‘Dat zou jij nooit toelaten’ – als liefde giftig wordt

‘Dat zou jij nooit toelaten’ is een boek dat ik met wat buikpijn en bewondering gelezen heb. Tessel ten Zweege schreef dit boek over haar eigen ervaring met partnergeweld. Want zelfs zij, als jonge feministe, kwam terecht in een giftige relatie. Met de Britse Luis bouwde ze een relatie op die verstrikkend en gewelddadig was, in een vicieuze cirkel naar beneden. In ‘Dat zou jij nooit toelaten’ komen ook ervaringen van andere vrouwen aan het woord, maar de gedachtes en woorden van Tessel zelf blijven vooral hangen.

Dat zou jij nooit toelaten

Achtergrond

‘Dat zou jij nooit toelaten’ begint met een introductie dat partnergeweld in alle type relaties voorkomt, niet alleen in heteroseksuele relaties. En het geweld is ook niet altijd van de man naar de vrouw toe, andersom gebeurt ook. Bovendien schetst Tessel hoe haar beeld van de romantische liefde ontstaat, door het kijken naar films, series, liefdesliedjes. Kloppen die scenes en teksten eigenlijk wel?

Hoe en waarom je in een relatie terecht komt waar sprake is van partnergeweld, dat is niet zo eenduidig te zeggen. Als je ‘Dat zou jij nooit toelaten’ leest, wordt al snel duidelijk dat de achterliggende redenen soms complex en niet zo zichtbaar zijn. In kleine stapjes ontwikkeld zich een giftige liefde en voor dat ze het weet zit ze er midden in.

Dat zou jij nooit toelaten

Partnergeweld

Het geweld begint in ‘Dat zou jij nooit toelaten’ met verbale opmerkingen. Al heel snel maakt Luis opmerkingen over Tessel: over wat ze aantrekt, haar make-up, hoe goed ze wel/niet Engels kan spreken. Hij praat kleinerend over haar en als Tessel er tegenin gaat, ontstaan er grote ruzies. Die ook weer goed gemaakt worden, en Luis kan ook erg charmant en lief zijn. Dat maakt het juist verwarrend. Hij is, zeker in het begin, niet alleen maar een klootzak.

Hoe verder je leest in ‘Dat zou jij nooit toelaten’, hoe meer Tessels zelfvertrouwen door de opmerkingen en argwaan van Luis daalt. Het wordt steeds moeilijker om er tegen in te gaan, maar ook om er mee om te gaan. Tessel en haar vriendinnen beschouwen zichzelf als feministes waardoor het nog moeilijker is om er open over te zijn. Er is veel schaamte. En ook onbegrip: niet zeuren, kom op, overal is weleens wat enz.

‘Dat zou jij nooit toelaten’

Uiteindelijk weet Tessel de situatie te keren. Het is ook goed om dat stuk te lezen, hoe het anders kan. Ik vind ‘Dat zou jij nooit toelaten’ een mooi boek in de zin dat het kwetsbaar, rauw en open is. Maar ik heb het ook met buikpijn gelezen: wat doen we elkaar aan in relaties, wat een beschadigingen. En ik heb mezelf ook afgevraagd wat ik hiervan herken in mijn eigen ervaringen. Als je kijkt naar de me too voorbeelden en de Nederlandse situaties bij bijvoorbeeld The Voice, dan staat ‘Dat zou jij nooit toelaten’ niet op zichzelf. Ik hoop dat het de lezers inzicht en waar nodig steun geeft, om uit dit soort situaties te komen.

Specificaties ‘Dat zou jij nooit toelaten’

Auteur: Tessel ten Zweege | Uitgever: de Geus | Februari 2022 | 9789044545784 | 286 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Tessel ten Zweege
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

3 reacties

  1. Wat goed dat er over dit onderwerp zo openhartig een boek is geschreven! Ik werk veel met mensen die hier mee te maken hebben gehad of nog in zitten. Het lijkt me enorm leerzaam om zo deze kant ervan te kunnen lezen!

  2. Wauw, wat klinkt dit interessant! Ik heb over dit boek al veel goeds gehoord en zou het graag zelf een keer lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.