De ontdekking van de Dinosaurussen – Jan Leyssens, plus lestip

De ontdekking van de dinosaurussen begint met een korte introducte dat 2000 jaar geleden waarschijnlijk de eerste dinobotten werden gevonden in China, al sprak men toen over draken. In dit prachtige informatieve prentenboek over dino’s gaan we terug in de tijd!

De ontdekking van de dinosaurussen

En toen … in 1676

De eerste geschreven ontdekking van de dinosaurussen is in 1676. Robert Plot vind het bot van een enorm dijbeen. Hij denkt dat het van een oud soort olifant was, maar het bleek van een dinosaurus te zijn. De eerste dinosoort was ontdekt.

De ontdekking van de dinosaurussen rond 1800

Het was Mary Anning die tussen 1811 en 1830 verschillende skeletten vind van Dinosauriërs. Toen ze 12 was vond ze haar eerste volledige skelet van een ichtyosaurus. Helaas mocht ze als vrouw niet naar de Universiteit, maar ze gaat wel de geschiedenis in als een van de belangrijkste paleontologen ooit!

De daarop volgende jaren komt er een ontwikkeling in gang waarbij paleontoloog Richard Owen de botten naar een kunstenaar brengt. Benjamin Waterhouse Hawkins maakt grote beelden aan de hand van de skeletten. 33 van die beelden zijn nog steeds te bezichtigen in Chrystal Palace Park.

De ontdekking van de dinosaurussen

Maar hoe kan het toch dat men wist hoe ze dieren moesten tekenen aan de hand van de botten? Kunnen ze aan botten zien of een dier veren heeft? Of schubben of haren of een lederen huid? Hoe zit dat met spieren en pezen en vet? Immers wordt er in de ontdekking van de dinosaurussen terecht afgevraagd hoe dit toch kan. Een walvis heeft heel veel vet, maar dat is aan de botstructuur niet te zien.

De ontdekking van de dinosaurussen

Les tip: Onderzoeksvraag

Dat levert een mooie onderzoeksvraag op voor kinderen, wat je direct kunt toepassen in de praktijk. Zoek op internet eens op de zoekterm “tekening skelet dinosaurus”. Print een paar verschillende uit en zet je klas aan het werk!

soorten dino's

Bedenk hoe jouw Dinosaurus eruit zou moeten komen te zien. Heeft hij veren, stekels, haren of anders? Is hij gevaarlijk of lief. Is het een planteneter of vleeseter? Hoe is hij gebouwd is hij snel of langzaam? Wat voor kleuren heeft de dino? Ga samen met je klas op zoek naar de ontdekking van de dinosaurussen in hun eigen fantasie! Natuurlijk verzinnen ze ook zelf een mooie naam!
En wellicht is er ook nog wel tijd om in een handvaardigheidsles met klei je dino echt na te maken!

google zoekresultaat

Ontdekking van de dinosaurussen is een prachtig boek voor jonge onderzoekers vanaf 6 jaar

Specificaties De ontdekking van de Dinosaurussen

De ontdekking van de dinosaurussen

Auteur: Jan Leyssens | Illustrator Joachim Sneyers | Clavis Uitgeverij | 9789044838916 | juli 2020 | 28 pagina’s | meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.