Alledaags geweld – een indringende roman

Tussen alle kinderboeken, vakliteratuur en thrillers door lees ik Alledaags geweld. Een prachtige, indringende roman over patronen die generatie op generatie doorgeven worden. Alsof de agressieve, jaloerse, negatieve sfeer in je DNA wordt doorgegeven. In de praktijk zie ik dat dit daadwerkelijk zo speelt in gezinnen. Hoe graag mensen er ook van los willen komen, dat blijkt soms erg ingewikkeld. Eva Keuris weet dit op een zeer treffende manier in haar roman te verbeelden.

Alledaags geweld

Alledaags geweld

Van de ene op de andere dag wil Heleens zoon Jonah haar niet meer zien. Heleen begrijpt er niets van, maar kan niet anders dan Jonahs contactverbod respecteren.

Na een jaar belt hij haar. Inmiddels is hij verhuisd naar een dorp bij haar in de buurt en heeft hij een nieuwe vriendin, Floor, die zwanger is van hun zoontje. Alsof er niets gebeurd is maakt Heleen ineens weer onderdeel uit van Jonahs leven. Ze kan het goed vinden met Floor, die zich wat verloren voelt in het dorp, zonder rijbewijs, zonder werk, met kind.

Floor neemt Heleen in vertrouwen over haar relatie, die niet altijd zo liefdevol is als het op Instagram lijkt. Terwijl Floor twijfelt of haar escalerende ruzies met Jonah normaal zijn of een symptoom van een toxische relatie, wordt Heleen geconfronteerd met de naakte waarheid over haar huwelijk met Jonahs overleden vader en over hoe dat Jonah heeft gemaakt tot wie hij is.

Verfijnd en intrigerend

Het is knap hoe Eva Keuris dit thema weet te vangen in haar roman Alledaags geweld. Voorafgaand aan het lezen was ik wat bang voor een meer ‘platte’ roman die voornamelijk de gewelddadige kant van de relaties zou laten zien. Niet is minder waar. Het gaat in dit boek namelijk niet om zwaar fysiek geweld, maar om de toxische, overheersende kracht van de ander. Dit maakt het verhaal zeer verfijnd en daardoor ook erg intrigerend om te lezen. Tot bijna op het eind kon ik onvoldoende de vinger leggen op wat er nou precies aan de hand is.

Deze zoektocht naar ‘dader’ en ‘slachtoffer’ is namelijk precies wat in deze gezinnen een rol speelt. Op het ene moment lijkt het zwaar, heftig en overduidelijk dat er iets mis is. Even later is de storm gaan liggen en bagatelliseert het slachtoffer de situatie. De wijze waarop Eva Keuris deze zoektocht van de lezer vermengt met de gedachten van de personages is goed gedaan. Met name in de tweede helft van deze roman komt dit sterk naar voren.

Wisseling van perspectief in Alledaags geweld

Misschien was dat het probleem – dat je de andere mensen, zelfs je eigen zus, alleen in de situaties zag waarin iedereen zich voorbeeldig gedroeg. Natuurlijk voelde je wel eens spanning. Een snibbige opmerking, een zwijgzame man die overduidelijk geen zin had in het familieweekend, soms zelfs een geïrriteerde woordenwisseling, in de keuken, in de gang, als ze dachten dat niemand hen hoorde. Zo kreeg je een glimp te zien van het leven achter de gordijnen, maar de echte ruzie werd over het algemeen thuis uitgevochten, zonder dat er iemand bij was, de enige getuigen de kemphanen zelf. Ieder met zijn eigen belang, zijn eigen selectieve geheugen, zijn eigen gekwetste ziel.

Alledaags geweld. Bladzijde 163

Eva Keuris wisselt regelmatig van perspectief in Alledaags geweld. In het begin moest ik hier dan ook wel wat aan wennen. Er wordt namelijk niet aangegeven vanuit welk perspectief er verder gegaan wordt. Al gauw wen ik aan de vlotte wisselingen en maakt dit het juist spannend en interessant. Het lukt Eva Keuris dan ook om laagje voor laagje verdieping aan te brengen op de personages. Dit doet zij door haar woorden zorgvuldig te kiezen. Er zijn namelijk weinig woorden nodig om heel veel te zeggen. De kunst van het weglaten beheerst Eva Keuris dan ook erg goed.

Eva Keuris verwijst naar Rake van Townes van Zandt bij de start van dit Alledaags geweld.

Specificaties Alledaags geweld

Auteur: Eva Keuris | Uitgever: Prometheus | juni 2023 | 216 pagina’s | paperback | 9789044636956 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.