Aan Zee – Martin Hendriksma, een kroniek van de kust

Aan Zee….een boek wat in principe aan me voorbij gegaan zou zijn. Door de samenwerking met StoerLeesVoer kom ik in de gelegenheid om buiten mijn comfortzone te lezen. En dan kom je dit soort pareltjes tegen. Een mooi boek dat de historie van de Nederlandse kustplaatsen verteld en wat herinneringen uit mijn jeugd naar boven brengt. Want het strand, de duinen en de zee was vele jaren mijn speelplek

hoofd Aan Zee

Synopsis Aan zee

Van al onze landschappen houden we het meest van de kust. Het strand vormt een laatste plek waar jong en oud, arm en rijk elkaar tegen het lijf lopen. Martin Hendriksma schetst hoe een onherbergzame zandwoestijn, voortdurend bedreigd door het water, kon uitgroeien tot favoriet oord van ontspanning.
Lotgevallen van kleurrijke kustbewoners en historische gebeurtenissen smeedt hij aaneen tot een keten van zilte verhalen, die zich uitstrekken van Cadzand tot Rottumeroog. ‘Aan Zee’ is een royaal geïllustreerde kroniek van vijfhonderd jaar kustbeleving. Van watervloed, slavernij, armoede en oorlog. Maar ook van vrijheid en zorgeloos geluk. Gedreven vanuit de vraag: Hoe houden we onze kwetsbare, soms overvolle ‘gouden rand’ in de toekomst leefbaar?

‘De zee is als een groot amphitheater.’
t Bleekpaarse strand en de arduinen duinen.
Alleen een lange rij van donkre wolken,

Gezonken op de kim, ziet naar het strand,
Dat bleek en onbewoond is, niets dan zand’


Een gedicht aan het begin van het boek ‘Aan Zee’
gedicht

Herinneringen

Deze foto…het zou een familiekiekje uit het familiealbum van mezelf kunnen zijn. Mijn opa en ik. Aan het strand bij Bakkum. Pootje baden, want zwemmen konden we allebei niet. Elke zomer op de camping bij Bakkum en later in Zandvoort. De kust was mijn tweede thuis. Van de grote drukke stad Amsterdam naar de rust van de zee. De zilte geur en het ruizen van de golven. Het is nog steeds een plek waar ik graag kom. ‘Even uitwaaien’: een veel uitgesproken term door Hollanders. Aan zee wakkert meteen dus mooie herinneringen aan van mezelf.

Aan Zee

Martin Hendriksma

Dat kust-gevoel zit ook in ‘Aan zee‘ auteur Martin Hendriksma. Zijn liefde voor de kust, het water, Nederland en het reilen en zeilen van de bewoners heeft hij al eerder beschreven. In zijn boek ‘Familievlees’ verteld hij over de voormalige vleesfabriek Udema. Zijn tweede roman ‘Hunkering’ speelt zich af in het Amsterdamse studentenleven van de jaren tachtig. ‘Vaderkoorts’ gaat over het wangedrag van voetbalvaders langs de lijn. Over de scheepsramp van het Engelse fregat de ‘Lutine‘ schreef hij een non-fictie boek en over de geschiedenis van de rivier De Rijn schreef hij het boek ‘De Rijn‘, biografie van een rivier. Deze is onlangs verfilmd tot een tv-serie en uitgezonden door omroep Max met als presentator Huub Stapel.

Alle boeken bleken een succes en wonnen prijzen. Ook dit nieuwste boek ‘Aan Zee’ is een prijs waard. Wat een geweldige ode aan de Hollandse kust heeft Hendriksma weten te schrijven. Voor dit boek ontving Martin Hendriksma een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.


‘’Van adellijk strand naar allemands zand’’

De geschiedenis

Uitgesmeerd over een periode van honderd jaar beschrijft Martin Hendriksma in het boek ‘Aan Zee’ de geschiedenis. Hij laat, met behulp van prachtige foto’s, zien hoe het ‘’einde’ van Nederland uitgroeide van een stuk ruig en onbegaanbaar stuk zandgebied naar plekken waar mensen willen verblijven om te zonnen, flaneren en te spelen. Het is niet alleen maar romantiek wat de klok slaat in het verhaal. In ‘Aan Zee’ komen ook minder fraaie stukjes geschiedenis en zorgen aan bod. Zo is er ook het verhaal over slavernij, het grote verschil tussen rijk en arm.

Maar ook overbevolking tijdens hete zomerdagen. De grote bedrijven die de gebieden opkopen voor winst gewinning door middel van bebouwing. En dan zeker niet vergeten dat door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel Nederland een groot dreigend probleem heeft.‘’Op een groot bord beneden bij het fietspad valt te lezen dat Rijkswaterstaat in de herfst van 2018 een miljoen kuub zand heeft opgespoten om verdere afslag van Vlieland te voorkomen. ‘Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan zee.’
Het bewijs ligt onder de golven.’’

Aan zee is een pareltje Nederlandse literatuur

De schrijfstijl van Hendriksma is beeldend en hier en daar poëtisch te noemen. Maar ook weer niet zo hoogdravend dat het maar voor een bepaald soort lezer te lezen valt. Het boek ‘Aan Zee’ is juist leesbaar en herkenbaar voor iedereen. De beschrijvingen van de verschillend campingplaatsen langs de kust brengt de lezer nostalgie en zal menigeen, net als ik, doen grijpen naar de oude fotoalbums.

Je kan zien dat Hendriksma veel tijd besteed heeft aan onderzoek en geduld heeft gehad met het tot stand brengen van het boek. Met het boek ‘Aan Zee’ is er weer een pareltje aan de Nederlandse literatuur toegevoegd. Ik hoop dat de makers van ‘Langs de Rijn’ hun camera’s weer oppakken en ook dit verhaal tot leven gaan brengen.

tekst

Specificaties Aan zee

Auteur: Martin Hendriksma | Uitgeverij: De Geus | Met illustraties | Aantal bladzijden: 356 | 9789044541311 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.