Een leugen wit als sneeuw – Jo Claes

Een leugen wit als sneeuw is het nieuwe boek van de Belgische schrijver Jo Claes. In dit jeugdboek begint Matthias aan het tweede trimester van het schooljaar op de middelbare school. Ze krijgen een nieuwe leraar Nederlands, die heel amicaal en toegankelijk zichzelf voorstelt. Je mag hem met de voornaam aanspreken, sommige grammatica lessen vindt hij zelf ook stom en worden dus niet gegeven. Heel anders dan de andere leraren op school. Maar dit blijkt toch niet zo goed te werken als Matthias en zijn vrienden in het begin denken.

een leugen wit als sneeuw

Een leugen wit als sneeuw

Het is januari, het tweede trimester van het schooljaar begint. De klas van Matthias, Rani en Dante krijgt een nieuwe leraar Nederlands, een erg jong iemand die op een heel losse manier lesgeeft. Hij straft niet, leerlingen mogen hem met de voornaam aanspreken, taken hoeven niet op tijd te worden afgegeven… Maar al snel komen er klachten van ouders. De leerlingen letten niet op in zijn les en krijgen nauwelijks leerstof. Onder druk van de directie verandert de nieuwe leraar van methode en wordt streng. Heel streng. En dan gebeurt er iets bizars: de ouders van een meisje dienen een klacht in tegen de leraar en hij wordt voorlopig geschorst. Matthias, Rani en Dante vermoeden dat hun klasgenoot liegt en willen dat bewijzen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tot Matthias met een geweldig plan op de proppen komt in Een leugen wit als sneeuw.

Schrijver Jo Claes

Jo Claes was voor mij een onbekende schrijver, maar hij heeft al veel titels op zijn naam. Hij is vooral bekend door een serie misdaad boeken. Ook ‘Een leugen wit als sneeuw’ is onderdeel van een reeks, namelijk boeken voor jongeren tussen de 10-14 jaar onder de titel ‘Niet voor mietjes’. Hij is van oorsprong leraar Nederlands, en heeft bijvoorbeeld ook non-fictie boeken geschreven over mythologie. In zijn schrijfstijl zie je soms Belgische uitdrukkingen terug, maar dat is zeker niet storend (als Nederlander).

Hoe het uit de hand loopt in ‘Een leugen wit als sneeuw’

Een leugen wit als sneeuw speelt zich dus af rondom en op school. In de klas gaat de nieuwe leraar Nederlands, Adam aan de slag. Geen meneer, veel vrijheid en geen straf wanneer er dingen misgaan. De klas van Matthias en zijn vrienden Rani en Dante kunnen hier eigenlijk niet goed mee om gaan. In het verhaal zie je al snel dat de klas op verschillende manieren allerlei grenzen overgaan, en dat de leraar niet ingrijpt. Niet echt tenminste: hij laat wel van zich horen, maar pakt niet door en er zijn geen consequenties. Matthias praat hierover met zijn ouders, het levert hem een dubbel gevoel over. Hij waardeert de insteek van de leraar en ergert zich ook wel wat aan zijn klasgenoten. Maar overtreedt zelf ook wel wat regels. Hij blijkt niet de enige te zijn die met zijn ouders praat, want er komen verschillende klachten binnen.

niet voor mietjes

De leugen

Na de klachten volgt een donderpreek en verandert Adam als een blad aan een boom. Hij is streng, duldt geen tegenspraak en deelt straffen uit. Een van de leerlingen uit een andere klas dient een gevoelige klacht in, waardoor de leerkracht geschorst wordt. Matthias en zijn vrienden hebben hun vraagtekens bij deze klacht en vermoeden dat dit meisje liegt. Maar hoe bewijs je een leugen als je er zelf niet bij was? De vrienden bedenken een plan en gaan aan de slag…

‘Milde’ mietjes

Een leugen zo wit als sneeuw maakt onderdeel uit van de serie ‘Niet voor mietjes‘. Dat klinkt voor mij veel belovend, ik verwacht veel spanning. En die spanning valt in dit boek wel mee. De opmaat waarin de chaos in de klas steeds groter wordt, duurt best lang. Daarna wordt het verhaal interessanter: heeft het meisje inderdaad gelogen over de leerkracht? En lukt het de vrienden om de leugen te ontmantelen. Maar het was niet per se heel spannend, voor mij miste daar een verrassingselement of tijdsdruk of een andere manier van urgentie. Op het eind van het boek volgt nog wel een twist, dat maakt het een mooie afsluiting.

uitgeverij houtekiet


Specificaties Een leugen wit als sneeuw

Auteur: Jo Claes | Uitgever: Houtekiet | April 2021 | 9789089249623 | 176 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.