkant cover kader thriller siena

Samenvatting Aquila

Nika zwerft door de Italiaanse stad Siena. Ze weet niet meer wat er de afgelopen twee dagen is gebeurd. Wel weet ze dat niet alleen haar mobiele telefoon, haar sleutels en haar paspoort weg zijn, maar dat ook haar vriendin Jennifer is verdwenen. In haar zak zit een onbegrijpelijk briefje: Het is niet jouw bloed. Je weet waar het water het donkerst is. Blijf uit de buurt van adelaars (Aquila) en eenhoorns (Leocorno).

Thrillerexpert Ursula Poznanski sleept Nika door de smalle straatjes van Siena in een mysterie over monsterlijk verraad vol mysterieuze symbolen en misleiding. Advies: trek handschoenen aan tijdens het lezen, anders kost het je nagels!

What the f*ck is er aan de hand?

Een tijd terug ben ik keihard gevallen voor de boeken van de Duitse Ursula Poznanski. Voordat ze fulltime auteur werd werkte ze als medisch journalist. Ze begon met jeugdboeken, maar inmiddels schrijft ze ook voor volwassenen. Ik maakte kennis met deze auteur met het boek Erebos en het tweede deel daarvan. Deze boeken vond ik grandioos. Ze gaan over een game die langzaam je leven zo in de ban houdt, dat niks meer veilig is. Dit zijn boeken die tegen het bovennatuurlijke en futuristische schuren. Misschien zelfs mild dystopisch. Maar het is zo geschreven dat het heel realistisch is. Zeker met de hedendaagse ontwikkelingen in de technologie. Aquila is het vierde boek wat ik van Poznanski lees.

Tussendoor heb ik namelijk ook Saeculum gelezen. Dit gaat over een groep mensen die op een afgelegen plek wel zeer fanatiek aan cosplay doet. Hier is de spanning ook weer schurend tegen het bovennatuurlijke maar minder dan bij Erebos. Toen ik begon aan Aquila had ik dan ook geen idee welke kant ze in dit boek zou opgaan. Maar ik kan er duidelijk over zijn. Het is een overduidelijke ‘What the f*ck is er aan de hand?!”. Een genre wat ik zelf in het leven heb ingeroepen. Het is geen whodunnit al wil je wel weten wie wat gedaan heeft. Maar het boek is nog veel ruimer dan dat. Naast ‘wie’ speelt ook de ‘wat’ vraag een grote rol.

schutblad poznanski

Siena in Italië

In Aquila word ik meegenomen naar het wonderschone Siena in Italië. Nika is een Duitse uitwisselingsstudente. Poznanski heeft me ook echt daadwerkelijk mee teruggenomen naar die plek. Ik ben er ooit wel eens geweest en het is er prachtig. Maar ook als de locatie nieuw is voor je, waan je je in de Italiaanse straatjes met toeristen. Je ziet de hammetjes hangen, ruikt de verse espresso en voelt het oude stof op de klinkers onder je voeten. Zo knap hoe ze dit doet. Ze verweeft heerlijke Italiaanse begrippen en woorden. Maar wel vanuit het oogpunt van Nika die Duits is en de taal niet meester is.

Aquila is echt een reisje even weg naar Siena. Poznanski gebruikt het zeer goed in haar verhaal. Naast de locatie gebruikt ze de cultuur en mindset van de inwoners goed. Ook hoe anders de politie daar werkt. Naast een zeer spannend verhaal was het voor mij ook een culturele verrijking en waande ik me in heerlijk Siena.

Voor welke leeftijd is Aquila?

Het begrip jeugd en young adult is wat ruim op het moment. Vraag je aan de een wat young adult is, dan komen daar jeugdboeken uit vanaf ongeveer 14 jaar. Voor anderen zijn young adult meer boeken rondom de 18 jaar tot midden 20. Elk antwoord is eigenlijk goed. Voornamelijk zijn YA boeken verhalen met in de hoofdrol karakters rond de 15-25 jaar die hun plek in de wereld zoeken. Dus opgroeiend zijn in hun rol van volwassene. Aquila is een jeugdboek maar ook een YA. Op internet wordt dit boek aangeraden vanaf 13 jaar.

Maar Nika is een uitwisselingsstudent en al wat ouder, dus ook voor een latere YA leeftijd is dit een prima boek. Ik heb het als nog wat oudere volwassene gelezen en van elke bladzijde genoten. Aquila is wat mij betreft dus voor een heel ruim publiek toegankelijk. Er komt mild geweld in voor, milde romantiek maar nergens is het grof of vliegt het uit de bocht.

Aquila poznanski

Fast ticket naar beleving

Poznanski blijkt in het bezit te zijn van een fast ticket naar mijn innerlijke achtbaan van beleving en emoties. Ik geniet zo van haar boeken en verhalen. In Aquila zit ik vanaf het eerste woord geheel in het verhaal. Ik sta zij-aan-zij met Nika en samen gaan we op ontdekking van wat er nou aan de hand is. Ik ben best een goede speurneus en Poznanski strooit redelijk royaal met hints. Maar nog heb ik geen idee. Ik besluit dan ook al vrij snel om me te laten meevoeren op het verhaal.

Nika vind ik een tof hoofdkarakter. Ze is nieuwsgierig, volhardend en sterk. Eigenschappen die ook nodig zijn om achter de waarheid te komen. Een waarheid die ik niet zag aankomen. Mooi hoe ook de Italiaanse cultuur deels in die waarheid is meegenomen. Wat ik daarmee bedoel? Ja dat kan ik niet verder verklaren zonder spoilers. Ik vond het zelf heerlijk om mee in verhaal gezogen te worden van Aquila. Ik was in Siena, Nika was mijn gelijke en samen zijn we in dit mysterie gedoken.

Aquila heb ik in 1 adem uitgelezen en kijk nu al uit naar een volgend Poznanski boek. Geweldig ook hoe ze het nummer van Nirvana verweven heeft in haar verhaal.

Muziek uit het boek: Nirvana – Smells Like Teen Spirit 

Leestips passend bij Aquila

Specificaties Aquila

Auteur: Ursula Poznanski | Uitgever: Lemniscaat | Vertaald door Esther Ottens | 334 pagina’s | 9789047710325 | April 2019 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.