Rosa Parks, een onderdeel van de serie van klein tot groots

Ik ben al een tijdje erg nieuwsgierig naar de ‘Van klein tot groots’ serie van de Vier Windstreken. Op deze site kan je al lezen over Anne Frank, Coco Chanel en Marie Curie. Rosa Parks was niet direct mijn eerste keuze, maar juist daarom misschien eigenlijk leuker dat het in mijn handen is gekomen. De afgelopen weken staan onverwacht in het teken van racisme bij mij. Ik weet uiteraard dat dit heeft afgespeeld, maar ik besef me opeens hoe bizar het is dat dit helemaal niet zo heel lang geleden is en hoe heftig het was. Rosa Parks sluit mooi bij deze bewustwording aan en ik ben blij dat ik haar verhaal beter heb leren kennen.

rosa parks

Leven van Rosa Parks

Rosa Parks, geboren in Tuskegee op 4 februari 1913 en overleden in Detroit op 24 oktober 2005. Ze groeide op in Alabama waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze wilde altijd het juiste doen. Met haar ouders, broertje, opa en oma woonde ze samen. De slavernij was afgeschaft maar het leven was nog steeds moeilijk voor Rosa en haar familie. Zwarte mensen werden slecht behandelt en ze kregen altijd te horen dat ze minder belangrijk en minder goed waren dan witte mensen.

Zo moest Rosa Parks elke dag heel ver lopen naar haar school. Onderweg reed vaak de schoolbus langs voor blanke kinderen die naar hun school vervoerd werden. Ook toen Rosa opgroeide en een baan kreeg in de stad waren er dingen die niet klopten voor haar. Zo mocht ze niet door dezelfde ingang als haar witte collega’s. Inmiddels mocht ze wel met de bus mee, maar waren er allemaal bizarre regels. Zo mochten zwarte mensen alleen achter in de bus zitten.

Burgerrechtenactiviste

Op een dag was Rosa Parks het zat. In de bus op weg naar huis moest ze opstaan van de buschauffeur voor een witte meneer. Rosa was al die oneerlijke regels zo zat, dat ze nee zei. Hierdoor moest ze naar de gevangenis maar ze was niet bang. Het zorgde er alleen maar voor dat de activiste in haar meer vuur kreeg om voor gelijkheid te strijden. Haar actie en arrestatie zorgde voor vereniging van de Afro-Amerikaanse bevolking van Montgomery. Een front wat verandering eiste en die er ook kwam!

De strijd van Rosa Parks was geen makkelijke. Veel familie en vrienden om haar heen verloren hun banen bijvoorbeeld door wat Rosa allemaal deed. Maar haar moed, waardigheid en doorzettingsvermogen heeft vele mensen op een positieve manier geïnspireerd in de strijd tegen ongelijkheid. En gelukkig maar, want ik vind het belachelijk dat een kleur van een huid zo bepalend kan zijn. En gelukkig wordt de wereld steeds meer wakker en bewust hierin.

rosa parks

Racisme

Dit onderwerp is heel beladen natuurlijk. In Nederland met ons slavernij verleden, de pieten discussie en de black lives matter beweging die ook hier leeft. We zijn een vrij land waar gelijkheid nageleefd wordt maar helaas zijn we er gewoon nog niet. Ook ik word soms moe van die eeuwige discussies zoals die van piet. Maar tegelijk begin ik het steeds beter te snappen waarom. Nog maar heel kort geleden mochten zwarte mensen echt niks, waren ze slaven en kregen ze te horen dat ze altijd minder zijn dan de blanke mensen. Dit is echt niet lang geleden dus het proces van gelijkwaardigheid en verwerking is nog bezig.

Ik kan wel zeggen dat ik niks verkeerds bedoel met een piet, maar als het jaren lang mensen pijn doet. Een pijn die nu pas uitgesproken durft te worden ook, dan vind ik gezamenlijk een middenweg zoeken niet meer dan normaal. Het is gewoon een proces, en dat gaat door verschillende fases en boeken zoals dit helpen daar heel fijn bij. We moeten ons bewust zijn van dat het helemaal niet zo lang geleden was, om tot een stabiele en gezonde samenleving te komen. Lang leve de boeken die dit op een fijne manier uitleggen, lang leve van klein tot groots Rosa Parks!

rosa parks

Prentenboek

Zoals gezegd vind ik Rosa Parks een geweldig boek. De prenten sluiten perfect aan bij de tekst. Zo is het voor lezers en voorlezers beide interessant. Ook is het stuk extra informatie met echte foto’s achterin een fijne toevoeging. Dat maakt haar nog “echter”. Mijn dochter snapt er eigenlijk niks van, en gelukkig maar. Ze snapt niet dat mensen door hun huidskleur niet een ijsje mochten halen waar de blanke mensen dit deden. Of dat ze op moesten staan in de bus. Ergens vind ik het als moeder lastig om de nare kanten van onze wereld aan haar te laten zien. Ze is zo puur en ziet mensen zo als gelijken, ongeacht kleur, vorm, maat en wat er maar anders kan zijn.

Tegelijk is de wereld zoals het is, en is het belangrijk om een gezonde bewustwording bij haar te laten groeien. Rosa Parks is dan een heel vriendelijk boek. Ook echt perfect voor op school, of als introductie naar dit thema. Het is geschikt vanaf 6 jaar en eigenlijk wil je elk boek uit deze serie van sterke vrouwen door de geschiedenis heen. Juist ook als je denkt geen connectie te hebben, verrast het je!

Specificaties Rosa Parks

Auteur: Lisbeth Kaiser | Illustrator: Marta Antelo | Vertaald door Antje Schoehuys-Blaak | Uitgever: De Vier Windstreken | 9789051167832 | Juli 2020 | 34 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.